190913_libero_CF3_119_CMYK_Desktop

Tilbage på arbejde efter barsel

Hvornår skal barnet begynde i vuggestue, og hvordan løser man overgangen fra barsel til job? Og hvordan kan man overhovedet klare at være væk fra sit barn hele dagen?

Lyder det måske lokkende at få lov til at tale med andre voksne eller at gå på toilettet uden tilskuere? Ja, der kan uden tvivl være en del ting, der føles eksotiske ved at komme tilbage på arbejde efter barslen, samtidig med at det også kan føles ret skræmmende, hvis vi skal være helt ærlige. For uanset om man har elsket tiden på barsel eller tæller dagene til, man får lov til at komme på arbejde igen, så er omstillingen til arbejdslivet – og tanken om ikke at tilbringe stort set ethvert vågent øjeblik sammen med sit barn – noget, som mange går og grubler over. Man kan være nervøs, fordi man ikke kan huske, hvordan det der med arbejde fungerede, men det kan også føles ret tungt, at man overhovedet skal være væk fra sit lille barn i mere end fem minutter ad gangen.

Hvor længe skal man være på barsel?

Man kommer nemt til at se på, hvordan alle andre gør og tænke, at der findes en slags norm eller regel for, hvornår det er på tide at komme tilbage på arbejde. Det er heller ikke ualmindeligt, at man føler et pres fra venner, arbejdsgivere eller samfundet som helhed at gøre det på en bestemt måde, men prøv at lytte til dine (og en eventuel partners) instinkter her. Generelt kan man sige, at dem, der har haft barsel, yderst sjældent fortryder den tid, selvom den naturligvis ikke er en dans på roser. De forældre, som ikke havde mulighed for at være derhjemme i længere tid, ser derimod oftere tilbage og føler, at de gik glip af en vigtig periode i både barnets og deres eget liv. Men det er trods alt dit barn og din familie, det handler om, så gør det, du tror, I har det bedst med. Mange har sikkert, allerede inden barnet blev født, lavet en omtrentlig plan for, hvor længe I har tænkt jer at være derhjemme, og hvordan tiden skal deles med en eventuel medforælder. Men eftersom det er umuligt at forudsige, hvordan barslen kommer til at føles og være, så kan det være rart at vide, at det faktisk kan justeres senere, hvis du eller I gerne vil det.

Hvilket tidspunkt er det bedste for barnet at begynde i vuggestue?

Børn er meget forskellige, og derfor er det svært at sige et nøjagtigt tidspunkt for, hvornår det er bedst at begynde i vuggestue. Ofte kan det blive nemmere for barnet, hvis det har lært at gå og spise selv, og at der ikke sker andre livsforandringer i barnets liv samtidigt, som at det fx får en lillebror eller lillesøster. Men samtidigt er det jo sådan, at vi ikke altid har mulighed for at vælge, eftersom barselsdagene en skønne dag er opbrugt, og de fleste er nødt til at vende tilbage til deres arbejde. Da er man nødt til at stole på, at vuggestuen ofte er et rigtig godt sted for små børn at være, mens forældrene er på arbejde.
Hvis man har mulighed for det, og har det godt med det, så kan man være hjemme lidt længere, og da behøver man ikke være bange for, at barnet kommer bagud rent socialt. Inden 3-4-årsalderen har børn nemlig ikke noget direkte behov for nogen større sociale sammenhænge, som de kommer til at opleve i vuggestuen. De velkendte omgivelser derhjemme og en tryg mor eller far er faktisk mere end nok. Vuggestuen er altså primært til for vi voksne, så vi kan arbejde – ikke primært et behov, som de små børn har. Men uanset hvornår og om barnet begynder i vuggestuen, så er det jo vigtigt at prøve på at finde et så trygt og harmonisk sted som muligt til sit barn, og for at hjælpe dig lidt på vej, så har vi et par tips til det at vælge vuggestue, og hvad man kan tænke på, når det er tid til indkøring.

