libero_tomorrow_project_14_Desktop

Nikotin, passiv rygning og baby

At rygning er skadeligt, det ved de allerfleste. Men hvad gør man, hvis omgivelserne ikke har forstået, at deres rygning i nærheden af ens barn også har betydning – hvordan taler man med nogen, som ikke vil give slip på cigaretten, når de kommer på besøg? Kan man nægte at give en ryger lov til at holde barnet? Og hvilke regler gælder, hvis man ryger udendørs?

Rygning er stadig et følsomt emne, selvom man ved, at det er farligt på mange måder. Et spædbarn, som bliver udsat for passiv rygning, har en større risiko for bl.a. at blive ramt af pludselig uventet spædbarnsdød (også kaldet vuggedød), astma og luftvejssygdomme. Derudover er det jo faktisk ikke bare selve røgen, der er skadelig, det er de sundhedsskadelige stoffer som sætter sig på hænder, i tøjet og i håret også ... Der er ingen tvivl om, at tobak skal holdes langt væk fra babyer og børn. Men det er nogle gange lettere sagt end gjort.

Det er ikke kun tobaksrøgen, der er skadelig

Det er ikke så svært at forstå, at passiv rygning i nærheden af en baby ikke er specielt godt. Men selv de sundhedsskadelige stoffer fra tobaksrøgen – som sætter sig i møbler, på tøj og andre tekstiler – fortsætter med at danne kræftfremkaldende stoffer i lang tid efter, der er blevet røget i et rum. Rester af røg kan afgive skadelige kemikalier i lang tid efter der er blevet røget. Det varer også længe, inden de forsvinder fra indåndingsluften, og derfor er det desværre ikke nok blot at åbne et vindue eller tænde for emhætten. At ”kun” ryge udenfor, når barnet ikke er med, er heller ikke nogen garanti for, at barnet ikke tager skade, eftersom der kommer til at sidde farlige stoffer fast i hår, tøj, osv. Man bør også være klar over, at sundhedsskadelige stoffer og nikotin overføres til brystmælken hos den, der ammer, uanset om man bruger nikotinplaster, snus eller cigaretter. Derudover er nikotin jo et vanedannende stof, og det kan være utroligt svært at holde op. Hvis man har prøvet igen og igen uden at lykkes, så kan det være rart at vide, at nikotinplaster er den mindst skadelige måde at håndtere afhængigheden på.

Hvad skal jeg gøre, hvis andre ryger i nærheden af mit barn?

Det allervigtigste er naturligvis, at barnets forældre og andre, som bor i samme husstand, ikke ryger, eftersom det er dem, der tilbringer mest tid sammen med barnet. Hvis man har en partner, som ikke kan – eller vil – forstå risiciene, er det en god idé at tale med din læge eller jordemor om at få hjælp – de plejer at kunne finde en løsning på, hvordan man kan håndtere situationen. Derudover er det også en god idé at opstille regler og informere resten af familien og venner om, hvad der gælder hjemme hos jer. Forklar svigermor, morfar, eller hvem det nu kan være, at de sundhedsskadelige stoffer sætter sig i deres tøj og på deres hænder – også selvom de ryger udendørs. Hvis de ikke er i stand til at lade være med at ryge, så må I finde en regel, du som forælder kan leve med – måske er en betingelse for, at de må hygge sig med og lege med barnet, at de først skal vaske sig og skifte tøj.

Jo tydeligere man opstiller regler for, hvad der gælder med hensyn til tobak i ens hjem og i nærheden af ens barn, desto nemmere plejer det at være for andre at forstå og acceptere. Dem, der kommer på besøg, vil jo det bedste for barnet! Tænk også på, at røg fra en vandpibe er nøjagtig lige så skadelig som anden tobaksrøg. Hvad e-cigaretter angår, så er der mindre viden at støtte sig til, men gennemførte studier antyder, at damp fra e-cigaretter påvirker luftvejsceller negativt.

Fakta om rygning og nikotin i nærheden af børn

Vi ved godt, at det kan være svært at diskutere lige netop rygning med venner og familie – at ryge er en stor del af identiteten, en vane og ofte noget, man har gjort i mange år. Derfor kan man nemt risikere, at det bliver taget personligt, når man siger, at de ikke må hygge sig med babyen, før visse forholdsregler er overholdt, fordi de ryger. Men stol på din mavefornemmelse, og at det er dig, der kan sætte grænserne der, hvor du synes, de skal være. Hvis du føler, at du har brug for lidt fakta, for at understøtte dine argumenter om, hvordan tobaksrøg og nikotin skader et lille barn, så har vi samlet en liste med en del punkter her.

  • Risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød) er to til tre gange større, hvis dem, der sover sammen med barnet, bruger en eller anden form for nikotin. For her lader det faktisk til, at det er nikotinen, der spiller den største rolle, hvilket indebærer, at også snus og nikotinplaster bør undgås. Man har også set, at snus og rygning under graviditeten øger risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød.
  • Passiv rygning er skadelig for alle, men børn er ekstra følsomme over for tobaksrøg, eftersom deres immunforsvar ikke er færdigudviklet og deres luftveje snævrere.
  • Risikoen for at få astma og allergi er betydeligt større, hvis man bor i et hjem, hvor nogen ryger.
  • Børn af forældre, der ryger, får oftere luftvejsinfektioner.
  • Børn, som udsættes for tobaksrøg, får meget oftere mellemørebetændelse og bliver også mere modtagelige over for øre- og halsinfektioner.
  • Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen