Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Spædbarnskolik

Spædbarnskolik, som man også kalder tremånederskolik, er egentlig ikke noget farligt. Det plejer at forsvinde igen ved 3-4 måneders alderen. Men det kan være ekstremt belastende og trættende for nybagte forældre at tage sig af et utrøsteligt barn aften efter aften.

Hvis barnet gentagne gange får heftige grådanfald og bevæger sig på en måde, som tyder på mavesmerter, kan der være tale om kolik.
Barnet kan rammes af denne type problemer fra to ugers alderen. Ved 3-4 måneder plejer kolikken at være forsvundet igen. Men det er måske ikke så stor en trøst at få at vide, netop når barnet skriger allermest.
Forsøg at holde ud. Prøv forskellige måder at lindre problemerne, se tips herunder. Og få gerne hjælp fra andre, så du og I kan få sovet selv engang imellem.

Kolik, overtræthed eller bare almindeligt skrigeri?

Det kan ske, at man forveksler overtræthed eller almindeligt spædbarnsskrigeri med kolik. For små børn skriger - ret meget. Ved seks ugers alderen plejer de fleste børn at skrige sammenlagt ca. to timer i døgnet. Gråd- og skrigetid aftager efterhånden langsomt, når barnet bliver ældre.
Se gerne vores film med tips til at berolige et grædende barn

Ved kolik græder barnet normalt mindst tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen, i mindst tre uger. Barnets grådanfald kommer som regel sent på eftermiddagen eller om aftenen i et gentaget døgnmønster.
Andre tegn på, at det er kolik, er, at barnet trækker knæene op mod hagen eller spænder i benene, så de strækkes ud. Barnet kan have luft i den lille knurrende og buldrende mave.

Hvad skyldes kolik?

Eksperterne ved faktisk ikke rigtigt, hvad spædbarnskolik skyldes. Længe troede man, at små børn med kolik skriger, fordi de har ondt i maven, men den forklaring er langt fra bevist. Hvad man derimod har kunnet konstatere er, at spædbarnskolik næsten kun findes i den vestlige verden. I Skandinavien rammes ca. hvert femte til hvert tiende spædbarn.
Om barnet ammes eller får modermælkserstatning synes ikke at påvirke risikoen for kolik - alle børn kan rammes.

Nogle gange handler det alligevel bare om maveproblemer. Barnet kan fx være overfølsomt for komælksprotein. Så hjælper det, hvis du som ammende mor undgår at spise eller drikke mælkeprodukter. Hvis dit barn får modermælkserstatning, kan du snakke med din læge, om det kunne være en idé at prøve en mælkefri variant, som kan fås på apoteket.
Stoffer i gasfremkaldende fødevarer som kål, løg og bønner kan også tænkes at passere over i brystmælken - undgå sådanne i din egen kost i en periode, og se, om dit barn får det bedre.

Mælkefrit, massage eller medicin

Her følger nogle tips til, hvad du kan gøre for at forsøge at lindre barnets problemer. Prøv gerne en ting ad gangen, så du virkelig ser, hvad der virker.

 • Fred og ro. Udsæt barnet for færre nye indtryk i en periode.
 • Prøv konstant nærhed - at bære barnet over armen, mens det ligger på maven, lad det hænge over skulderen, sæt det i en bæresele eller vikle/bæresjal.
 • Komælk kan være en af årsagerne, prøv at fjerne den fra din egen kost, eller skift modermælkserstatning.
 • Undgå selv at spise meget gasdannende mad, hvis du ammer.
 • Hvis du ammer - drik færre drikke, som indeholder koffein, som kaffe, te og coca-cola.
 • Giv dit barn kolikmassage, også kaldet spædbarnsmassage. Det er massage uden bivirkninger, som de fleste forældre til børn med kolik prøver, med varierende resultat. Se vores video og se, hvordan du masserer dit barn.
 • Nogle mener, at en del kolikbørn bliver mere rolige af at blive svøbt på en særlig måde. Bed sundhedsplejersken vise dig, hvordan man kan gøre, for at prøve det.
 • Mavedråber, som indeholder mælkesyrebakterier, kan måske hjælpe ved kolik. Kan købes i helsekostbutikker.
 • Mylicon er et lægemiddel i dråbeform som anvendes mod luft i maven. Det kan købes i håndkøb på apoteket, men man er ikke enig om effekten ved kolik.
 • Hold barnets mave varm med en dyne, et let tæppe – eller hvorfor ikke et varmt bad.
 • Kør en tur med barnet i autostolen, eller kør barnevognen på en ujævn vej, hvis det plejer at berolige barnet.

Bed om hjælp

Det er utroligt belastende at have et barn med kolik. For alle forældre er det plagsomt og frustrerende at se sit barn græde i timevis uden at kunne trøste det. Nogen gange virker det, som om ingenting hjælper.

Bed familie og venner om lidt aflastning, skift til at få sovet ud, eller søg hjælp hos sundheds-plejersken. Det er især vigtigt, hvis du føler en sådan magtesløshed og måske vrede, at du indimellem har svært ved at håndtere dine følelser. Ryst aldrig det lille barn i frustration - det kan give varige skader.

Der findes fora på internettet, hvor forældre med kolik-børn kan få støtte og tips fra hinanden. Tag en dag ad gangen. Hold ud, og husk, at kolik ikke varer evigt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...