SCA_OD3_MGL4187

Din babys tøj

Babyers hud er blød og sart. Derfor er det klogt at vælge behageligt babytøj med blød elastik og uden hårde detaljer. Men hvor meget tøj har en nyfødt egentlig brug for? Og hvordan skal du klæde barnet på i køreposen? Her gennemgår vi nogle praktiske ting med hensyn til babytøj.

Det er sjovt at købe virkelig småt, sødt tøj – men tænk på, at det nyfødte barn ikke har så store behov og vokser hurtigt (se vores størrelsesguide, så kan du se, omtrent hvilke størrelser der passer hvornår). Det er som regel rart for babyen med let og luftigt tøj.

Naturmaterialer er godt for barnet

Bomuld og uld (allerhelst den bløde slags, som ikke stikker) giver den sarte hud mulighed for at ånde på en god måde. Det er ikke dumt at bruge lag på lag på de koldere årstider, eftersom det plejer at være nemmere at tage lidt af – eller på – efter behag. Om vinteren kan det være dejligt varmt med en fleecedragt, men undgå kunststof og for stramt siddende tøj nærmest kroppen. En del tøj af kunststof har dårlig åndbarhed og kan gøre babyen unødvendigt varm og fugtig. Uld varmer derimod og holder huden tør, selvom tøjet er blevet lidt vådt.

Sådan tjekker du, om barnet er for varmt eller koldt

Eftersom dit barns indre termometer ikke er fuldt udviklet de første par år, så har det svært ved at regulere sin egen kropstemperatur. Du kan nemt tjekke barnets temperatur ved at lægge hånden på dets nakke. Hvis nakken føles varm, plejer barnet at have en tilpas temperatur, men hvis nakken føles svedig, er det for varmt. Om sommeren er det naturligvis ekstra vigtigt at beskytte den lille mod varme, men om vinteren er det også en god idé at holde øje. Et spædbarn, som bliver pakket godt ind, kan jo ikke sige det selv, men det er ret almindeligt, at det bliver irritabelt. Det er dog også vigtigt at vide, at det ikke er sikkert, at barnet protesterer – det kan også blive stille og sløvt, så det er man nødt til at holde øje med. Hvis barnet bliver for varmt, er det almindeligt, at det får røde varmeknopper, men det er dog helt ufarligt. 

Hvordan skal man klæde barnet på i køreposen?

Hvis I skal ud at gå en tur om vinteren, kan det være en god idé at tænke på, at det kan blive lige lovlig voldsomt med både flyverdragt og kørepose med hensyn til varme. Det er som regel nok med almindeligt tøj under de dele, som dækkes af køreposen, og brug som sagt gerne lag på lag, som let kan tages af.

Man kan være nødt til at mærke på de små fingre en gang imellem, selvom de er inde i vanterne. Hvis de er blevet kolde, så læg dem i dine varme hænder – eller i din armhule, hvis dine hænder også er kolde. Den lille næsetip er også følsom over for kulde og blæst – og meget svær at klæde på – så vær ikke ude for længe, når det er rigtigt koldt udenfor.

Huen beskytter mod vind og træk

Hvis det er vinter eller køligt i de første måneder af dit lille barns liv, kan det være godt med en rigtig god hue. Selv om sommeren er det godt med en hue, men da bør det være en tynd bomuldshue, da den beskytter babyen mod vind og træk. Det er en fordel med snore, du kan binde under hagen, da huen let kan komme til at sidde skævt eller ryge ned over øjnene, når barnet drejer på hovedet. Når barnet bliver større, opdager det måske, hvor sjovt det er at tage huen af, hvis der ikke er snore, som holder den på plads. På de solrige sommerdage er det en god idé med en solhat med en ordentlig skygge, hvis barnet er så stort, at det kan sidde op (ellers gør den jo ikke en så stor forskel). Derudover skal man undgå at have barnet direkte i solen, når det er varmt udenfor – for at beskytte mod væskemangel og solstik.

Sko, strømper eller futter?

Det er ikke nødvendigt med sko, før barnet bliver ældre og begynder at stå og gå. Selvfølgelig kan det være sjovt at købe et par bittesmå, nuttede sneakers, men det er ikke nær så behageligt som strømper eller futter, så længe dit barn sidder eller ligger i vognen.

Det allerbedste for barnet er at lære at gå med bare fødder – indendørs eller ude, hvis årstiden tillader det. Da udvikles alle fodens muskler på en naturlig måde. Når tiden så er inde til det første rigtige par sko, kan det være en god idé, hvis de sidder godt og er fremstillet af et åndbart materiale. De må gerne være brede og bløde foran, have skridsikre såler og være stive bagpå, så foden får støtte.

Hvor meget tøj har en nyfødt brug for?

Vi har samlet vores bedste tips til tøj og ting, det kan være godt at anskaffe, når man får sit første barn. Men vi er jo alle sammen forskellige og har forskellige behov – så se det som tips. Når det drejer sig om indkøb af lige netop tøj, kan det være en fordel at tænke på følgende:

  • Vask altid det nye tøj inden brug. Det mindsker indholdet af forskellige stoffer, der kan findes i nyproduceret tøj. Her finder du nogle generelle vaskeråd til lige netop babytøj.

  • Køb børnetøj secondhand, hvis du har mulighed for det. Brugt tøj er godt for både miljø og tegnebog. Det er blødt og behageligt, eftersom det allerede er blevet brugt og vasket en del.

  • Vælg gerne økologiske, miljø- eller Svanemærkede produkter, hvis du køber nyt.

  • Husk, at det kan være klogt at klæde barnet i tøj, der er nemt at tage af, når du skal skifte ble, fx bukser eller bodyer, som kan knappes op i skridtet.

  • Trøjer og bodyer, der er nemme at trække over barnets hoved – med stor halsudskæring, hvor stoffet overlapper – gør det nemmere, når man skal klæde barnet af og på. Det lille barn kan jo ikke selv holde hovedet oppe, og hvis man skal prøve på at trække en stram åbning over, så gør man det bare mere besværligt for sig selv.

  • Det kan være en god idé at undgå tøj med lynlås eller store knapper, der er i direkte kontakt med barnets hud. Natdragter med åbning bagpå kan være ubehageligt for babyer, der som regel sover på ryggen.

Del artiklen