Berøring

Nærheden mellem dig og din baby

Forskning viser, at menneskelig berøring, hud mod hud, er enormt vigtig for alle mennesker og nærmest livsvigtig for små børn. I dette afsnit gennemgår vi forskellige fordele ved hudkontakt og giver tips til at få en god rutine omkring det.

Kærlighed og tryghed

Omstillingen til livet udenfor livmoderen

At blive født er en utrolig stor omstilling for et barn. At lade sit barn ligge hud mod hud er en fantastisk måde at lette overgangen til livet udenfor livmoderen. En af hudens vigtigste funktioner er følelse. Gennem huden kan vi mærke, om det fx er varmt eller koldt, men følelsen kan formidle så meget mere end det. Et klap på kinden, et kram eller et kys –berøring er en måde at kommunikere og formidle følelser.

Er du ekspert på babyhud?

Ta vores quiz og test din viden! Svarer du rigtigt på alle spørgsmålene, bliver du belønnet med 100 point som du frit kan bruge i Libero Klubbens pointshop.

Kommuniker gennem berøring

Da små børn endnu ikke har lært at tale eller forstå verbal kommunikation til fulde, er hudkontakten og berøringen en rigtig vigtig måde for dig at formidle nærhed, tryghed, ømhed og kærlighed til dit barn. Og en måde barnet kan vise sine følelser til dig.

Beroring 04

Berøring frigør oxytocin

Når du klapper, stryger, krammer, bærer og masserer dit lille barn, styrker du ikke bare båndet mellem dig og dit barn, berøringen stimulerer også frigørelsen af hormonet oxytocin, som har flere vigtige egenskaber –blandt andet virker det helende og afstressende. Børn har helt enkelt brug for menneskelig kærlighed gennem nærhed, sværere er det ikke.

Medicinske fordele

Hud mod hud styrker immunforsvaret

Når barnet ligger i maven, får det antistoffer fra moren, som beskytter mod visse infektioneri de første seks måneder. Antistofferne beskytter først og fremmest mod de infektioner, som moren har haft. Også brystmælk indeholder antistoffer, som især beskytter slimhinder i luftveje og tarme. Immunsystemet er allerede fuldt udviklet, når man bliver født, men man kan sige, at det er utrænet. En måde at hjælpe dit barns immunforsvar til at udvikle sig er at lade barnet hvile nøgent (eller bare med ble på), hud mod hud mod dig. Så overføres din beskyttende bakterieflora nemlig lige så stille til barnet. Hudkontakten virker desuden smertestillende og beroligende og stimulerer væksten hos din lille baby.

Kængurumetoden

At bruge hud mod hud som behandlingsmetode blev udviklet i 1970’erne på et sygehus i Bogota i Columbia – hvor man manglede kuvøser. Man opdagede, at børnene hurtigt voksede sig bedre, og at forældrene fik det bedre, når de ikke blev adskilt fra deres barn. I dag anbefales hud mod hud af WHO til at reducere dødeligheden blandt for tidligt fødte i udviklingslandene. Den kaldes ofte for kængurumetoden. Metoden anvendes mange steder i verden, i Danmark anvendes den på de fleste sygehuse til børn, som fødes for tidligt. I dag anser man det for bedre at pleje for tidligt fødte børn hud mod hud –i kombination med nødvendige medicinske hjælpemidler –i stedet for kuvøse. Mange behandlinger og plejerutiner kan nemt gennemføres med barnet tæt på forældrenes bryst. Kængurumetoden har blandt andet vist sig at styrke udviklingen af barnets immunforsvar, amningen, søvnrytmen og temperaturregulering.

Beroring 05

Fordele ved hud mod hud

 • Barnets hjerterytme og åndedræt bliver mere stabilt og roligt
 • Barnet holder temperaturen og får et mere stabilt blodsukker
 • Barnet bliver mindre stresset
 • Barnets immunforsvar udvikler sig hurtigere
 • Barnets amningsrefleks stimuleres via hudkontakten og lugten
 • Oxytocin frigøres –det er et hormon, som beroliger, mindsker smertefølsomheden og stimulerer vækst og heling
 • Tilknytningen og de følelsesmæssige bånd mellem barn og forældre styrkes
 • Børn, som har kropskontakt, græder mindre

Rutiner til at pusle dit barn og berøring

Massage og kropsopfattelse

Babymassage er en klassisk måde at stimulere dit barns behov for nærhed og hudnær berøring. Massagen hjælper også med at udvikle dit barns kropsopfattelse og motorik. Det kan også hjælpe dit barn til lettere at falde i søvn. Nogle dråber babyolie er perfekt at bruge, når du masserer.

Beroring 06

Mærk efter, hvad der føles bedst

Der findes egentlig ikke bestemte regler for, hvordan du bedst masserer dit barn. Mærk efter, hvad dit barn kan lide, og lad det bestemme. Sørg for at massere, når din baby er i godt humør og mæt. Vent med at massere til cirka 30 minutter efter et måltid, så mavesækken er tømt. For nyfødte er det nok at massere i cirka 10 minutter. Selvfølgelig kan du massere korte øjeblikke når som helst, fx ved amning, når du giver flaske, eller når babyen puttes.

Gør hyggestunden til en vane

Livet som småbørnsforældre kan godt være travlt, og det går ikke altid som planlagt. En måde at nå det, man gerne vil, og huske at gøre det, man skal, er at skabe sig gode vaner. Både børn og voksne har det godt med at have visse rutiner, selvom alt selvfølgelig ikke skal være kedelig rutine.

Et hyggeligt ritual når baby skal i seng

Hvis du fx gør det til en vane at smøre dit barn ind, massere og nusse det, lige inden det skal i seng, kan være et hyggeligt lille ritual, som gør dit barn roligt, trygt og afslappet, inden det skal sove.

Gear ned med hyggelig massage

Vores produkter indeholder naturlige, plejende og fugtgivende ingredienser. Disse Libero-produkter anbefales af Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch åben ble
 • Libero Touch bukseble
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream