close

Bæresele og vikle/bæresjal

En bæresele på maven eller en vikle er et fantastisk hjælpemiddel de første måneder. Dit barn får mulighed for at være tæt ind til dig, samtidig med at du får mere frihed og kan bevæge dig nemmere.

Bæresele på maven eller en vikle er en god løsning. Den beroliger og omslutter barnet, vugger det stille, når du bevæger dig og gør dig lidt mere bevægelig. Dit nyfødte barn vil gerne være så tæt på dig som muligt i livets første måneder. At føle din kropsvarme, høre dit hjerte slå og opleve din unikke duft er hyggeligt og beroligende.

Hjælp til at bære barnet

De fleste synes, det er en fantastisk følelse at bære sit nyfødte barn. Et bærehjælpemiddel kan være en god investering, hvis I vil have et alternativ til at bære barnet på armen. Det er trygt og dejligt for barnet at være tæt på sine forældre, og det virker især beroligende på børn, som har svært ved at falde til ro.

Kropskontakten og brugsanvisningen er vigtig

De fleste studier viser, at en tidlig øjenkontakt og tæt kropskontakt mellem forældrene og deres nyfødte barn udvikler en tæt samhørighed med det lille barn, som er godt for barnets udvikling og for fællesskabet i familien. At bære sit barn har vist sig at være vigtigst i de første seks måneder. I dag findes der et stort udbud af bæreseler og vikler på markedet. Hvad man vælger er en smagssag. Læs brugsanvisningen omhyggeligt.

Når barnet er 5-6 måneder, er det tid til at vende sig ud mod verden. Vær også opmærksom på, om barnet sidder ergonomisk korrekt i bæreselen. Det er ikke muligt at vende barnet udad i en vikle, men det kan bindes på hofte eller ryg for bedre at kunne følge med.  Vær opmærksom på tegn på uro, og vend kun barnet i korte tidsrum (10-15 min) i starten. Alle nye indtryk og det almindelige virvar, der møder spædbarnet, kan hurtigt gøre det træt og blive for meget. Du kan fortsætte med at bruge bæresele eller vikle, så længe din ryg kan klare det, eller indtil barnet når maks-vægten.

Vikle

De fleste vikler fremstilles af et enkelt stykke strækstof, men en del består af et stykke vævet bomuldsstof. Uanset hvilken vikle du vælger, skal du læse brugsanvisningen omhyggeligt, inden du lægger barnet i den.

I mange kulturer anvendes viklen, så barnet enten ligger eller sidder på morens ryg en stor del af dagen. Den kan anvendes allerede til et nyfødt barn og kan også bæres på maven. Barnet skal sidde i en ergonomisk korrekt position - frøstilling, med knæene over numsen, så knæ og numse danner et ”M”, og let kippet bækken så ryggen danner et ”C”. Vær opmærksom på, at barnet bæres i en sikker stilling, hvor det kan trække vejret frit.

Det er vigtigt at binde viklen rigtigt, og tjekke, at barnet ikke får det for varmt. Når det bliver lidt større, kan barnet selv bevæge sig og ændre stilling, hvis det vil. Vær altid opmærksom på barnets signaler. Husk, at det er viklen, der skal tilpasses barnet - ikke omvendt. Når barnet bliver større, kan det også sidde mere oprejst og se ud mod verden.

Bæresele

Der findes et stort udbud af bæreseler, men vælg en, som giver en god støtte til ryg og nakke, og hvor ben og arme har fuld bevægelsesfrihed. Dette er vigtigt for både varmeregulering og tarmfunktion. Sørg også for at vælge en bæresele, som kan justeres, efter hvordan barnet vokser.

Det første halve år skal dit barn altid sidde med ansigtet vendt mod din mave og i en højde, så du kan kysse det på hovedet. Sørg for, at hovedet har god støtte. Hvis du bruger bæreselen på maven, skal du undgå at lade barnet sidde i den alt for længe i starten. Spædbørn kan ikke ændre stilling uden hjælp, og lange perioder i selen kan belaste barnets ryg, ben og hofter. Vær også altid opmærksom på, om barnet på en eller anden måde signalerer ubehag, ved at det bliver mere uroligt, grimasserer, græder, giver utilfredse lyde fra sig eller forsøger at skifte stilling.

 

 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...