close

Begynde i vuggestuen - indkøring

At starte i vuggestuen varsler en ny tid i livet for alle. De fleste danske børn starter i vuggestue, når de er mellem et og tre år gamle. I vuggestuen lærer dit barn at lege i grupper, tage hensyn og meget andet. Sæt god tid af til indkøring, så barnet får den bedste start.

De første besøg i vuggestuen gør I formentlig i god tid, inden barnet skal starte, da I skal vælge mellem forskellige mulige vuggestuer.
Kig gerne forbi flere gange i ugerne, inden barnet starter, også selvom vuggestuen er lukket, hvis I så kan lege på legepladsen. Jo flere gode minder barnet har om vuggestuen, desto bedre.

Indkøringen skal have lov at tage tid

Nogle vuggestuer anbefaler blot tre dage til indkøring. Regn med at det kan tage længere tid. Børnepsykologer plejer at sige, at det er først, når barnet har etableret en tryghed ved en voksen i vuggestuen, at det kan slappe af, komme ind i legen og udvikle sig på en god måde. Som regel besøger du og dit barn vuggestuen sammen de første par dage, men det er ikke dig, der skal vise barnet alle de sjove ting, der findes der. Som regel er en af pædagogerne udpeget til at have ekstra fokus på dit lille barn. Hun eller han skal have en chance for at vinde barnets tillid.
Efter indkøringens første dage vil vuggestuens personale formentlig foreslå, at du går en tur. Efterhånden må dit barn klare sig uden dig gennem længere tid.

De første gange, du afleverer barnet

Måske bliver dit barn ked af det og uroligt, når du vinker farvel de første gange. Formentligt er det det samme for dig, men selvom barnets gråd gør ondt i dig, skal du ikke vise det. Afdramatiser afskeden. Tøv ikke i døren, det gør bare barnet mere bange.
Barnets uro går ofte over, hvis pædagogen afleder med noget spændende, men det kan godt tage et stykke tid. Forhåbentligt kan hun eller han formidle en følelse af tryghed.
Snart opdager barnet, at du faktisk altid kommer tilbage.
Hvis pædagogen vurderer, at dit barn får det direkte dårligt af at blive afleveret, kan det anbefales, at du altid kan fanges på telefonen.

Hav styr på dit barns hverdag

Det er godt, hvis du kender vuggestuens rutiner og navnene på de andre børn. Så bliver det nemmere at tale med barnet om sjove og besværlige ting, der er sket det.
Hvis dit barn fortæller om et problem eller noget, der er uretfærdigt, skal du altid lytte og bekræfte, at du forstår. Det er vigtigt - også selvom du ikke altid kan gøre noget ved det eller givet barnet gode råd.
Pædagogerne hjælper dig med at få indblik i, hvordan dit barns dag forløber, fx hvordan måltiderne og eftermiddagsluren fungerer. Du kan jo også være der og være med en dag!
Det plejer at være rigtigt spændende og sjovt - for både barn og forælder.
Har barnet det svært med kammerater i vuggestuen, så inviter et barn med hjem, og lad dem være sammen i et roligere miljø.

Krammedyr og skiftetøj

De fleste vuggestuer tillader, at små børn har et krammedyr eller en sutteklud med til middagsluren. Andre beder om billeder, de kan sætte op - af familien, husdyr eller lignende - ved barnets garderobeplads. Det kan give barnet en tryghed at kigge på i løbet af dagen og huske på alt det, der findes derhjemme.
Regn med, at der kan være behov for mere skiftetøj, som skal hænge i vuggestuen, I får formentlig en liste over, hvad vuggestuen vil have, at der skal være. Det kan fx være:

  • Regntøj og gummistøvler
  • Tørt tøj og strømper, barnet kan få på efter vand
  • eller udeleg
  • Ekstra undertøj hvis barnet lækker i ble eller bukser
  • Indesko, som er skridsikre og lette at tage på 
  • Bleer (i enkelte vuggestuer)
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...