Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Føde hjemme

Vil I planlægge at føde hjemme, med hjælp fra jordemoderen? Man kan føde hjemme de fleste steder i Danmark, men der er en del ting, som kan være godt at vide.

Hjemmefødsel

Cirka 2% vælger at føde hjemme. Fødslen foregår i vante omgivelser, og jordemoderen kommer hjem til jer, når I har behov for hendes hjælp. I får ”besøg” af jordemoderen, det er ikke jer, der ”besøger” fødestedet. Der findes i dag flere hjemmefødselsordninger, som tilbyder jordemoderhjælp.
Nogle er private og tager betaling for deres hjælp, andre fungerer indenfor det offentlige sundhedsvæsen og kræver derfor ikke betaling. Hvis du ønsker at føde hjemme, så tal med din egen læge eller din jordemoder om, hvilke muligheder, der findes der, hvor I bor. Læs mere på jordemoderforeningen.dk. Ved en hjemmefødsel er der ro, og jordemoderen har kun jer at passe på. Undersøgelser viser, at disse fødsler er mindst lige så sikre, som en hospitalsfødsel. Faktisk er risikoen for indgreb i fødslen, som kejsersnit, sugekop eller vestimulerende drop mindsket, ligesom risikoen for at få en infektion også er mindre. Hvis fødslen ikke går normalt, skal I flyttes til fødegangen. Det er vigtigt at forberede sig på denne situation, så I ikke bliver alt for skuffede, hvis det ikke lykkes at føde hjemme. Efter fødslen kan I have kontakt til barselsafdelingen, hvis der opstår problemer, og I får tilbud om efterfødselssamtale og undersøgelse nogle dage efter fødslen.

Man kan vælge at føde med hjælp fra en doula, en støtteperson som ikke nødvendigvis er jordemoder. 

Til sygehuset hvis det bliver nødvendigt

Der findes ikke lige så mange typer af smertelindring, du kan vælge, hvis du føder hjemme, som hvis du føder på sygehus. Rygbedøvelse er fx ikke en mulighed. Ofte er man af den indstilling, at man vil have det så naturligt som muligt. Jordemoderen kan som regel tilbyde akupunktur, TENS og massage. Selvfølgelig er det altid muligt at komme ind på sygehuset i en ambulance, hvis der sker noget uventet under fødslen. Den fødeafdeling, som moren er tilknyttet, bør informeres på forhånd, om at I planlægger hjemmefødsel, så der er plads, hvis der skulle opstå problemer.
Der behøver ikke ske noget dramatisk, for at man kan beslutte at tage på sygehuset under en fødsel. En af de mest almindelige årsager til, at kvinden kører på sygehuset er svækket vearbejde, det vil sige at veerne ikke er tilstrækkelige effektive, og fødslen trækker ud i tid.

Hjemmefødsler kan være hurtige og uplanlagte

I forrige århundrede blev de fleste børn født hjemme. I dag er sygeplejen så meget bedre, at risikoen er forholdsvist lille for både mor og barn, uanset hvor fødslen sker. Komplicerede graviditeter overvåges desuden ekstra.
Der findes børn, som fødes helt uplanlagt på gulvet i entreen, eller i bilen på vej til sygehuset. Det er sikkert både upraktisk og ubehageligt. Men i de fleste tilfælde går det også godt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...