Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Forkølelse og hoste hos børn

Små børn trækker mest vejret gennem næsen, og derfor er det besværligt for dem at blive forkølede. Forkølelser kan også give yderligere problemer som mellemørebetændelse, astma eller falsk strubehoste. Her får du tips til, hvordan du hjælper en forkølet baby, og hvad du bør have styr på.

Under graviditeten har alle børn de samme antistoffer som moren. Sådan er det også de første måneder af barnets liv, og de beskytter mod mange sygdomme, som moren tidligere har haft. Dog ikke almindelige forkølelser.
Risikoen for, at dit barn bliver forkølet, er derfor ret stor. Det plejer at gå godt, men kan betyde, at I alle sover dårligere end normalt. Forsøg at amme barnet, selvom det er snottet, det kan hjælpe til at forebygge udvikling af øre-, næse- og halsinfektioner.
Tror du, barnet måske har feber? Læs om feber og feberkramper her og sygdomme hos små børn


Hvis barnet ser ud til at få det værre, har svært ved at få mad og væske i sig og er sløvt, skal du altid kontakte en læge.

Stoppet næse og næsedråber

At være rigtigt snottet er ekstra hårdt, når man er lille. Det gør det svært at trække vejret og spise samtidigt.
Er næsen stoppet, kan du bruge nogle dråber brystmælk eller en saltopløsning fra apoteket som næsedråber, før du ammer.
Sådan gør du: Læg barnet på et plant underlag, og hold dets hoved forsigtigt med den ene hånd, mens du hælder dråberne/brystmælken i dets næsebor. Gentag ca. hver fjerde time.

Snottede børn sover dårligt

Hold barnets næse ren, og tør alt snot væk for at beskytte huden om næsen. Du kan smøre lidt zinksalve eller babyolie om næsen, hvis det bliver rødt, irriteret eller udtørret.
En stoppet næse gør det også svært at sove, og snot, som løber bagud og ned i halsen, kan give hoste. Prøv at hæve hovedgærdet på barnets seng ca. 15 cm ved at lægge et par tykke bøger under de to øverste ben. Man kan også købe specielle forlængelser til sengebenene.

Forkølelser kan af og til give mellemørebetændelse

Ved en forkølelse er barnet som regel pibet og misfornøjet med feber omkring 38,5 grader eller højere. Ofte mærker man små hævelser ved halsen, i armhulerne og i lysken. Det er lymfekirtlerne, som hæver i forbindelse med infektionen, hvilket er en del af kroppens immunforsvar.
Nogle gange fører forkølelse og feber til ondt i ørerne. Hvis du har mistanke om, at det skyldes en bakteriel infektion, som mellemørebetændelse, bør du få en læge til at undersøge barnet.
Du kan altid ringe til din læge eller lægevagten, hvis du er i tvivl, om du bør søge læge eller ej.

Langtrukne problemer kan være allergi

Hvis barnet nyser, og øjne og næse ser ud til at klø og løbe, kan der være tale om allergiproblemer. Støvmideallergi mærkes mest om morgenen, pollenallergi i pollensæsonen.
Tal med din læge, hvis du synes symptomerne minder om allergi.

Forkølelsesudløst astma er almindeligt

Hvis barnet har perioder med hoste, pibende udåndinger og åndenød kan der være tale om astma. Forkølelsesvirus er den mest almindelige årsag til akutte astmaproblemer hos børn. Der findes en særlig type astma hos ikke-allergiske småbørn, som kaldes astmatisk bronkitis eller forkølelsesastma. Sådanne problemer starter ofte i barnets første leveår, og de fleste børn plejer at vokse fra det omkring 2-3 års alderen.
Astmaproblemer ved forkølelse rammer ca. hvert femte barn i løbet af den første barndom. Ofte er symptomerne lette, men nogle børn får svære anfald. Det plejer at være lettest for barnet at trække vejret, når det sidder op, hos dig eller i sengen med puder som støtte. Det plejer også at være en god idé at indånde frisk luft.
Kontakt sundhedsplejersken eller lægen, hvis du har mistanke om, at dit barn har astmaproblemer.

Gøende hoste kan være falsk strubehoste

En del børn kan få såkaldt falsk strubehoste i forbindelse med en almindelig forkølelse. Her svulmer slimhinden nedenfor stemmebåndene op. Barnet får en hæs, gøende hoste, som gør ondt og gør barnet uroligt. Hævelsen øges, når barnet ligger ned, og derfor vågner børn ofte med hoste og åndedrætsproblemer efter nogle timers søvn.

RS-virus

Infektioner med såkaldt RS-virus er især almindelige i vinterhalvåret. Hos os voksne plejer de bare at vise sig som en almindelig forkølelse, men spædbørn kan få problemer. RS-virus er meget smitsomt, blandt andet via nys og direkte kontakt. Derfor bør du undgå at tage dit nyfødte barn med til steder, hvor der kommer mange mennesker.
Når børn smittes af RS-virus får de som regel hoste og snue med sejt slim, de kan miste appetitten og ikke ville hverken spise eller drikke. Spædbørn kan rammes af åndedrætsbesvær, og i værste fald kan åndedrættet stoppe.
Infektioner med RS-virus er som regel problematiske og varer længere end almindelige forkølelser, op til en måned.

Søg straks hjælp, hvis barnet

  • er sløvt og uinteresseret i omgivelserne
  • ikke har kræfter til at spise eller drikke
  • trækker vejret anstrengt, eller vejrtrækningen stopper
  • hoster meget
  • er blegt eller blåligt

Lægemidler til små børn

Du skal altid tale med læge eller sundhedsplejerske, inden du giver et lille barn medicin.

Husk at:

  • Følg altid anvisningerne om hvor meget og hvor ofte, medicinen skal gives.
  • Opbevar medicin udenfor barnets rækkevidde.
  • Giv aldrig barnet en anden persons medicin.

Du kan altid ringe til lægevagten (find telefonnummer på lægevagten nær jer her) for råd om forkølelse, feber eller anden sygdomstilstand.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...