Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Smagsportioner, puré og fingermad

Smagsportioner, puré og fingermad

Et barn, som tilfreds åbner munden efter nye smagsoplevelser, gør de fleste forældre lykkelige. Men de første seks måneder er brystmælk eller modermælkserstatning den bedste mad for barnet.

Fra fire til seks måneder og fremad kan barnet begynde at prøve almindelig mad. En halv skefuld puré er en helt tilstrækkelig første smagsportion.

Den første mad - mad til børn under et år
Når barnet er omkring seks måneder, kan det holde sit hoved selv og begynder at vise tegn på tyggebevægelser. Så er det ved at være tid til, at du begynder at give barnet de første smagsportioner med fast føde. Her handler det først og fremmest om at vænne barnet til nye konsistenser, nye smagsindtryk, at spise fra en ske og at lære tyggebevægelserne.
Den første mad skal være enkel, blød og glat. Brug en mixer, eller pres med en træske maden gennem en fintmasket sigte for at lave puré af den. Du kan tilsætte brystmælk eller modermælkserstatning for at gøre maden tilstrækkelig tynd til, at barnet kan synke den. Du skal ikke salte barnets mad. Hjemmelavet mad kan du fryse i en isterningeform og bruge den indenfor 3-4 uger.

Børnemad til baby
Børnemad på dåse eller glas er fremstillet specielt til at opfylde dit barns behov. Når du køber børnemad, skal du sørge for, at den passer til barnets alder. Følg altid opbevaringsinstruktionen på glasset eller dåsen.
Hold din baby, mens du mader den, eller sæt barnet i en barnestol. Brug en lille ske, og læg maden midt på barnets tunge. Prøv først med 1-2 teskefulde, og øg derefter mængden lidt efter lidt, indtil barnet får ca. 3-4 teskeer pr. måltid.

Du kan fx lade barnet prøve:
• Grød.
• Pureret frugt uden skræl, kerner eller frø - kog eventuelt frugten for at gøre den helt blød. Æble, pære, mango er gode frugter.
• Kogte og purerede grøntsager som fx kartoffel, gulerod, blomkål, pastinak og broccoli.
• Tilberedt og pureret okse-, lam- eller svinekød, kylling, fisk og bælgfrugter.
• Købt børnemad, som passer til dit barns alder.

Man må ikke give honning til børn under 12 måneder. Den kan indeholde sporer, som i sjældne tilfælde kan udvikle sig til bakterier i tarmen og her producere en farlig gift, botulin. Hos børn under et år er tarmenes forsvar mod den endnu ikke så stærk. Det kan ske, at sporerne forårsager en forgiftning, som kan være skadelig for spædbørn.
Læs her om 20 gode kostråd til små børn.

Nye smagsindtryk
Tidligere anbefalede man at prøve en smag ad gangen, men det gør man ikke i dag. I kan sagtens prøve forskellige fødevarer samtidigt. Hvis barnet ikke kan lide maden første gang, kan du hoppe over den et par dage og så forsøge igen. Smid altid den mad ud, som bliver tilovers på barnets tallerken.
Når barnet bliver ældre, kan du variere måltiderne mere. Ændre typen af mad, mængde og konsisten - gå fra pureret til moset mad, og videre til mad som er skåret i hapsere. 
Introducer altid den nye slags mad på et tidspunkt, hvor dit barn er glad og tilfreds.

8 måneder - barnet kan begynde at tygge
I denne alder har barnet måske fået en eller flere tænder. Kæben kan nu også bevæges til siden - derfor er det på tide at give barnet lidt mere at tygge på, det vil sige små bløde, finskåret eller hakket mad. Den lidt grovere konsistens er vigtig for udviklingen af tungen og munden, som er væsentlige for, at barnet kan lære at tale.
Giv ikke op, heller ikke selvom de fleste bidder bare flyttes rundt i munden og så bliver spyttet ud. Når dit barn er parat, vil det også finde ud af, hvordan man tygger.
Opgiv heller ikke at introducere nye smagsvarianter, heller ikke selv om det kræver ti eller flere forsøg, inden dit barn synes, at den ny smag er ok. Små børn tager lang tid om at vænne sig til en ny smag.
Læs mere om, hvordan nye smagsindtryk træner barnets hjerne.
Når barnet er 8-9 måneder, begynder det at kunne tygge og bide, og så kan du tilbyde lidt fast føde, inden du ammer eller giver flaske.

Prøv med hapsere - små bidder mad, som barnet selv kan tage, fx:
• Et lille stykke rugbrød uden kerner.
• Små stykker frugt (fx æble, pære, banan og kiwi).
• Små stykker bløde kogte grøntsager (fx kartoffel, gulerod, blomkål og broccoli).
• Agurk.

To måltider om dagen er passende. Giv kød eller fisk til frokost og aftensmad og frugt til dessert. Derudover kan barnet få bryst eller flaske præcis som før.

Næste trin er, at barnet tygger på mere fast føde, indtil du og dit barn endelig kan spise samme mad. Læs mere om vegetarmad  til små børn eller fødevareallergier.

Læs mere om mad på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...