close

Føde hjemme

Det er ikke noget problem at planlægge at føde hjemme med hjælp fra en jordemoder. Man kan føde hjemme alle steder i Danmark, men der er selvfølgelig en del ting, der er vigtige at vide.

I Danmark vælger ca. tre ud af hundrede gravide kvinder at føde hjemme, i Holland sker ikke mindre en hver tredje fødsel i hjemmet. I Sverige bliver næsten alle børn stadig født på sygehus, men det begynder faktisk at blive lidt mere almindeligt med planlagte hjemmefødsler. Her er det dog stadig kun cirka en ud af tusinde gravide kvinder, der planlægger at føde hjemme. Men Sverige er også det eneste nordiske land, hvor forældrene selv skal betale for en hjemmefødsel.

Er det forbundet med større risici, hvis man føder hjemme?

Den eksisterende forskning viser, at risiciene ved at føde hjemme ikke er større end ved at føde på sygehus, forudsat at:

  • Graviditeten er forløbet uden komplikationer
  • Kvinden er flergangsfødende
  • Tidligere fødsel eller fødsler har været normale. 

I Holland har forskerne til og med vist, at både første og flergangsfødende med normal graviditet løber en noget lavere risiko for alvorlige komplikationer ved en hjemmefødsel sammenlignet med en hospitalsfødsel.

Hvem kan føde hjemme?

I Danmark har alle kvinder ret til fødselshjælp, uanset om man vælger at føde hjemme eller på et hospital. Sikkerheden ved en hjemmefødsel vægtes højt og der er derfor nogle betingelser, der skal være tilstede for, at din jordemoder og læge vil anbefale dig at føde hjemme.

  • Du skal være sund og rask
  • Din graviditet skal forløbe normalt og ukompliceret
  • Du skal have kun et barn i maven
  • Du skal føde til tiden, altså mellem uge 37+0 og 42+0
  • Du må ikke tidligere have født ved kejsersnit.
  • Du er højest 4 gangsfødende.

Smertelindring og at føde hjemme

Hvis man vælger en hjemmefødsel, kan man ikke vælge mellem lige så mange typer af smertelindring, som hvis man føder på sygehus. Rygbedøvelse er et eksempel på en smertelindring, man ikke kan få. Ofte kan den, der gerne vil føde hjemme, dog have den indstilling, at det skal være så naturligt som muligt. Den smertelindring, som jordemoderen kan tilbyde, er som regel akupunktur, TENS, steriltvandspapler, varmepuder, fokus på åndedrættet og massage. Desuden kan man selv leje et fødekar og bruge det varme vand som smertelindring.

Til sygehuset, hvis det er nødvendigt

Selvfølgelig er det altid muligt at komme ind på sygehuset i en ambulance, hvis der skulle ske noget uventet under fødslen. Den fødeafdeling, som moren er tilknyttet, bør på forhånd informeres om, at der er planer om en hjemmefødsel, så der er plads, hvis der skulle opstå problemer.

Der behøver ikke ske noget dramatisk, for at man kan beslutte at tage på sygehuset under en fødsel, det viser statistikken for vesterlandske hjemmefødsler. En af de mest almindelige årsager til, at man kører på sygehuset er svækket vearbejde, det vil sige, at veerne ikke er tilstrækkeligt effektive, og fødslen trækker ud i tid.

Hjemmefødsler kan være hurtige og uplanlagte

Nogle gange er det sådan at fødslen går meget stærkt og der derfor vil være børn, som fødes helt uplanlagt derhjemme, på gulvet i entreen eller i bilen på vej til sygehuset. Det er sikkert både ubehageligt, upraktisk og lidt skræmmende for forældrene. Men i langt de fleste tilfælde går det også godt.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...