essity5244_desktop

Rejse med små børn

Det kan være både nemt og en udfordring at rejse med børn – især med de allermindste. Det første tip er at forberedelse gør det nemmere – især hvis du skal rejse til udlandet med børn – og at indstille sig på, at det bliver anderledes, end man måske er vant til. Men bortset fra det, hvad skal man så tænke på, og hvor tidligt kan man rejse med en baby?

Hvis man godt kan lide at rejse, kan det være en god idé at finde tid til at rejse, når barnet er lille og nemt at bære. Et lille barn protesterer sjældent mod sightseeing af fem kirker i træk eller planer om en afslappende dag uden en masse pligter – det finder sig ofte i det meste, hvis bare det får tilstrækkeligt med mad, søvn og nærhed af personer, det elsker. Den geografiske position er mindre relevant.

Hvad bør man tænke på inden en rejse med et spædbarn?

Det er som regel nemt at rejse med børn i Danmark – bleerne er de samme, som man er vant til, og det samme gælder tidszonen og klimaet. Det plejer at gå fint at rejse med spædbørn i bil, hvis barnet ikke lider af køresyge. Det kan også være en god idé at planlægge ferien, så man bor på et og samme sted. Det kræver energi og kan være stressende at flytte mange gange, eftersom den lille rejsekammerat ofte har meget bagage og store behov.

Det kræver lidt mere at rejse ud i Europa eller endnu længere væk. Da er I måske nødt til at flyve med den nyfødte – hvis I ikke vælger at tage toget. Uanset hvordan I vælger at rejse, så er det godt at vide, at en rejse med et spædbarn kræver pas, også inden for EU og Schengen.

Det er klogt at fortælle sundhedsplejersken eller lægen om jeres rejseplaner på forhånd, hvis I har planer om en længere rejse til udlandet – så kan I også snakke om, hvilke vaccinationer barnet eventuelt har brug for inden rejsen. Længes I efter at rejse til et afsides beliggende sted, så er det bedst at sørge for, at der alligevel er adgang til læge og sygehus – hvis uheldet skulle være ude.

Rejse med børn: pakkeliste

Hvad kan det så være godt at have med til slutdestinationen, og hvad er smart at have let tilgængeligt på selve rejsen? Her kommer vi med et par forslag til, hvad der kan være en god idé at pakke ned:

  • Barnets pas, hvis I skal rejse til udlandet

  • Sutter, hvis barnet bruger dem – det kan være en udfordring at finde den rigtige slags i alle forretninger.

  • Hvis barnet er ældre end seks måneder, er det rart at have en let, sammenklappelig barnevogn. Det bedste er, hvis barnet kan ligge helt ned i vognen, så det også kan sove behageligt i den.

  • Hvis du bruger bæresele eller slynge/vikle, er det også en fordel at huske det.

  • En rygsæk som pusletaske er også god at pakke i. At have vådservietter, bleer og alt andet, man har brug for, med og alligevel have begge hænder fri, er praktisk, når man har et lille barn.

  • D-dråber

  • En termokande med varmt vand. Når man er på farten, er det ikke sikkert, at man har adgang til varmt vand, så man kan lave grød, vælling eller modermælkserstatning. Hvis dit barn har brug for specialmad, så kan det være klogt at pakke det ned, så du slipper for at bekymre dig om at finde det, når I kommer frem.

  • Snacks til rejsen. Majssnacks, rosiner eller en banan. Nogle gange kan en rejse blive meget forsinket – så det er fornuftigt at pakke lidt ekstra mad ned.

  • Et sygeplejekit med febertermometer og eventuel medicin.

  • Tøj til det forventede vejr på destinationen og et ekstra sæt skiftetøj til rejsen.

  • Badebleer eller badebukser, hvis det er en badeferie, I skal på.

  • Puslehynde og bleposer til brugte bleer.

  • Legetøj, bamser eller andet, som kan underholde barnet både på rejsen og destinationen.

  • Under forudsætning af, at I ikke rejser til et meget afsides beliggende sted, så behøver I kun at pakke bleer og babymad ned til de første par dage. Det meste kan jo købes, når I kommer frem. Hvis I har en slags bleer, som I foretrækker, så kan det betale sig at bruge lidt plads i kufferten til en ekstra pakke.

Flyve med spædbørn

Nogle gange er man nødt til at flyve med spædbørn, og da er der en del ting, det er godt at kende til. Det tryk, der opstår ved start og landing, kan give propper og smerte i ørerne hos det lille barn. Den bedste måde at hjælpe barnet til at trykudjævne i ørerne ved start og landing er at amme barnet, eller sutte på en sut eller sutteflaske. Flyselskaberne har lidt forskellige regler, men det koster som regel utroligt lidt at flyve med børn, inden de fylder to år – inden da får de dog ikke deres eget sæde, og de forventes at sidde på skødet af en af forældrene.

Hvis man flyver langt, kan nogle flyselskaber tilbyde pladser, hvor børn op til et år, eller op til 10 kg, kan få en lille børneseng at sove i – spørg flyselskabet. Da kan du også benytte lejligheden til at dobbelttjekke, hvad der er tilladt og ikke tilladt at tage med gennem sikkerhedskontrollen som håndbagage.

Beskyt barnet på badeferien

Små børn er utroligt følsomme over for varme – de har ganske enkelt færre reserver at arbejde med end en voksen. Hvis I rejser til sol og varme, er det klogt at lade barnet være i skyggen – ikke mindst midt på dagen, når sollyset er som stærkest. Det er klogt at tænke på hat og tyndt, dækkende tøj. Smør barnet med solcreme der, hvor tøjet ikke dækker – jo højere SPF desto bedre. Hvis barnet ammes, er det nødvendigt, at der er fri adgang, eftersom det er vigtigt med væsken – det samme gælder, hvis vedkommende får sutteflaske. Hvis barnet får fast føde, så er det vigtigt, at det også får meget vand i løbet af dagen.

Tips til, hvordan man holder sig rask på familierejsen

Det er alt andet end sjovt at rejse med et spædbarn og få maveinfluenza eller andre sygdomme. Ud over, at man ikke har det så godt, så er man også nødt til at tænke på at man ikke selv smitter det lille barn.

  • Ved den mindste usikkerhed på, om vandet i hanen på destinationen kan drikkes, bør du undgå det og købe vand på flaske i stedet.

  • Vær ekstra omhyggelig med håndhygiejnen. Tør dig ikke med et brugt håndklæde på et offentligt sted.

  • Pas på ikke at gnide dig selv i øjnene, hvis hænderne ikke er nyvaskede. Ofte bliver vi smittet via øjnenes slimhinder.

  • Tag håndsprit med, og rengør hænderne ofte.

  • Spis veltilberedt mad. Undgå fisk, kylling og skaldyr, hvis du er usikker på, om det er frisk eller ordentligt tilberedt.

  • Det er bedre at spise mad, som er tilberedt for nylig, end buffeter, hvor du ikke ved, hvor længe maden har stået fremme.

  • Undgå frugt og salat, der kan være skyllet i postevand, hvis du ved, at det ikke er af god kvalitet. Frugt, der kan skrælles eller pilles, er et godt valg.

  • Smittekilder, som vi måske ikke tænker på, er penge, gelændere og alle knapper, fx elevatorknapper, tastaturer og dørhåndtag. På toilettet er det skylleknappen, som ofte er den del, der har flest bakterier. Derfor er det vigtigt at huske at vaske hænderne ofte.

  • Tal med dit forsikringsselskab om, hvad der sker, og hvad som dækkes, hvis dit barn bliver sygt, når I befinder jer i udlandet.

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig