190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

Luft i maven hos babyer

Pludselig bliver babyen spændt som en fjeder, hvorefter den bøvser som en teenager – og derefter slapper den lille krop af. Mange spædbørn får luft i maven mens de spiser og har derfor brug for at bøvse.

Skal alle babyer bøvse?

Når små børn spiser, får de ofte luft med ned i den lille mave, og derfor kan det være en god idé at prøve at få barnet til at bøvse, efter det er blevet ammet eller har fået sutteflaske. Hvis det lykkes at få barnet til at komme med en rigtig god bøvs, så mindskes risikoen for mavekneb, da luften ellers kan følge med ned til tarmene, så barnet får ondt i maven. Men det er ikke alle babyer, som sluger meget luft, når de spiser, og derfor er det ikke alle, der har brug for at bøvse. Man kan ofte se, hvis barnet har brug for at bøvse, fx så kan den lille blive rastløs eller virke til at være mæt, selvom den ikke lader til at have spist særligt meget.

Reducer mængden af luft spædbarnet får i maven

Hvis man har et lille barn, der lader til at have brug for at bøvse ofte, så kan det være en god idé at prøve at mindske mængden af luft, som det får i sig – på den måde er der mindre luft, der skal op. Her får du fire tips til, hvordan du kan gøre:

  1. Hvis barnet ammes, er det en god idé at sørge for, at det får et ordentligt greb om brystet, altså at det har korrekt ammeteknik, da det mindsker mængden af luft, der kommer ind.

  2. En baby, som ammes, kan man også prøve at variere ammestilling på og se, om det hjælper – måske kan det hjælpe med en mere oprejst.

  3. Hvis barnet får sutteflaske, så kan det være en god idé at prøve at bruge en flaske med luftventil.

  4. Hvis barnet ammer, skal du være opmærksom på at barnet gerne skal nå at få den fede mælk under et ammemåltid, så laktoseindholdet ikke bliver for højt og dermed risikoen for luft i maven større.

  5. Hvis du har en baby, som spiser heftigt og synker meget og hurtigt, så prøv at holde pauser nu og da under måltidet – måske vil barnet gerne bøvse, inden I fortsætter.

Få din baby til at bøvse – tips om bøvse stilling

  • Løft barnet op i opretstående stilling, så plejer bøvsen at komme af sig selv. Hvis du derimod bærer barnet for højt, over din skulder, kan det tværtimod blive sværere for luften at komme ud.

  • Du kan også prøve at bære barnet mod dig med ansigtet hvilende mod din skulder.

  • Klap forsigtigt på rumpen, og stryg barnet over ryggen – da bliver det nemmere for det at slappe af, og det bliver nemmere for det at bøvse.

Hvis babyen fortsætter med at være utilfreds efter måltiderne – eller den taber sig – så er det vigtigt, at du taler med sundhedsplejersken eller egen læge for at udelukke andre årsager til, at dit barn lader til at have ondt i maven.

 

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen