close

Hvor ofte og hvor længe skal jeg amme?

Amningen skal være rolig og hyggelig. Men hvor længe skal den vare, og hvor ofte har barnet brug for at spise? Det er en god idé at lytte til barnet i stedet for at se på uret.

Lad din baby bestemme, hvor længe amningen skal vare. Også med hensyn til amning har små børn meget forskellige ønsker og behov. En del spiser hurtigt, mens andre gerne vil ligge i længere tid ved brystet og måske sove lidt indimellem. Det betyder, at amningen kan tage alt fra nogle minutter til en halv time. 

Lad amningen tage den tid, den tager – og undgå at afbryde den. Alle børn er unikke individer med forskellige behov.  Læs også Den perfekte amme-bh - skulderstropper, skåle, lukning, materiale

Hvor mange gange om dagen skal barnet ammes?

Modermælk er letfordøjelig. Spædbørn, som ammes, vil derfor som regel spise oftere end spædbørn, som mades med flaske.
I løbet af de første to måneder vil mange nyfødte spise op til tolv gange i døgnet - nogen gange endnu mere. Hvor lang tid, der går mellem måltiderne, kan variere i løbet af døgnet. Som regel er intervallerne lidt længere om morgenen og tidligt på eftermiddagen. Mod slutningen af eftermiddagen og om aftenen vil mange spædbørn gerne spise konstant. 
Din baby kan være sulten, også når du ikke forventer det – når du tænker, at "han/hun fik jo mad for bare en times tid siden". Prøv alligevel - barnet fik måske ikke så meget i sig forrige gang, eller også kan det være inde i en intensiv vækstperiode.

Syvsovere

Hvis dit barn er af typen, som foretrækker at sove frem for at spise, kan det være, at det kan nøjes med mad så sjældent som seks gange i døgnet. I så fald skal du forsøge at vække dit barn og tilbyde det brystet oftere, også om natten. Her kan du læse mere om at sove sammen og amme om natten. Hvis barnet alligevel ikke er interesseret i at spise oftere og kun vil sove, skal du tale med sundhedsplejersken og få tjekket, at barnet øger i vægt, som det skal.

Sød og fed modermælk

Hver gang du ammer, får dit barn den tyndeste mælk først. Den er tyndere og næsten blålig i farven. Den mælk, som kommer derefter, er federe og mere næringsrig og giver dit barn en behagelig mæthedsfølelse. Derfor er det så vigtigt, at du lader dit barn sutte, indtil det slipper brystet frivilligt. På den måde kan du være sikker på, at brystet er helt tomt, og at dit barn har fået den sidste slurk af den mættende "fløde".

Et eller begge bryster?

Der er som regel nok at amme et bryst pr. måltid. Hvis dit barn spiser større mængder og mere sjældent, er det en god idé først at tømme det ene bryst helt og derefter give barnet, så meget det vil have, fra det andet bryst. Men vent, til barnet er færdigt. På den måde ved du, om det var tilstrækkeligt med et bryst. Og husk så at starte med det andet bryst ved næste måltid.

Dit barn vil spise tit

Hvis dit barn vil spise oftere end hver eller hveranden time, kan det være et tegn på, at det ikke får de sidste slurke af den fede, mættende mælk - eller at det ikke har den rigtige sutteteknik. Men hvis dit bryst ikke gør ondt, har barnet formentlig den rigtige teknik, det vil sige at det har hele munden om brystvorten og en del af det pigmenterede område, og at underlæben er vippet nedad. Prøv at lade barnet ligge ved det samme bryst lidt længere tid. Hold det vågent (kild det under fødderne, eller stryg i håndfladen med tommelfingeren) for at sikre dig, at det er helt færdig med at spise.

Få hjælp, hvis du har brug for det

Hvis du har problemer med at amme, findes der flere måder at få hjælp.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...