190917_libero_CF3_283_Desktop

Dit barns søvnbehov 6-8 måneder

Barnet er måske holdt op med at spise om natten, men nætterne er igen begyndt at blive urolige – pludselig står man der kl. 3 og forstår ikke lige, hvad det var, der skete. Vi ser nærmere på, hvorfor mange børn på 6, 7 og 8 måneder sover uroligt og kommer med et par gode råd til, hvad man kan gøre ved det.

Behovet for søvn er stadig stort hos en baby på 6, 7 eller 8 måneder. Men hvor mange timer babyen sover varierer temmelig meget fra barn til barn. Nogle har brug for ikke mindre end 17 timer, mens andre babyer på samme alder synes, at det er nok med 12. Lidt af søvnen er barnet nødt til at få i dagtimerne, men ikke i lige så stor udstrækning som tidligere. Efter etårsdagen er behovet ikke helt så stort, men det ligger et sted mellem 12 og 14 timer i døgnet afhængigt af barnet.

Babyer i alderen 6-8 måneder sover ofte uroligt

Selvom barnet ikke længere bliver sultent lige så let i løbet af natten og vågner af det, så er det almindeligt, at det i denne alder sover uroligt og vågner ofte. Der sker nemlig meget i barnets liv lige nu, og det påvirker naturligvis også søvnen. Ting som at barslen måske går over til den anden forælder kan have betydning, og samtidig bliver evnen til at opfatte omverdenen bedre hos barnet, og det faktum, at det ofte begynder at flytte sig af egen kraft på en helt anden måde end tidligere, spiller en stor rolle. Som lille kommer man måske pludselig til at kravle ude af syne for forældrene og bliver utroligt ked af det, fordi man tror, at de har forladt en der på stuegulvet – følelsesstorme, man er nødt til at bearbejde. Der er ganske enkelt så utroligt mange ting, det lille væsen skal udforske og bearbejde nu, og det plejer at påvirke alle aspekter af søvnen. Det kan blive sværere at falde til ro, søvnen bliver lettere, og barnet vågner ofte for at tjekke, om der er en forælder i nærheden, og at den ikke har forladt en igen …

Uanset hvor frustrerende det kan være, så er det måske alligevel rart at vide, at denne urolige søvn er helt normal, og det her med, at barnet bliver fortvivlet, fordi en forælder forsvinder fra barnets synsfelt i et millisekund, er faktisk et tegn på, at tilknytningen fungerer, som den skal. Det, du som forælder kan tænke på for at gøre det nemmere for en bekymret baby at sove, er at tilbyde nærhed, nærhed og atter nærhed. Hvis barnet er flyttet ud af forældrenes soveværelse, så kan det være en god idé at overveje, om tiden ikke er inde til at sove sammen igen, indtil I er kommet igennem den mest urolige fase. Husk også, at hud mod hud stadig er et superkneb, hvis man vil berolige en bekymret baby. Alle måder, som barnet kan fyldes med nærhed på, er gode!

I denne alder plejer de første forkølelser også at dukke op – hvilket naturligvis også har en stor indflydelse på søvnen. Ud over at få styr på, hvordan du bedst kan hjælpe en forkølet baby med dens hoste eller snottede lille næse, så er det også i denne forbindelse en god idé at huske at være ekstra generøs med nærhed, knus og kærtegn.

Skal man fortsætte med at give en 7 måneder gammel baby mad om natten?

Efter 6-9-månedersalderen er mange babyer holdt op med at spise om natten. Det hænger ofte sammen med, at de begynder at spise mere fast føde om dagen og derfor klarer sig fint rent ernæringsmæssigt uden natmad. Men der er ingen, der siger, at man skal holde op med at amme eller give flaske, hvis man har det godt med det – og det bliver nemmere at få barnet til at falde i søvn igen. At ligge i en forælders favn og få mad handler jo om så meget mere end at blive mæt – det er en tryghed – en måde at blive trøstet på og få nærhed. Så du skal ikke føle dig presset til at holde op med at give barnet mad om natten, hvis det er det, der fungerer bedst for jer.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen