close

Sengevædning

Mange børn tisser i sengen om natten. Når de er små, oplever de sjældent selv, at det er et problem, men når de begynder at blive lidt ældre, kan de synes, at det er besværligt, præcis som forældrene. Først når barnet er fem år, kalder man det for sengevædning, enuresis.

Sengevædning er det mest almindelige problem efter allergi og astma hos børn i seks til syv års alderen.
Cirka hver tiende syvårige tisser jævnligt i sengen om natten. Ved 15 års alderen er det et af hundrede børn, der ikke holder helt tør om natten. Sengevædning er helt ufarligt og forsvinder i de allerfleste tilfælde af sig selv.

Sengevædning vokser man som regel fra

Sengevædning er ofte arveligt og op til teenageårene er det mere almindeligt blandt drenge end piger. Som regel skyldes det en sen modning af nervesystemet, som styrer urinblæren, og det problem vokser man fra af sig selv.

Nogle årsager til sengevædning

Hvis du er det mindste usikker, kan du kontakte sundhedsplejersken eller din læge.

  • Mangel på hormonet vasopressin som styrer nyrernes urinproduktion
  • Urinvejsinfektion
  • Forstoppelse
  • Diabetes
  • Uro

Sådan kan du hjælpe dit barn til at blive tørt om natten

Til at starte med kan man som forældre hjælpe barnet med at slippe af med sengevædningen - hvis barnet selv er motiveret til det.

Sådan kan du hjælpe dit barn:

  • at tisse regelmæssigt i de vågne timer af døgnet
  • at få regelmæssige kostvaner
  • at drikke mindre om aftenen
  • at tisse inden man går i seng

Behandling mod sengevædning

Behandling mod sengevædning gives normalt, når barnet er fyldt seks år. Men et yngre barn, som har det dårligt på grund af sengevædningen, kan også få hjælp. Tal med sundhedsplejersken, som kan afgøre, om der er brug for behandling.

Madrasbeskyttelse og natble

Man kan få heldækkende madrasbeskyttelse hos sundhedsplejersken, hvis barnet har fået diagnosen sengevæder. Der er ikke belæg for, at fortsat brug af natble forlænger sengevædningen. I dag findes der diskrete og gode bleer fra bl.a. Libero til lidt ældre børn, hvor det kan være følsomt, at det endnu ikke er tørt om natten.

Hvornår bør man søge hjælp?

Barnets oplevelse af sin situation og viljen til at ville blive behandlet er vigtigst. Som forælder bør man ikke forsøge at tvinge viljen til behandling frem hos barnet. Hvis barnet selv vil have hjælp, eller hvis man som forælder er urolig for sengevædningen, kan man søge hjælp. Man kan få hjælp hos sundhedsplejersken eller skolelægen, og børn op til seks år kan også få hjælp af sundhedsplejersken. Man kan også altid ringe til sin læge og få råd.

Læs også om
Pottetræning og at slutte med bleer
Tør ble hele natten

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...