close

Sprogudvikling – Tips til hvordan I kan lege sproget frem

Dit barn eksperimenterer uden tvivl konstant med nye lyde og ord. Også grimme ord ... Barnet lytter og lærer og suger alt nyt til sig som en lille svamp. Hvis du vil hjælpe med at udvikle sproget endnu mere, så læs og syng ofte for dit barn!

Når barnet er to, tre år plejer det at kunne begynde at sammensætte korte sætninger med to ord og deltage i enkle samtaler. Når barnet nærmer sig tre års alderen, kan det ofte sammensætte sætninger med op til seks ord.

Der findes flere sjove måder at hjælpe dit barn med sprogudviklingen og lære det at tale, samtidig med at I leger eller er sammen. Herunder får du nogle forslag:

• En dag i jeres liv
Fortæl en historie for barnet, når du putter det, om alt det, der er sket, eller I har lavet sammen i løbet af dagen. Evnen til at sætte ting i rigtig rækkefølge, genfortælle og huske oplevelser udvikles ved denne aktivitet.

• Hvad, hvem og hvordan?
I kan skiftes til at stille spørgsmål til hinanden. Forsøg at stille åbne spørgsmål, som kræver mere end et ja eller nej, og lyt til hinanden. Det her er også en god mulighed for at høre, hvad dit lille barn tænker over.

• Hvad skal væk?
Denne leg kan leges på mange måder. Hvis det handler om rim, kan du fx give dit barn tre eller fire ord, hvor et af dem ikke rimer med de andre - som kat, hat og hund. Spørg så barnet, hvilket af ordene der slutter eller lyder anderledes end de andre.
Du kan også lege denne leg med synonymer som glad, lykkelig og så ordet vred - hvilket af ordene hører ikke til? Det er en god måde at udvikle ordforrådet og forklare nye ord, eller ord som anvendes sjældent, for barnet.

• Syng sammen og leg
Mange børn holder af at prøve forskellen i at skrige og hviske, og at tale hurtigt og langsomt. Sange, rim og remser er både gode og rigtigt sjove.

• Fortæl en historie sammen
Du starter med at fortælle en historie og stiller spørgsmål til barnet, om hvordan historien fortsætter, og så følger du med barnets fantasi. Fx spørger du: Og hvor gik de så hen? Ok, de gik hen i skolen. Så kom læreren ind med noget i hånden, hvad var det? Og så videre. Kan være rigtigt sjovt for både dig og dit barn.

• Læs for dit barn
Læs en bog, og tal gerne om indholdet bagefter, og fantaser videre sammen. Mange børn spørger og taler gerne om, hvad de ser og hører. Kan være en hyggestund og en mulighed for at lytte til barnets tanker.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...