close

Bleer og afføring

Grønsort, gul eller grøn afføring kan være helt normalt hos små børn.

Du tror det nok ikke, men der er stor risiko for, at du vil udvikle en vis interesse for afføring - nærmere bestemt dit barns. Bleens indhold fortæller nemlig en hel del om, hvordan din baby har det. 


Grøn eller gul afføring


Barnets allerførste afføring er vigtig og bør komme indenfor 24 timer efter fødslen. Den kaldes mekonium og har en mørkegrøn farve. Mekonium er meget klæbrig og svær at vaske af - prøv med lidt børneolie. Afføringen plejer at se sådan ud i de allerførste dage.
Hvis barnet ammes, bliver afføringen gradvist tynd og gulgrøn med en lidt sur lugt. Efterhånden begynder den at ligne sennep i farve og konsistens. Den slags afføring lugter som regel ikke specielt dårligt. 
Den første tid er barnets afføring ofte tynd og kommer ofte med nogen anstrengelse. Det er helt normalt, så du skal ikke være bekymret for, om din baby har diarre.

Mørkere afføring hos børn, som får erstatning

Når barnet er to til tre måneder, har det afføring mere sjældent, og lugten ændrer sig.
Børn, som får modermælkserstatning, har som regel en noget fastere og mørkere afføring med kraftigere lugt. De får lidt nemmere forstoppelse. Hvis det bliver et problem, kan du eventuelt skifte til en anden modermælkserstatning. Spørg din sundhedsplejerske, som kan give dig tips og råd. 
Børn, som ammes, får praktisk talt aldrig forstoppelse.

Grøn afføring hos en i øvrigt rask baby er helt normalt. Hvis barnets afføring derimod er hvid eller gråhvid, kan det være et tegn på, at galden - som normalt giver afføringen farve - ikke når tarmen. Det er nogle gange et symptom, som kan indikere problemer i lever og galde. Hvis afføringen ikke får normal farve igen snart, skal du bestille tid hos lægen til en undersøgelse.

Lær mere om "baby-poo" i vores Poo-Skole

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...