close

Kunsten at få din baby til at bøvse

Mange spædbørn sluger luft, når de spiser. De bøvser eller gylper derfor efter maden, ellers ville de få ondt i maven. Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe barnet til at bøvse.

Børn viser på forskellig måde, at de har brug for at bøvse, fx ved at de bliver lidt rastløse. Prøv at få barnet til at bøvse en eller flere gange, hvis det bliver uroligt eller pibet eller virker til at være mæt, selvom det ikke har spist særligt længe.

Sådan får du din baby til at bøvse

Bær barnet ind mod dig, og stryg forsigtigt op og ned på barnets ryg. Nogle gange er det nok at løfte barnet op i oprejst stilling, for at det kan bøvse.
Hvis du løfter barnet for højt op, over din skulder, kan det være sværere for luften at slippe ud, især hvis barnet ligger langt over skulderen.
Hvis bøvsen ikke vil ud, kan du lade barnet ligge på maven, fx i dit skød, og så tage det op igen. Barnet skal dog ikke absolut bøvse - nogle børn har ikke behov for at bøvse.

Hjælp barnet til ikke at sluge for meget luft

Hvis barnet sluger meget luft, mens det ammes, skal du sørge for, at det får et ordentligt greb om brystet. Forsøg at få det til at bøvse et par gange under måltidet. En del børn har godt af at tage en pause i måltidet for at bøvse.
En baby, som får modermælkserstatning fra flaske, kan have svært ved at nå at synke maden, hvis hullet i sutten er for stort, og det kan betyde, at barnet sluger meget luft og får ondt i maven. En måde at undgå, at der kommer for meget luft med ned i maven, er at vinkle flasken, så sutten er fuld af modermælkserstatning, mens barnet sutter.
En ammebrik, som bruges til at beskytte brystvorterne, hvis de er ømme og med sår, kan også betyde at barnet sluger mere luft end normalt under måltidet.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...