Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Føde med doula

Egentlig har de altid været der - de kvinder som har erfaring og viden om fødsler. Nutidens doula er en støtte for hele familien under fødslen og ofte en vigtig person også inden.

Doulaens opgave er at støtte både moren, faren eller partneren.

Baggrunden er at skabe en positiv fødselsoplevelse og at være der for alle og bidrage med alt, hvad familien har brug for udover jordemoderens og lægens rolle. Doulaens mål er at bidrage til en fødselsoplevelse, som forældrene kan mindes med glæde. Hun deler ud af sin erfaring, sin styrke, sin ro og sin praktiske viden.

I samråd med de kommende forældre

Doulaen skaber en rolig og varm atmosfære i samråd med de kommende forældre, og er med under hele fødslen. Hun giver ikke medicinske råd, og hendes rolle er tydeligt afgrænset i forhold til personalet på fødselsafdelingen, som har det medicinske ansvar.

Doulaen støtter begge de kommende forældre

Hun kan gøre fødselsstuen smuk, sørge for at den musik, som parret har valgt, bliver spillet, sørge for at der er mad og drikke, give massage og anden afslapning og være en rolig og positiv støtte til begge forældre. En doula støtter begge. Partneren er altid den vigtigste støtte for moren, så man kan sige, at doulaen støtter partneren til at blive en endnu bedre støtte. Målet er at formidle tryghed og tro på kvindens og parrets egne kræfter og ressourcer. Læs mere om, hvordan faren eller partneren kan blive mere involveret i graviditeten.

Brug en ven eller en professionel doula

I bund og grund handler det om, at en kvinde giver støtte til en anden kvinde og hendes partner under fødslen. Så hvis du er med og hjælper en ven eller et familiemedlem, som føder, kan man sige, at du er en doula.

Med der er også professionelle doulaer, som har uddannet sig. De kan så hyres og betales af de kommende forældre selv. Doulaer arbejder helt udenfor sundhedsvæsnet.

Der har længe været doulaer

Ordet doula stammer fra græsk og betyder frit oversat "kvinde som giver pleje". At kvinder med erfaring fra børnefødsler hjælper andre kvinder, som føder børn, er en urgammel skik, som altid har været og stadig findes i forskellige kulturer.

Længe var det selvfølgeligt, at andre kvinder, udover jordemoderen skulle samles om den fødende kvinde for at give tryghed og praktisk hjælp. At føde med støtte fra en doula kan være en måde at knytte op til den urgamle kvindetradition.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...