08_massage_0255_desktop

Udslæt og prikker hos børn

Dit barns hud er tyndere end din – den er rent faktisk kun halvt så tyk. Derfor er den også mere sensitiv, og mange små børn får udslæt i løbet af de første leveår. Der skal ikke så meget til, for at prikkerne kan dukke op, og de kan skyldes stort set hvad som helst – fra hormoner og eksem til varme, svampeangreb og fødevareallergi. En del børnesygdomme giver udslæt og kommer da ofte i kombination med feber.

Milier og hormonknopper hos nyfødte babyer

Børn kan have prikker eller udslæt allerede som nyfødte. De fleste er helt ufarlige, smitter ikke og kræver heller ikke nogen behandling. De mest almindelige er:

  • Hormonknopper, ”babybumser” eller acne neonatorum, som de egentlig hedder, skyldes formentlig at talgkirtlerne bliver stimuleret af hormoner fra moderen eller barnet selv. De kan være lidt gule i toppen og kan ligne små bumser. Udslættet kan flytte rundt, og mængden varierer – det kan være alt fra nogle få til utroligt mange. Hormonknopper hos en baby forsvinder af sig selv efter et stykke tid og efterlader ingen ar.
     
  • Milier er hvide talgknopper på størrelse med et knappenålshoved, der ofte sidder på barnets næse eller kinder. De forsvinder som regel af sig selv inden for 1-2 måneder.

Varmeknopper hos børn er almindeligt

Varmeknopper kan nemt opstå, eftersom børn har umoden hud og svedkirtlerne derfor kan blive blokeret i kroppens yderste hudlag, og dermed kan de få midlertidigt udslæt af varme og fugt. De opstår frem for alt på barnets hoved, hals eller krop. De forsvinder som regel lige så hurtigt, som de kommer, og de er helt ufarlige. En rød og irriteret barnenumse skyldes ofte, at der er blevet for varmt eller fugtigt til, at huden kan trives.

Svampeangreb giver rød numse

Ved svampeangreb bliver barnets numse skinnende rød, og barnet får ondt. Nogle gange kan man se en hvidlig belægning, som samles i hudfolden. Den bedste måde at forebygge svampeinfektion hos spædbørn på er, at lufte dem godt i de folder, hvor fugten er svær at slippe af med – så barnenumsen har godt af lidt ekstra tid på puslebordet uden ble. Hvis svampen først er kommet til, bør den behandles – så kontakt din egen læge.

Børneeksem – atopisk dermatitis

Atopisk eksem plejer at være tørt, rødt og kløende. Eksem hos et barn kan skyldes både arv og miljø, og ofte dukker det op allerede i løbet af barnets første leveår. Hos spædbørn sidder udslættet ofte på kinder og overkrop og hos større børn er eksemen oftest koncentreret omkring knæhaser, ankler og albuebøjninger.

Nældefeber giver en intens kløe

Nældefeber (urticaria) plejer at klø meget. Det skyldes, at stoffet histamin frigøres, hvilket forårsager en kraftig kløe. Udslættet (kvadler) kan skyldes flere forskellige ting, fx fødevareallergi, men også reaktioner på fx medicin eller kulde. Læs mere om nældefeber hos børn, og hvad du bør være opmærksom på.

Børnesår – impetigo

Impetigo, som udslættet egentlig hedder, er en betændelse i huden, der som regel er forårsaget af stafylokokker. Det er mest almindeligt hos børn, men voksne kan også få børnesår. Udslættet begynder som regel som en rød prik et eller andet sted i ansigtet, hvorefter der dannes en blære. Ofte kommer der flere, især i tør eller sprukken hud. Derefter får de en klæbrig gul belægning, og så længe sårene er klistrede eller fugtige, smitter børnesår. De kan være lidt svære at slippe af med, men ofte er det muligt med mindre indsatser som god håndhygiejne, og at man vasker udslættet omhyggeligt. På sundhed.dk kan du læse om, hvordan man vasker børnesår.

Ringorm (tinea corporis) giver skællende udslæt

Udslættet skyldes en hudsvamp, som smitter mellem mennesker eller via dyr. Ringorm er et skællende udslæt, og det starter ofte som et rundt udslæt, der klør, og som bliver større, hvorefter det får form som en ring – deraf navnet. Som regel sidder de på arme, ben, brystet eller i ansigtet. Det kan blive til mange udslæt og for at slippe af med det, kræver det som regel behandling med et svampedræbende lægemiddel. Hvis du tror, at dit barn har ringorm, skal du kontakte dit barns læge.

I vores hudskole kan du læse mere om, hvordan du bedst muligt plejer en sensitiv babyhud.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig