Spørgsmål og svar

Hvad vil du vide?

Libero giver svar på almindelige spørgsmål om barnets hud

Tør hud

Vores nyfødte baby har utroligt tør hud. Skal vi smøre med en fed salve?

Det er meget almindeligt, at små børn har tør hud. Babyers hud er tyndere og tørrer lettere ud, da den taber fugt hurtigere end voksen hud. Smør med en blødgørende creme –flere gange om dagen ved behov. Husk også på, at sæbe og vand udtørrer huden, så det er nok at bade 1-2 gange om ugen. Brug gerne babyolie i vandet. Den rengør mildt og giver fugt til huden.

Er du ekspert på babyhud?

Ta vores quiz og test din viden! Svarer du rigtigt på alle spørgsmålene, bliver du belønnet med 100 point som du frit kan bruge i Libero Klubbens pointshop.

Frågor 1
Varme

Mit barn får varmeknopper på brystet. Hvad skal vi gøre?

Barnets hud er følsom, og især spædbørn rammes afvarmeknopper, da deres svedkirtler endnu ikke er fuldt udviklede. Varmt vejr eller for varmt tøj kan være en medvirkende årsag. Som regel forsvinder knopperne af sig selv, og du kan afhjælpe generne ved at bruge køligt, løstsiddende tøj. Lad barnet ligge uden ble et stykke tid for at lufte. Dup med en vaskeklud med koldt vand for at køle området.

Bade

Hvornår skal man begynde at bruge shampoo?

Et nyfødt barn behøver ikke shampoo. Det er nok med lunkent vand og lidt babyolie. Men når dit barn begynder at få lidt mere end bare babydun på hovedet, kan du begynde at bruge en mild babyshampoo.

Frågor 2
Efter badet

Behøver man smøre barnet ind i hudlotion efter badet?

Vand har en udtørrende effekt på huden, og afhængig af hvor følsom dit barns hud er, så kan det være en god idé at smøre det ind efter badet. Enten med lotion eller babyolie. Brug også gerne Liberos babyolie direkte i badet. Den fugter huden og hjælper med at gøre barnet rent. Er huden meget tør, kan du få brug for en federe creme.

Modermærker

Hvilke modermærker skal man tjekke?

Modermærker er mørkere pletter i huden, som skyldes, at små blodkar eller pigment samles lige under hudoverfladen. De findes i mange forskellige former, og de fleste er helt ufarlige. Mange forsvinder af sig selv med tiden. Der findes stort set ingen farlige modermærker, som ses allerede i barndommen. Men hvis du er urolig, kan du altid spørge sundhedsplejersken.

Knopper og udslæt

Mit barn har uren hud i ansigtet. Er det normalt?

Hormonknopper (acne neonatorum) er helt almindeligt og plejer at være mest udtalt, når barnet er ca. fire uger gammelt, for så efterhånden at forsvinde mere og mere. Sandsynligvis skyldes babys urene hud, hormonknopper, at hudens sved- og talgkirtler er lukkede og endnu ikke fungerer, som de skal. Men det er helt ufarligt. Nogle steder kan man læse, at hormonknopper skyldes morens hormoner eller noget, hun spiser (chokolade, ost osv.), men det er usandsynligt, da de også ses hos babyer, som ikke ammes.

Bleskift

Hvad skal jeg bruge udover bleen, når jeg skal skifte ble?

Hvis du er hjemme og har adgang til vand, er det oftest nok med en vaskeklud, babyolie og vand til at gøre barnet rent. Sørg for at tørre baby helt tør med et blødt håndklæde, også i lysken og i alle folder. Hvis afføringen sidder godt fast, kan du brugebabyolie til at tørre rent med. Den rengør mildt og giver fugt til huden. Hvis numsen er blevet rød, skal bleen skiftes oftere. Prøv at lade numsen lufttørre ved hvert bleskift. Du kan også smøre med en beskyttende salve på det røde, irriterede område.

Frågor 3
Vådservietter

Kan jeg bruge vådservietter, hver gang jeg skifter ble?

Du kan bruge Liberos milde og uparfumerede vådservietter hver gang, hvis du vil. Hvis du er hjemme og har adgang til vand, er det godt at bruge vaskeklud, babyolie og vand. Luft gerne numsen mellem hvert bleskift, hvis den nemt bliver rød.

Frågor 4
Hudplejeprodukter

Hvad skal jeg overveje i forhold til hudplejeprodukter til min lille datter?

Når dit barn er lille, er det som regel nok med vand og babyolie. Når barnet bliver større, kan du begynde at bruge en mild sæbe og mild shampoo. Hvis huden er tør, kan du smøre med olie og mild lotion eller creme. Sørg for at bruge milde produkter, som er tilpasset babys sarte hud.

Arp

Mit barn har arp i hårbunden og i øjenbrynene. Hvad kan jeg gøre for at få det væk?

En del børn får arp, det er ret almindeligt. Det ser ud som gråhvide skorper og dannes af døde hudceller og talg. Det er helt ufarligt. Smør hovedbunden med Libero babyolie, og lad det sidde natten over. Næste dag, når du vasker og reder håret, løsner skorperne lettere.

Frågor 5