close

Hud mod hud

Hudkontakt er livsvigtig for små babyer og en fantastisk måde at styrke det lille barns immunforsvar, få gang i amningen og styrke tilknytningen.

Hudkontakt har på næsten magisk vis enorme fordele for små babyer. Der er flere ting, der gør, at hudkontakten er så god, og i dag anvendes det til og med som medicinsk metode til de for tidligt fødte børn.

Så hvad er det, der er så godt ved hudkontakt?

  1. Det frigør oxytocin, som også kaldes fred og ro-hormonet. Det gør både baby og forælder mere rolig, glad og med en højere smertetærskel. Det stimulerer desuden vækst og heling.
  2. At være hud mod hud med en forælder efter fødslen gør omstillingen til verden udenfor livmoderen lidt mindre dramatisk for barnet, og åndedræt og hjerterytme bliver mere stabile. En ekstra fordel er mindre skrigeri og en roligere baby.
  3. Bakteriefloraen på forældrenes hud overføres til barnet, hvis det ligger hud mod hud, og det styrker barnets immunforsvar.
  4. Hvis babyen får lov at ligge hud mod hud med moren, plejer det at være lettere at få gang i amningen. Netop hudkontakten og duften af morens hud og brystmælk stimulerer babyens ammerefleks.
  5. Barnet får lettere ved at regulere blodsukker og kropstemperatur, når det ligger hud mod hud.
  6. Tilknytningen mellem forælder og barn styrkes ved at have barnet helt tæt på og hud mod hud. Det gælder både for den, der har født barnet, og pårørende, som står barnet nær, fx den anden forælder og søskende.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...