Hudpleje

Ta’ hånd om huden på den bedste måde

Babyers hud er sart, og nogle gange skal man passe lidt ekstra på den. Så er det vigtigt, at man bruger den rigtige type af produkter og behandler huden korrekt. I dette kapitel gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på, og giver gode tips til at pusle lidt mere om din baby.

Tør eller irriteret hud

Tør hud er meget almindeligt

Det er meget almindeligt, at børn har tør hud. Din babys hus er tyndere og tørrer lettere ud, da den taber fugt hurtigere end din hud. Hvis huden bliver tør, opstår der små sprækker i huden, hvor bakterier lettere kan trænge ind, og risikoen for eksem eller infektion stiger. Det er derfor vigtigt at smøre og fugte huden jævnligt.

Er du ekspert på babyhud?

Ta vores quiz og test din viden! Svarer du rigtigt på alle spørgsmålene, bliver du belønnet med 100 point som du frit kan bruge i Libero Klubbens pointshop.

Ydre faktorer eller arvelighed

At man får tør hud kan enten skyldes ydre faktorer eller arvelighed. Sol, vind, kulde, vand, tør luft eller tøj, som lukker huden inde, kan forårsage tør hud. Undgå sæber med høj pH-værdi, og vær omhyggelig med hvilket vaskemiddel, I bruger.

Hudvard 01

Huden kan have brug for hjælp

For det meste klarer huden sig rigtigt fint selv, men børns hud er mere følsom end voksnes, og vi kan have brug for at smøre den for at beskytte, blødgøre, pleje og fugte huden. Når du smører dit barns hud, skal du bruge produkter, som er beregnet til børn.

Babyhud har en anden pH-værdi

Dit barns hud er som sagt på mange måder anderledes end din. Blandt andet er hudens pH-værdi lavere hos børn end hos voksne. Denne værdi ændrer sig, efterhånden som barnet vokser. Alene i løbet af barnets første levemåned synker pH-værdien i huden fra 6,3 til omkring pH 4,7. Det vil sige, at værdien bliver surere. Brug derfor hudplejeprodukter, der er beregnet til børn, så du ved, at det er det rigtige. Hudplejeprodukter til voksne er beregnet til voksnes pH-værdi.

Hudvard 02

Vær opmærksom på alle hudfolder

Små børn har mere hud end en voksen i forhold til sin vægt. Det betyder også, at de har flere hudfolder. I disse folder kan huden nogle gange blive rød og skællet. Rengør altid omhyggeligt alle folder, gerne med babyolie. Vær også opmærksom på at forsigtigt få tørret helt tørt i folderne, så der ikke er fugtigt.

Luft huden indimellem

Hvis huden er irriteret, kan du lade barnet ligge nøgent på et blødt håndklæde eller tæppe, så huden kan lufttørre og hele op. Sørg for, at værelset er varmt og behageligt, og at barnet ligger sikkert.

Hudvard 03

Arp

Arp kan dannes i hovedbunden og nogle gange omkring øjnene. Arp ligner skæl, men er lidt mere fedtet og gul. Man ved ikke helt, hvorfor arp opstår, men barnet vokser fra det igen med tiden. Du kan fjerne arp ved at smøre hovedbunden med babyolie og så forsigtigt kæmme arpen ud. Hvis håret bliver meget fedtet, kan man vaske det væk med en mild shampoo. Vær forsigtig, når du gnider olie i hovedbunden over fontanellerne.

Hænder og fødder

Et barns hænder undersøger det meste og skal derfor vaskes ofte. Ved at gøre det til en vane altid at vaske hænder når dit barn kommer hjem fra dagplejen eller vuggestuen, kan I undgå og forebygge mange infektioner. Husk at tørre hænderne godt bagefter –bakterier trives i et fugtigt miljø.

Hudvard 04

Prøv at vaske med babyolie

Prøv nogle gange at vaske med olie i stedet for sæbe – olien kan også sammen med sæbe nemmere opløse snavs. Det er desuden mere mildt og tørrer ikke huden ud, som sæbe alene kan gøre det. Fødderne og hænderne er særligt udsatte også hos børn og kan af og til have brug for at blive smurt ind med en fedt- og fugtgivende creme.

Hudvard 05

Pas godt på kinderne

Røde og tørre kinder er meget almindelige hos børn, ikke mindst om vinteren, når det er tørt og koldt udenfor. Det strammer, stikker, kløer og kan gøre ret ondt. Tør hud bliver også mere sart og følsom. Når du vasker barnets ansigt, skal du undgå at gnide, men i stedet duppe det forsigtigt rent. Smør den tørre hud ofte med fed creme, gerne om aftenen eller lidt inden I skal ud, så cremen kan trænge godt ind i huden inden.

Libero anvender naturlige ingredienser

Libero gør udelukkende brug af vegetabilske olier, som fremstilles af planter. Den olie, vi anvender, kommer fra nordisk rasp, som blødgør og beskytter sart babyhud. Vores hudplejeprodukter er uden parfume, Svanemærket og anbefales af Asthma Allergy Nordic Som forælder kan du føle dig helt tryg med Liberos produkter.

Børn og sol

Aldrig ud i solen uden beskyttelse!

Børns hud er mere sart end voksnes og mere udsat i solen. Små børn må ikke være ude i solen uden beskyttelse. Det bedste er at beskytte med tøj af blød bomuld. Spædbørn bør helst slet ikke udsættes for direkte sollys. Efter barnet er fyldt seks måneder, er det ok at begynde at bruge solbeskyttelse specielt beregnet til børn,men husk, at det også her er bedre at opholde sig i skyggen.

Hvis barnet er blevet forbrændt

Hvis huden er blevet rød og øm, bør man undgå solen helt i nogle dage for at lade huden hele. Det gælder også ved soleksem, som plejer at vise sig som små kløende knopper eller blærer. Hvis huden svier, kan den køles ned med koldt vand, kølende balsam eller fugtgivende hudlotion. Sviende og kløende soleksem kan også lindres med en hydrokortisoncreme, der fås uden recept.

Husk D vitamin dråberne!

Huden danner det livsvigtige D vitamin ved hjælp af sollys. D vitamin er vigtigt for opbygningen af knoglerne. Mangel på D vitamin kan påvirke sundheden negativt. Her i Norden er solen kun stærk nok om sommeren, og desuden bør små børn undgå solen. Derfor anbefales det altid, at små børn får D vitamin dråber for at sikre, at de får tilstrækkeligt af vitaminet.

Husk at smøre godt ind

Vores produkter indeholder naturlige, plejende og fugtgivende ingredienser. Disse Libero-produkter anbefales af Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch åben ble
 • Libero Touch bukseble
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream