close

Lær dit barn at tale

Små børn pludrer, laver lyde og kan lide at lytte, når familien snakker. Ved ca. halvtårsalderen begynder barnet at bruge sine lyde bevidst, og ved ca. etårsalderen kan de første ord dukke op. Når det sker, plejer det at være en stor begivenhed i familien.

Dit barn har en naturlig vilje til at kommunikere med dig, og du kan opmuntre barnet. Her er nogle forslag:

• Svar på barnets første forsøg på pludren, som plejer at komme ved ca. seks måneders alderen. Spædbørn, som pludrer mere, starter også med at tale tidligere og har et større ordforråd, når de er halvandet år gamle.

• Brug i starten kun enkle ord, som dit barn kan forstå.

• Læg mærke til, når barnet udvider sit ordforråd. Små børn udvikler ofte lyde, som betyder noget for dem, men ikke umiddelbart for dig. For eksempel kan "ma" betyde mad, "na" nej og "då" stå. Det er også almindeligt, at enstavelsesord betyder handlinger, så "da" kan betyde "se der", og "de" "hvad er det". Jo mere du opmuntrer barnet, desto større er sandsynligheden for, at barnet fortsætter med at afprøve nye ord og lyde.

• Tal med dit barn med lys stemme, langsomt og med tydeligt tryk på ordene. For eksempel: "Ja, det er rigtigt, det er en BOLD".

• Bed barnet om at gentage de ord, du siger: "Se på hunden. Kan du sige hund? Hvad siger hunden? Kan du sige vov?" Stil åbne spørgsmål, som kræver mere svar end bare ja eller nej. "Ja, drengen er ked af det. Hvorfor er han ked af det?"

• Sig navnet på forskellige kropsdele, når du giver barnet tøj på om morgenen, tæl knapperne, og tal om farven og formen på tøjet. Tæl grøntsagerne, når du lægger dem i posen, og sig hvilken farve de har, når du går rundt i butikken.

• Læs højt for barnet så ofte som muligt. Det udvikler ikke bare barnets ordforråd og øger interessen for bøger, men forbedrer også koncentrationsevnen. Hvis du støder på nye ord, kan du tage dig tid til at spørge barnet, om det ved, hvad de betyder og forklare ordene. Når barnet bliver ældre, skal du huske at tale almindeligt med det, som en voksen. Undgå at sige "getti", bare fordi barnet siger spaghetti på den måde.

Vær positiv, når du retter en forkert udtale. Hvis barnet siger "dofa" om en sofa, skal du holde fast i den gode kommunikation, du forstod jo ordet, ved at gentage det med den rigtige udtale. "Ja, bilen står på sofaen".

• Brug selv et rigt og varieret sprog.

• Giv barnet masser af tid, og lad det tale færdigt. Det er godt at skiftes til at tale og indimellem lade barnet styre samtalen. Barnet har brug for at lære både at lytte og tale.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...