En omstillingsperiode for barnet

Selvom det nogle gange kan føles næsten uvirkeligt, at det barn, du har været sammen med døgnet rundt, nu skal klare sig uden dig mange timer om dagen, så plejer det at gå over al forventning, når først forandringen er sket. De første dage og uger kan naturligvis vække stærke følelser på samme måde som alle større forandringer gør. Men lige pludselig kører den nye tilværelse derudaf, og barnet har vænnet sig til og tilpasset sig til det nye.
I den første turbulente omstillingsperiode kan det være en god idé, hvis den forælder, der er begyndt at arbejde igen, lægger fuldt fokus på barnet, når vedkommende er hjemme. For barnet plejer det at være rart, hvis i hvert fald et par timer i døgnet føles, som de plejer. Hvis man er to, og det fungerer rent praktisk, så kan det også være en god idé ikke at have alt for lange arbejdsdage eller at komme hjem i frokostpausen for at hygge sig lidt ekstra med barnet. Nogle forældre vælger at lade deres barsel overlappe lidt, så begge forældrene arbejder deltid, og begge har barsel på deltid. Den løsning giver en blød overgang og kan gøre, at omstillingen bliver lidt mindre belastende for alle parter. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis din arbejdsgiver siger god for det.
Men uanset hvordan man gør, så får barnet sandsynligvis en følelsesmæssig reaktion af omstillingen, hvilket kan være lidt svært at håndtere, hvis man måske har dårlig samvittighed og egentlig hellere ville have fortsat med at være derhjemme. Men prøv alligevel at tænke på, at barnet er nødt til at have lov til at reagere på det, der føles anderledes, og at det ikke gør noget, så længe det har trøstende voksne omkring sig, som vil kramme, lege og gøre livet godt og fint. Barnet vænner sig til det nye og kommer til at sætte mindst lige så stor pris på den nye hverdag, som den gamle. Det er en fin gave at lade sit barn komme tæt på sine forældre, eller andre voksne, på den unikke måde, som man gør i barnets første år.

Tips og råd til, hvordan man kommer tilbage på job efter barsel

Når man begynder at arbejde igen efter barsel, er det jo som sagt ikke bare en omstilling for barnet, men også for den, der er tilbage på arbejde. At jonglere et familieliv samtidig med, at man også har et arbejde at passe er en ny situation for den, der har fået sit første barn, og det er vigtigt, at man passer på sig selv, når man begynder at arbejde igen. Her får du nogle gode råd, som kan være værd at have i baghovedet:

  • Tillad dig at mærke dine følelser, uanset hvordan du har det. Du går gennem en stor forandring i livet – vær ikke bange for at lade den fylde lidt.
     
  • Det kan være rart at tænke på, at for langt de fleste, så plejer det faktisk at føles helt okay efter et stykke tid – måske endda sjovt at være sammen med andre voksne igen.
     
  • Tro på, at du stadig kan. Mange er bange for, at de er blevet overflødige eller har mistet al viden i løbet af den tid, de har tilbragt med at tænke på bleer og vælling. Men sådan er det naturligvis ikke – tværtimod så har hjernen godt af at tænke på andre ting i en periode, og når de vender tilbage til jobbet indser mange, at tiden derhjemme faktisk har givet dem mange nye perspektiver. Man kan altså sige, at vi bliver klogere af at være på barsel.
     
  • Har du en partner, som har overtaget barselsorloven? Så tænk på, at de nu får tid til at udvikle en fin og tæt relation. Bed vedkommende om at sende nogle billeder af, hvad de laver om dagen – det plejer at være hyggeligt at få nogle rapporter hjemmefra.
     
  • Hvis barnet derimod begynder i vuggestue, så er det jo en større omstilling for jer alle sammen. Tal med din arbejdsgiver og se, om I måske kan finde frem til en løsning, så du også får en rolig indkøring på arbejdet, fx ved at minimere alt for korte deadlines eller store arbejdsbyrder.
     
  • Hvis du vælger at kombinere barsel og job i en periode, så kan det varmt anbefales, at du prøver på at lukke jobbet ude de dage, du er sammen med barnet. Det er ikke altid nemt at være tilgængelig for jobrelaterede samtaler, samtidig med at man skal skifte afføringsbleer eller få en baby til at falde i søvn. Der er faktisk stor risiko for, at man i stedet føler sig utilstrækkelig på alle områder – og selvom det lykkes for dig at klare det hele, så går det måske ud over dit helbred.
     
  • Sænk ambitionsniveauet og/eller fokuser på færre ting på jobbet. Mange arbejdsgivere synes faktisk, at småbørnsforældre bliver mere effektive – sandsynligvis fordi de ganske enkelt er nødt til at lære at prioritere.
     
  • Nu når du endelig får tid til at spise frokost eller drikke kaffe i fred – eller sammen med andre voksne – så sørg for, at du virkelig holder den der kaffe- eller frokostpause. For selvom det er en god idé at begynde at prioritere, så sørg for, at du ikke bliver så effektiv, at det bliver den tid, du skulle bruge til at komme til kræfter, der bliver fravalgt.
     
  • Hvis man vælger at gå ned i tid i småbørnsårene, så kan det være en god idé at tale med en eventuel partner om, hvad det skal indebære rent praktisk og økonomisk, ganske enkelt for, at den, der går ned i tid, ikke skal få dårligere økonomi, lavere pension og alt ansvar for det ulønnede huslige arbejde.

Eftersom vi alle sammen er forskellige og har forskellige behov, så er det vigtigste at gøre det, der fungerer bedst for ens egen familie. For det er lige netop det, der er den store forandring ved at komme tilbage efter at have været på barsel: Man har en ny familie og dermed også en ny type liv, som jobbet nu skal passe ind i.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig