hud_1200x450_image

Derfor er hud mod hud vigtig for din baby

Hud mod hud er utroligt vigtigt for små babyer. Det er den uden tvivl bedste måde, man kan hjælpe nyfødte spædbørn med at tilpasse sig til den store nye verden udenfor maven.

Med hud mod hud-kontakt menes, at barnet ligger nøgent (bortset fra bleen) mod den nøgne hud hos en forælder eller en anden person, der står barnet nær. Hudkontakt har på næsten magisk vis enorme fordele for små babyer, og i dag anvendes det til og med som medicinsk metode til at tage sig af for tidligt fødte børn. Globalt set er det også en af de mest effektive måder at forebygge spædbarnsdødelighed på. I en undersøgelse koordineret af WHO i lav- og middelindkomstlande kunne man se, at det mindskede dødeligheden med ikke mindre end 25 % hos de babyer, der havde meget lav fødselsvægt.

Fordele ved hud mod hud-metoden

Selvom det ikke altid handler om liv eller død, så har hud mod hud-metoden utroligt mange positive effekter – også for forældre – og nu til dags er det standard, at nyfødte babyer lægges hos den fødende mor direkte efter fødslen. Hvis moren måske ikke orker eller har brug for behandling lige efter fødslen, så må barnet i stedet ligge hud mod hud hos den anden forælder (eller en anden, der er med til fødslen). Årsagen er enkel, der er som sagt mange fordele:

  • At blive lagt hud mod hud efter fødslen gør omstillingen til verden uden for livmoderen lidt mindre dramatisk for det lille barn, og både at vejrtrækning, blodsukker og hjerterytme bliver mere stabilt.

  • Det frigør oxytocin, der også er kendt som kroppens fred og ro-hormon. Det gør både baby og forælder mere rolig og glad – prøv med kropskontakt, hvis barnet græder, har problemer med at falde i søvn, eller hvis du selv er ked af det. Ofte har det en utroligt god effekt.

  • Hud mod hud stimulerer også barnets vækst og heling, og det har en smertelindrende effekt.

  • Hud mod hud hjælper den lille med at bevare kropstemperaturen, og det bruges bl.a. som medicinsk metode på for tidligt fødte babyer.

  • Bakteriefloraen på forælderens hud overføres til barnet, hvis det får lov til at ligge hud mod hud, hvilket styrker barnets immunforsvar.

  • Hvis babyen får lov til at ligge hud mod hud hos moren, plejer det at være lettere at få gang i amningen. Duften af morens hud og brystmælk stimulerer også barnets sutterefleks, og det bliver også nemmere at mærke, at barnet vil sutte, hvis moren har det tæt på sig. Instinktet er utroligt stærkt hos små babyer. Hvis man lægger det lille nyfødte barn på den fødende mors mave, så kan det ofte selv lede sig frem til brystet.

  • Det er utroligt hyggeligt! Men hvis man af en eller anden grund ikke har fået den første tids hud mod hud-kontakt, så er det ikke for sent – det kan man indhente, så snart man får mulighed for at være sammen igen. Barnet bliver ikke træt af at ligge hud mod hud lige med det samme.

Hud mod hud - hvor længe?

Du kan have barnet hud mod hud lige så meget og ofte, du har lyst. Hvis man ammer, er det også utroligt praktisk, eftersom maden i princippet allerede er serveret. Det bliver også nemmere at lære barnets signaler at kende og vide, hvornår det vil spise. Noget, man derimod skal tænke på, er at man skal sørge for at holde sig vågen – uanset hvor hyggeligt og afslappende det er med så tæt hudkontakt. Barnet kan sove på dit bryst, hvis du selv holder sig vågen. Hold øje med, at ansigt og luftveje holdes frie – og tænk på temperaturen: Sørg for at have et tæppe over, så barnet – og du selv – ikke fryser.

Når man først har gjort det til en vane at have sin baby hud mod hud, så plejer det at kunne blive et lille barns yndlingstidspunkt og måske også for dem, som barnet knytter sig til. Der findes egentlig ikke nogen regler for, hvor længe man kan have sin baby hud mod hud, hvis bare I har det godt med det begge to.

 

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen