Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Barnets hud

Har din baby mærkelige knopper, udslæt eller tør hud? Herunder finder du fakta og tips om din babys hud.

Det kan nemt ske, at din babys hud bliver lidt irriteret i de fugtige folder under armene, ved halsen under hagen, bag ørerne eller i lysken. Det er tit ikke noget, man kan gøre så meget ved. Hold huden tør, og sørg for, af den får luft i alle folderne. Du kan vaske forsigtigt med vand, duppe tør og lufte godt. Det er også godt at gøre huden ren med lidt babyolie. Babyolie kan desuden anvendes både i og efter badet.
Hvis huden bliver rød og ru, kan det skyldes, at din baby reagerer på noget mad, som du som mor har spist, eller på parfumen i dit vaskemiddel.
Du kan altid kontakte sundhedsplejersken for råd, og herunder finder du fakta om nogle almindelige problemer, knopper og udslæt.
Se også vores korte film med tips til, hvordan du plejer barnets hud.

Hvis babyen har udslæt eller knopper samtidig med feber, eller hvis barnet har det dårligt, kan det være en af de typiske børnesygdomme.

Varmeknopper
Spædbørn har svært ved at regulere deres kropsvarme og kan få forbigående knopper af varme og fugt. Varmeknopperne kommer især på brystet, halsen og under armene. De er helt ufarlige og forsvinder som regel lige så hurtigt, som de kommer.

Tør hud
Mange nyfødte har tør og næsten lidt skællende, hud. Det er naturligt og kræver ingen speciel hudpleje. Hudens naturlige udskillelse af talg er simpelthen ikke kommet i gang eller har stabiliseret sig endnu. Derfor skal du heller ikke bruge creme eller salve på barnets hud.
Det vigtigste er, at barnets hud er ren, og at du vasker alt nyt tøj, håndklæder og sengetøj, inden det tages i brug.
Det er godt at bruge nogle dråber babyolie i badevandet. Du kan også smøre barnet med babyolie efter badet, gerne når huden stadig er fugtig, så optages olien lettere i huden.

Rød numse
Barnets hud er følsom. Både urin og afføring indeholder stoffer, som er stærkt irriterende, og området under bleen bliver let rødt og irriteret. Det bedste råd er at skifte ble ofte og lufte barnets numse ved hvert bleskift.
Læs her, hvordan du undgår eller behandler bleeksem.

Svamp
Ved svampeangreb bliver barnets numse skinnende rød, og barnet får ondt. Nogen gange kan man se en hvidlig belægning, som samles i hudfolderne. Den bedste måde at forebygge svampeinfektion hos spædbørn er at lufte dem godt i de folder, hvor fugten er svær at slippe af med. Hvis svampen først er kommet til - så kontakt sundhedsplejersken eller læge.

Arp i hovedbunden
En del børn får arp, små ufarlige hudskæl, i hovedbunden. Læs her hvad du gør ved arp.

Knopper og udslæt
Det er almindeligt, at nyfødte børn har knopper eller udslæt. Det meste er helt ufarligt.

• Milier er hvide talgknopper på størrelse med et knappenålshoved, der ofte sidder på barnets næse eller kinder. De forsvinder som regel af sig selv i løbet af 1-2 måneder.

• Mere end halvdelen af alle nyfødte børn, får såkaldt toksisk udslæt et sted på kroppen. Det er rødt udslæt på 2 til 10 millimeter. Ofte ses også små papler, som bliver gulhvide, når man trykker på huden. Toksisk udslæt plejer at forsvinde efter nogle dage.

• Hormonknopper er små rødlige knopper, som barnet kan få i de første levemåneder. De kan være lidt gule i toppen og kan ligne små bumser. De forsvinder af sig selv.

Forskellige slags fødselsmærker hos børn
• Storkebid - det kaldes de røde, flade mærker i nakken på mange nyfødte børn. De kan blive der i flere år. Storkebid kan også sidde i panden eller på øjenlågene, hvor de dog plejer at forsvinde hurtigere. Storkebid plejer at blive tydeligere, når barnet skriger.

• Mongolpletter er blålige hudområder, som regel i lænden og på lårene. Pletterne bleger med alderen.

• Jordbærmærker, hæmangiom, er en klart rød plet dannet af de små blodkar i huden. Det vokser som regel frem i løbet af de første seks måneder og forsvinder igen efter nogle år.

• Modermærker er brune, runde fødselsmærker, som ofte forsvinder med tiden. De er normalt helt ufarlige hos små børn.

• Pigmentsamlinger, som kaldes "Café au lait-pletter" er en form for ufarlige, lysebrune pletter. Hvis barnet har mange af disse pletter, kan det være et tegn på anden sygdom - spørg din sundhedsplejerske.

Atopisk eksem(Børneeksem)
Atopisk eksem, eller børneeksem, starter ofte som pletter af tør hud på barnets kinder. Det kan senere sætte sig på halsen, brystet, maven og bleområdet. Eksemen ligner tørt, rødt udslæt, som nogen gange skæller eller væsker. Fra to-årsalderen plejer det at overgå til kløende eksem i fx knæhaser, albuebøjningen og håndled.
Atopisk eksem bør undersøges af læge og behandles med fede cremer, i nogle tilfælde kortisoncreme. Eksemhud bør ikke vaskes for ofte med vand og sæbe, det tørrer huden endnu mere ud.

Madallergi eller nældefeber
Overfølsomhed overfor mad eller medicin kan forårsage udslæt på barnets hud. Når udslættet danner lyserøde områder, som ændrer størrelse og form, kaldes det nældefeber.
Madudslæt hos spædbarn kan fx skyldes allergi overfor proteiner i modermælkserstatning baseret på komælk, eller at moren har spist noget, som er gået over i brystmælken og giver en reaktion hos barnet.
Læs mere om fødevareallergier og fødevareintolerance.

Barnets hud - godt at vide
En babys hud er ikke helt udviklet og adskiller sig meget fra den voksne hud, som du er vant til. Det kan derfor være godt at kende nogle fakta om din babys hud.

• Huden hjælper barnet til at opretholde varme- og fugtbalancen.

• Barnets hud beskytter mod skadelige bakterier og virus. Den er en del af immunforsvaret.

• Visse vigtige næringsstoffer, som D-vitamin, dannes i huden.

• Barnets immunforsvar er ikke fuldt udviklet. Hvis dit barn ligger nøgent (eller med kun en ble) mod din bare hud, overføres din beskyttende bakterieflora til barnet.

• Barnets hud er kun halvt så tyk som din, og den er derfor mere følsom.

• Barnets hud har et højere væskeindhold end voksnes og sværere ved at opretholde en optimal væskebalance.

• Barnet fødes med inaktive svedkirtler. Det betyder bl.a., at det har sværere ved at regulere sin kropstemperatur end vi voksne.

• Brug gerne svanemærkede produkter, som er tilpasset børns følsomme hud.

• Huden er også et af kroppens sanseorganer. Barnet bruger den til at føle og danne sig en opfattelse af den omgivende verden.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...