heat_rash_image

Varmeknopper hos babyer og børn

En baby har ikke samme evne til at svede, som vi voksne, og derfor kan de nemt få varmeknopper, når det bliver for varmt eller fugtigt.

Man kan nemt blive lidt bekymret, når der dukker små udslæt op på barnets bløde hud – men varmeknopper hos børn er almindeligt, ufarligt, og de forsvinder af sig selv. Det kan nogle gange være lidt generende for barnet, og der er ting, man kan gøre for at slippe af med varmeknopperne.

Hvorfor får børn varmeknopper?

Det er som sagt almindeligt, at både spædbørn og børn får varmeknopper. De opstår, eftersom svedkirtlerne ikke er færdigudviklede. Derudover har små børn sværere ved at regulere deres kropsvarme, og de reagerer let på varme og fugt. Det mest almindelige er, at varmeknopper dukker op i nakken, på halsen og på ryggen. Men spædbørn kan også få varmeknopper i ansigtet, ved numsen og på benene – og lidt over det hele, hvor huden bliver for varm.

Risikoen for varmeknopper stiger, hvis barnet har for varmt og stramtsiddende tøj. Hvis barnet føles svedigt i nakken eller på ryggen, så er det altså et tegn på, at det er for varmt, og at det har brug for lidt køligere omgivelser. Hvis man befinder sig i tropiske og fugtige klimaer, så stiger risikoen for varmeknopper også.

Hvordan ser varmeknopper ud?

Der findes lidt forskellige typer varmeknopper, men hos spædbørn vil tilstanden ofte vise sig som små, klare, overfladiske blærer, omgivet af rød hud, der let går hul på, men de kan også ses som røde knopper. Det kan dog være sværere at se på en mørk hud, men ofte kan man dog mærke dem lidt let på huden. Udseendemæssigt kan varmeknopper minde om de hormonknopper, som nyfødte kan få et par dage efter fødslen, men de er lidt mere udflydende i formen. De kan komme prikvis eller i mindre klynger, og huden kan nemt føles lidt hård og ru på det område, hvor de sidder. Barnet generes som regel ikke af udslættet, men en del varmeknopper kan klø, og det kan gøre barnet uroligt.

Varmeknopper forsvinder typisk af sig selv, når huden afkøles og kræver oftest ikke behandling. Kontakt dog egen læge, hvis ikke udslættet forsvinder efter 2-3 dage, hvis barnet samtidig med knopperne er sløj og har feber eller hvis der kommer tegn på at der kunne være infektion i udslættet, som f.eks. rødme, varme, hævelse eller pus.

Hvordan kommer man af med varmeknopper?

  • Skift til let og luftigt tøj, som har en god åndbarhed.
  • Skift ble, så snart du kan mærke, at den er for våd, og lad gerne barnet lufte den lille numse et øjeblik mellem hvert bleskift.
  • Dup barnets pande og nakke med køligt vand.
  • Giv evt. barnet et afkølende bad.
  • Hvis barnets numse er blevet meget rød og irriteret, kan der være tale om en form for varmeknopper. Vi har lidt flere tips til, hvordan du plejer barnets numse.

Når barnet ikke længere er så varmt, bør udslættet forsvinde – som regel inden for et døgn eller to. Varmeknopper på børn er som sagt ikke farlige, men den grundlæggende årsag – et alt for varmt barn – kan derimod være direkte skadelig, da det fx kan medføre væskemangel. Hos et lille barn med små marginaler, kan det blive meget alvorligt.
Hvis du vil lære mere om børns hud, og hvordan du plejer den bedst muligt, så finder du tips og hjælp i vores hudskole.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, Læge

Del artiklen