close

Om at få babyen til at sove godt

Der findes ingen universalmetode, som får alle små børn til at sove hele natten uden afbrydelse, men hvis babyens grundlæggende behov er tilgodeset, er I kommet et godt stykke ad vejen. Og som regel varer det, indtil barnet er omkring seks måneder, inden det kan sove hele natten igennem.

Giv mad for at hjælpe babyen til at sove

Nyfødte spiser lige så meget om natten som om dagen, uanset om de får flaske eller ammes. Det kan være en fordel at amme barnet godt i slutningen af dagen, så det bliver mæt og kan sove i længere stræk om natten. Det kan handle om fire eller fem timer og nogle gange endnu mere, til glæde for både barn og forældre. Men som regel varer det, indtil barnet er omkring seks måneder, inden det kan sove hele natten igennem.

Børn, som får modermælkserstatning, sover som regel længere ad gangen end børn som ammes, da modermælk forbrændes hurtigere end modermælkserstatning. Hvis dit barn får flaske, enten med morens mælk eller modermælkserstatning, kan det have brug for mere hjælp til at falde i søvn efter et natmåltid, end et barn som ammes. Det skyldes formentlig, at børn, som mades med flaske, skal vente på, at flasken bliver klar, og derfor når at vågne rigtigt.

Tre ting, som får babyen til at sove

Så længe jeres barn er under et halvt år, vil det formentlig have brug for en tryg favn for at kunne sove. Kropskontakt, varme og rolige bevægelser er tre ting, som virker beroligende på både børn og voksne. Jeres barn falder måske nemmere til ro, hvis den, der giver det mad, samtidig har hudkontakt med barnet. På samme måde beroliges barnet måske, hvis det vugges, inden I lægger det i sengen.

Bed-in-bed eller ”sidevogn” ved sengen

Undersøgelser viser, at antallet af tilfælde af pludselig uventet spædbarnsdød, vuggedød, er faldet markant, efter at Sundhedsstyrelsen anbefaler spædbørn under tre måneder at sove i deres egen seng for at mindske risikoen. Mange løser det ved at have en tremmeseng, som med langsiden fastgøres til morens sengeside, med tremmerne taget væk og madrasserne i niveau. Det kan være en god "sidevogn" den første tid. Eller man kan have en bed-in-bed, som ligger i sengen. Mor og barn er så tæt på hinanden, hvilket også letter natteamningen, samtidig med at barnet ikke kan blive klemt.

Når en baby i perioder sover uroligt

Når barnet behøver lang tid for at falde i søvn, har svært ved at falde i søvn eller sover uroligt, kan det skyldes:

  • At noget i barnets omgivelser er forandret.
  • At der sker en stor udvikling hos barnet, som måske lærer nye ting, fx at kravle eller gå.
  • Overstimulering i form af for mange nye indtryk i løbet af dagen.
  • At situationen omkring putningen giver for mange indtryk.

Overvej, om I kan begrænse mængden af indtryk, når I putter barnet, mere end I allerede har gjort. Især indtryk fra lyd og lys.

Babyens søvn

Et nyfødt barn glider hurtigt fra en tilstand til en anden. Det er ikke vågent og roligt særligt længe ad gangen og bliver hurtigt uroligt. Et nyfødt barn sover en stor del af tiden, men i korte perioder, som regel to til tre timer. Disse relativt korte søvnperioder afbrydes af andre korte perioder, hvor barnet spiser, bliver skiftet og nogle gange også er parat til at udforske verden. Mange nyfødte børn sover mellem 16 og 18 timer i døgnet. Det er meget forskelligt fra barn til barn, og efter et par måneder ændres søvnvanerne.

En harmonisk afslutning på dagen giver bedre søvn

Jeres barns følelser bliver i høj grad jeres egne. Dets glæde smitter, og når det er uroligt, kan I mærke en uro i jeres egen krop. På samme måde påvirker jeres følelser jeres barn. Når barnet skal lægges, er det godt, hvis stemningen er god og tryg. Stræb efter at afslutte dagen på en hyggelig måde, og find følelsen frem, at det er dejligt at komme i seng efter en lang dag. Det mest fleksible og nemmeste for alle i familien er at følge babyens behov og naturligt lade det falde i søvn i en voksens arme.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...