close

Barnets motoriske udvikling 6-18 måneder

Kravle, gå, holde, stå… det giver ingen mening at prøve at skynde på barnets udvikling, børn er forskellige, også søskende. Hvis barnet er sundt, sker alt, når det skal ske.

Når barnet er blevet seks måneder, forbedres balancen. Det kan som regel sidde, rulle og kan snart flytte sig baglæns og senere fremad sidelæns, når det ligger på maven. Barnet kan løfte maven ved at strække armene.

Begynder at lære at kravle

Snart er barnet oppe på alle fire, og det er vigtigt, at de kan kravle, og at deres kravle-
bevægelser bliver stimuleret. I denne periode når barnet øver sig mest, kan det blive frustreret, når det ikke virker, men det plejer at blive roligt igen, når det har fået styr på arme og ben.

Barnet holder legetøjet i hånden og bruger begge hænder til at ryste og banke med. Køkkenredskaber som skåle i forskellige størrelser, skeer og plastkrus, legetøj med lyd, klodser, som kan stables, er godt legetøj nu. Lad barnet få lov til at bevæge sig meget.

Barnet lærer mest ved at få lov at være med og undersøge omgivelserne. Åbne skabe, kigge i skuffer, suge og smage på ting og undersøge omgivelserne under en voksens opsyn - er den bedste vej til indlæring nu.

At stille sig op

Når barnet har lært at flytte sig fremad ved at kravle eller glide, kommer næste trin - at rejse sig op. Som regel plejer det at handle om at trække sig op og holde i møbler som støtte eller få støtte af en voksen. Efter et stykke tid kan barnet stille sig op selv, stå med støtte eller flytte sig sidelæns. Men i starten går det stadig hurtigt at kravle eller glide, og mange fortsætter med det i et stykke tid, fordi det netop går hurtigere.

Lære at gå

Næste trin, som mange børn nu tager, er at gå ved hjælp af at holde nogen eller noget i hånden, fx en forælder eller en gåvogn. Børn plejer nu at have en helt god balance og at kunne stå et stykke tid uden støtte. En del børn begynder at gå uden hjælp, allerede før de bliver et år. Men mange har brug for at blive lidt flere måneder.

Efter et stykke tid vil barnet finde ud af, at man kan bruge fødderne til at komme frem og lære at sætte den ene fod foran den anden. Armene bruges til at holde balancen. Mange børn træner også at sætte sig ned fra stående. I starten har de selvfølgelig brug for noget stabilt eller en voksen at holde i.

Pincetgrebet

Nu lærer barnet, som tidligere har brugt hele hånden, når det har taget noget, også at bruge pinceptgrebet, ved at bruge tommelfinger og pegefinger. Barnet begynder så at kunne tage småting op med fingrene og vil som regel undersøge alt, hvad det ser.

Gå selv

At gå uden støtte er svært og kræver modenhed og teknik. Barnet skal kunne løfte den ene fod og sætte den ned foran den anden og balancere kroppen. Samtidig skal barnet kunne flytte sin vægt fra den bageste fod til den forreste.

De første trin er ofte lidt bredbenede, stive og vaklende, men efterhånden lærer barnet at gå, løbe, klatre og hoppe. Når barnet vil begynde at klatre, kan man vise det, hvordan det skal kravle baglæns, bakke ned af trapper, senge og sofaer. En voksen skal selvfølgelig være med i starten og støtte bagved, så der ikke sker ulykker.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...