Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Føde hjemme

Vil I planlægge at føde hjemme, med hjælp fra jordemoderen? Man kan føde hjemme de fleste steder i Danmark, men der er en del ting, som kan være godt at vide.

I Danmark vælger to af hundrede gravide kvinder at føde hjemme, i Holland sker hver tredje fødsel hjemme.

Er risici større ved en fødsel i hjemmet?
Der er ikke større risiko ved at føde barnet hjemme end ved at føde på sygehus, viser den forskning, der findes. I Holland har forskerne til og med bevist, at flergangsfødende med en normal graviditet løber en noget lavere risiko for alvorlige komplikationer ved hjemmefødsel end ved fødsel på sygehus.
Af flere grunde plejer man at fraråde hjemmefødsel af det første barn: Dels kan det være svært for den kommende mor at vide på forhånd, hvordan hun vil reagere på noget, hun aldrig tidligere har prøvet. Dels er risici ved en hjemmefødsel større ved en førstegangsfødsel.

Man kan vælge at føde med hjælp fra en doula, en støtteperson som ikke nødvendigvis er jordemor.

Til sygehuset hvis det bliver nødvendigt
Der findes ikke lige så mange typer af smertelindring, du kan vælge, hvis du føder hjemme, som hvis du føder på sygehus. Rygbedøvelse er fx ikke en mulighed. Ofte er man af den indstilling, at man vil have det så naturligt som muligt. Jordemoderen kan som regel tilbyde akupunktur, TENS og massage. Selvfølgelig er det altid muligt at komme ind på sygehuset i en ambulance, hvis der sker noget uventet under fødslen. Den fødeafdeling, som moren er tilknyttet, bør informeres på forhånd, om at I planlægger hjemmefødsel, så der er plads, hvis der skulle opstå problemer.
Der behøver ikke ske noget dramatisk, for at man kan beslutte at tage på sygehuset under en fødsel. En af de mest almindelige årsager til, at kvinden kører på sygehuset er svækket vearbejde, det vil sige at veerne ikke er tilstrækkelige effektive, og fødslen trækker ud i tid.

Hjemmefødsler kan være hurtige og uplanlagte
I forrige århundrede blev de fleste børn født hjemme. I dag er sygeplejen så meget bedre, at risikoen er forholdsvist lille for både mor og barn, uanset hvor fødslen sker. Komplicerede graviditeter overvåges desuden ekstra.
Der findes børn, som fødes helt uplanlagt på gulvet i entreen, eller i bilen på vej til sygehuset. Det er sikkert både upraktisk og ubehageligt. Men i de fleste tilfælde går det også godt.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...