Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Udslæt hos børn, pletter eller tør hud

At forsøge at identificere forskellige knopper og udslæt er en større del af det at være forældre, end man måske skulle ønske sig. Herunder finder du en liste over forskellige ting, der ofte ses på babyens hud.

Varmeknopper

Spædbørn har svært ved at regulere deres kropsvarme og kan få forbigående knopper af varme og fugt. Varmeknopperne kommer især på brystet, halsen og under armene. De er helt ufarlige og forsvinder som regel lige så hurtigt, som de kommer. 

Svamp

Ved svampeangreb bliver barnets numse skinnende rød, og barnet får ondt. Nogle gange kan man se en hvidlig belægning, som samles i hudfolden. Den bedste måde at forebygge svampeinfektion hos spædbørn er at lufte dem godt i de folder, hvor fugten er svær at slippe af med. Hvis svampen først er kommet til – så kontakt sundhedsplejersken eller læge.

Knopper og udslæt

Det er almindeligt, at nyfødte børn har knopper eller udslæt. Det meste er helt ufarligt.

  • Milier er hvide talgknopper på størrelse med et knappenålshoved, der ofte sidder på barnets næse eller kinder. De forsvinder som regel af sig selv i løbet af 1-2 måneder.
  • Mere end halvdelen af alle nyfødte børn får såkaldt toksisk udslæt et sted på kroppen. Det er rødt udslæt på 2 til 10 millimeter. Ofte ses også små papler, som bliver gulhvide, når man trykker på huden. Toksisk udslæt plejer at forsvinde efter nogle dage.
  • Hormonknopper er små rødlige knopper, som barnet kan få i de første levemåneder. De kan være lidt gule i toppen og kan ligne små bumser. Hormonknopper forsvinder af sig selv.

Forskellige slags fødselsmærker hos børn

  • Storkebid - det kaldes de røde, flade mærker i nakken på mange nyfødte børn, og det er en samling yderligt liggende blodkar. De kan blive der i flere år. Storkebid kan også sidde i panden eller på øjenlågene, hvor de dog plejer at forsvinde hurtigere. Storkebid plejer at blive tydeligere, når barnet skriger. De fleste storkebid forsvinder indenfor et par år.
  • Mongolpletter er blålige hudområder, som regel i lænden og på lårene. Pletter ses især på børn med mørkt pigment, og de afbleger med alderen.
  • Jordbærmærker, hæmangiom, er en klart rød plet af de små blodkar i huden. Det vokser som regel frem i løbet af de første seks måneder og forsvinder igen efter nogle år.
  • Modermærker er brune, runde fødselsmærker, som ofte forsvinder med tiden. De er normalt helt ufarlige hos små børn.
  • Pigmentsamlinger, som kaldes "Café au lait-pletter" er en form for ufarlige, lysebrune pletter. Hvis barnet har mange af disse pletter, kan det være et tegn på anden sygdom - spørg din sundhedsplejerske.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en hudsygdom, som kan skyldes enten arv eller miljø. Det starter ofte som flager af tør hud på barnets kinder og kan siden sætte sig på halsen, brystet, maven eller bleområdet. Eksemen ligner tørt, rødt udslæt, som nogen gange skæller eller væsker. Fra to-årsalderen plejer det at overgå til kløende eksem i fx knæhaser, albuebøjningen og håndled. 
Atopisk eksem bør undersøges af en læge og behandles regelmæssigt med fede cremer, i nogle tilfælde kortisoncreme. Eksemhud bør ikke vaskes for ofte med vand og sæbe, det tørrer huden endnu mere ud, og det er også vigtigt at anvende produkter uden parfume.

Madallergi eller nældefeber

Overfølsomhed overfor mad eller medicin kan forårsage udslæt på barnets hud. Når udslættet danner lyserøde eller hvide områder, som ændrer størrelse og form, kaldes det nældefeber. Madudslæt hos spædbarn kan fx skyldes allergi overfor proteiner i modermælkserstatning baseret på komælk, eller at moren har spist noget, som er gået over i brystmælken og giver en reaktion hos barnet. Ved nældefeber afgives stoffet histamin, som giver en voldsom kløe. Nældefeber plejer at forsvinde i løbet af 24 timer, men kan så dukke op andre steder. Hvis det bliver for problematisk, eller du kan mærke, at barnets almentilstand påvirkes, bør du akut søge læge.
Læs mere om fødevareallergier og fødevareintolerance.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...