close

Barnets motoriske udvikling 0-6 måneder

Alle børn lærer af sig selv at kontrollere deres muskler i samme rækkefølge, først ansigt og nakke, så arme, overkrop og til sidst ben og fødder. Barnet lærer fx at balancere sit hoved, inden det kan sidde, stå og gå.

Det er en stor omvæltning for barnet at blive født til et liv udenfor livmoderen. Fuldbårne, raske børn er godt rustede til at fortsætte livet og udvikle sig i den verden, de fødes ind i.

Et nyfødt barn har et stort og tungt hoved i forhold til sin krop. Før barnet er tre måneder, kan det ikke selv holde sit hoved. Det behøver støtte af den voksnes trygge hånd bag hovedet. Barnets griberefleks er så stærk, at det kan bære sig selv, når det er nyfødt. 

Bevægelsesevne

Barnets hænder er knyttede i den første tid, og kropsbevægelserne er impulsive og sker i ryk. De fleste nyfødte kan lide at ligge i fosterstiling på siden med arme og ben trukket ind til kroppen. Når barnet sover, anbefales det at lægge det på ryggen, da man ved, at det reducerer risikoen for pludselig spædbarnsdød.

Efterhånden som månederne går, bliver barnet stadig mere bevægeligt og kan efterhånden vende sig om på den ene eller anden side, når det ligger på ryggen. Hænderne begynder at åbne sig. Næste trin er, at barnet strækker sine hænder ud for at røre ved ting. Men der går tid, inden barnet kan gribe bevidst.

Mere bevidste bevægelser

Efter en måned eller to plejer evnen til at efterligne ansigtsmimik at forsvinde for så at vende tilbage ved cirka seks måneders alderen. Bevægelserne begynder at blive mere bevidste, og i takt med at barnet får mere kontrol over kroppens bevægelser, plejer en del af den nyfødtes reflekser at forsvinde, fx håndens griberefleks.

Opdager hænder og fødder

Når barnet er 3-6 måneder, begynder det at opdage sine hænder og fødder og vil stoppe dem i munden. Alt stoppes i munden for at smage og lære at kende. Barnet kan holde en rangle. Det kan ændre stilling og vil snart rulle fra ryggen til siden og tilbage igen. Det har god kontrol over hovedet og kan sidde med støtte i skødet eller på gulvet, støttet af puder. Barnet undersøger ved at smage, føle, se og lugte. Det kan snart strække armene op for at blive løftet op, og der måske undersøge ansigtet med både hænder og mund.

Rul fra ryg til mave

Fra cirka 5 måneders alderen kan barnet begynde at rulle fra ryg til mave. På maven kan det ligge og støtte på albuerne, stadig med knyttede hænder. Det forsøger at nå legetøj, som ligger et stykke væk. Hvis der er varmt og ikke trækker, er det godt for barnet indimellem at ligge uden tøj og ble og lufte. De fleste børn elsker det. De synes om at have god plads til frit at kunne bevæge sig, både på ryggen og om på maven.

Flytte ting fra hånd til hånd

Ved 5-6 måneders alderen begynder barnet at synes om at lege med ting og tabe dem for at se, hvad der så sker. Barnet bruger hænderne til at nå ting i nærheden og flytte ting fra hånd til hånd. I denne alder begynder en del børn at ligge på maven, støtte på underarmene og samtidig holde et stykke legetøj. De kan sidde ret stabilt med støtte og begynder at øve sig på at flytte sig rundt. Det kan ske, ved at barnet sparker eller ruller fra mave til ryg eller omvendt, inden det begynder at kravle.

Begynder at flytte sig eller kravle

Snart begynder barnet at åle sig frem eller bagud, som regel bagud først. Så trænes samspillet mellem arme og ben, som er basis for de bevægelser, som barnet skal kunne for senere at begynde at gå. Fødder og ben kan bære kroppen, hvis man holder barnet stående. Det plejer at holde af at stå på skødet af en voksen og gynge.

At se og gribe efter genstande

En skråstol kan være en god idé, men start med et lille øjeblik ad gangen i begyndelsen. Ellers kan barnet blive træt i ryggen. Lad det have noget indenfor rækkevidde, som det kan gribe fat i. Vær altid omhyggelig med at kontrollere alt, hvad I giver til barnet. Det varer ikke længe, før alt, hvad barnet får fat i, skal undersøges i munden. Så er det vigtigt, at legetøjet ikke er for småt eller har løse smådele, som kan løsne sig og sætte sig i halsen.
Legetøj, som passer nu er rangler, bløde bøger, legetæppe, mobiler (uro) og blid musik. Hav legetøj i mange farver, rytmeæg, bolde og rangler med lyd, tøjdyr og spilledåser.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...