close

Det blødeste som findes

Dejlig blød babyhud er noget af det bedste, der findes, og faktum er, at den adskiller sig en del fra den voksne hud, i den måde den er opbygget og skal plejes. I denne artikel gennemgår vi forskellige på barne- og voksenhud samt de mest almindelige spørgsmål, som plejer at dukke op i forhold til babyens hud.

Godt at vide

  • Huden hjælper barnet til at opretholde varme- og fugtbalancen.
  • Barnets hud beskytter mod skadelige bakterier og virus. Den er en del af immunforsvaret.
  • Visse vigtige næringsstoffer, som D-vitamin, dannes i huden.
  • Barnets immunforsvar er ikke fuldt udviklet. Hvis dit barn ligger nøgent (eller med kun en ble) mod din bare hud, overføres din beskyttende bakterieflora til barnet.
  • Barnets hud er kun halvt så tyk som din, og den er derfor mere følsom.
  • Barnets hud har et højere væskeindhold end voksnes og sværere ved at opretholde en optimal væskebalance.
  • Barnet fødes med inaktive svedkirtler. Det betyder bl.a. at det har sværere ved at regulere sin kropstemperatur end vi voksne.
  • Brug gerne parfumefri produkter, som er tilpasset børns følsomme hud.
  • Huden er også et af kroppens sanseorganer. Barnet bruger den til at føle og danne sig en opfattelse af den omgivende verden.

Arp i hovedbunden

En del børn får arp, små ufarlige hudskæl, i hovedbunden. Læs her, hvad du gør ved arp. 

Tør hud

Mange nyfødte har tør, og næsten lidt skællende, hud. Det er naturligt og kræver inden speciel hudpleje. Hudens naturlige udskillelse af talg er simpelthen ikke kommet i gang eller stabiliseret endnu. Det vigtigste er, at barnets hud er ren, og at du vasker alt nyt tøj, håndklæder og sengetøj, inden det tages i brug. 
Det er godt at bruge nogle dråber babyolie i badevandet. Du kan også smøre barnet med babyolie efter badet, gerne når huden stadig er fugtig, så optages olien lettere i huden. En creme med zink er også god at bruge på røde babynumser.

Rød numse

Barnets hud er følsom. Både urin og afføring indeholder stoffer, som er stærkt irriterende, og området under bleen bliver let rødt og irriteret. Det bedste råd er at skifte ble så snart den bliver fugtig og lufte barnets numse ved hvert bleskift. Sørg også for at prøve at vaske huden med vand og olie , og brug en zinkcreme, hvis huden er rød.
Læs her, hvordan du undgår eller behandler bleeksem

Du er velkommen til at lære mere om pleje af små børns hud i Liberos Hudskole

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...