mjuk_1200x450_image

Sådan plejer du din babys følsomme hud

Lækker blød og glat babyhud er måske noget af det bedste, der findes. Men babyens hud er sart og skal beskyttes mod fx sol, fugt og kulde. Babyhuden kan også nemt blive tør. Her kan du læse om, hvad der kan være godt at tænke på med hensyn til hudpleje for babyer. 

Vores hud består af tre lag, som alle har forskellige funktioner, men til forskel fra huden på en voksen, så er babyens hud meget tyndere – og derfor også meget mere følsom over for ydre påvirkninger, fx varme, sol, fugt og kulde. Lige netop derfor er det godt at give babyhuden lidt ekstra omsorg.

Tør hud hos babyer

Mange nyfødte har tør og lidt skællende/flagende hud, hvilket er helt naturligt, eftersom hudens naturlige udskillelse af talg ikke rigtigt er kommet i gang. Det plejer at stabilisere sig af sig selv et par uger efter, den lille er kommet til verden. Hvis babyens hud alligevel fortsætter med at være tør, kan du tilsætte et par dråber babyolie i badevandet, når barnet skal bade. Man kan også smøre barnet med lidt olie lige efter, det har været i bad – gerne når huden stadig er fugtig, for så trænger olien lettere ind.

Parfumefri hudpleje

Eftersom babyhud er mere følsom end voksnes hud, så tænk på at hvis du skal bruge nogen produkter, så sørg for at bruge parfumefri produkter, der er tilpasset til de mindste. At vores produkter anbefales af Asthma Allergy Nordic betyder, at de er milde og skånsomme mod dit barns sensitive hud. Læs mere om Asthma Allergy Nordic her.

Knopper på babyhuden

Det er også meget almindeligt med knopper i ansigtet hos nyfødte. Det er hormonknopper, som er en slags udslæt, der forsvinder af sig selv inden for et par uger – uden at du behøver behandle dem med noget. Hvis de ikke forsvinder, kan det derimod dreje sig om allergi, eller at barnet er overfølsomt over for noget. Atopisk eksem kan også vise sig som rødmen og små knopper i ansigtet på små babyer. Kontakt din sundhedsplejerske eller egen læge, hvis knopperne ikke forsvinder.

Prøv at undgå fugt og varme mod barnets hud

Fugt og varme – især i kombination med hinanden – plejer ikke at være godt for babyhuden. Tænk derfor på at bruge en ble, med god åndbarhed, og lad din baby ligge uden ble i forbindelse med hvert bleskift, så mindsker du risikoen for, at du bliver mødt af en rød og irriteret numse, næste gang barnet skal skiftes.
Både babyer og små børn får også let varmeknopper, og de kommer ofte om sommeren, når temperaturen stiger, men de kan også dukke op i vinterhalvåret, hvis barnet har haft for varmt tøj på. Varmeknopper er ikke farlige, men du kan få dem til at forsvinde hurtigere ved at gøre barnet lidt køligere, fx ved at skifte til tyndere tøj med større åndbarhed. Små børn har jo både svært ved at sige, hvis de synes, det er for varmt og for koldt, og at regulere deres egen kropstemperatur. For de helt små kan en hjælp med det faktisk være hud mod hud-metoden, som hjælper babyer med at bevare deres kropstemperatur.

Beskyt barnets hud mod sol, vind og kulde

Den bedste måde at beskytte babyhuden mod solen på er at være i skyggen. Spædbørn på under et år skal helst ikke være i solen overhovedet, hvis man kan undgå det. Også vind og kulde kan være hårdt for små babykinder. Hvis du vil smøre barnets hud ind, så er det en god idé at vælge en creme, der ikke indeholder vand, eftersom det kan gøre det lille ansigt endnu mere udsat. Hvis det blæser meget kraftigt og er koldt, så er det en god idé at holde sig inde, hvis man har et lille spædbarn. Lige netop vinden påvirker nemlig kuldeeffekten utroligt meget, og en vind på 10 m/s kan indebære, at temperaturen udenfor føles som dobbelt så kold, som det der står på termometeret.

Udslæt og eksem hos babyer og små børn

Udslæt, eksem og forskellige former for hudirritation kan skyldes en masse forskellige ting, fx hormoner, sygdomme, arvelighed eller bare ydre påvirkninger som varme og fugt. Hvis du vil vide mere om babyers sarte hud, kan du læse vores guide om forskellige typer af udslæt og prikker, der er almindelige hos børn, hvad årsagen kan være, hvilke symptomer der kan være, og hvordan man skal behandle dem.

Vil du lære endnu mere om babyhuden? Så kan du besøge Liberos Hudskole – der har vi samlet alt om hudpleje for små børn.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen