close

Generte børn

At være genert er en del af personligheden. Måske er dit barn forsigtigt af sig, og det tager tid med tilliden til nye mennesker. Afvis aldrig barnets følelser, de er aldrig fjollede. Her får du lidt tips til, hvordan du kan hjælpe dit generte barn.

Barnet klamrer sig til dit ben. Det nægter fuldstændigt at være med til det, de andre deltager i. Barnet gemmer sig bag dig. Vil ikke slippe sit tag. De andre børn kaster sig derimod ind i legen - prøver rutsjebanen, tager hinandens legetøj og graver i sandkassen.
Det kan godt være en frustrerende oplevelse at tage et genert barn med på legepladsen. Du ville sikkert ønske, du kunne gøre noget ved det - hjælpe til.

Generthed kan vise sig ved angst i nye situationer

Generthed er ret almindeligt. I nogle perioder er vi alle mere eller mindre forsigtige i vores omgang med andre, særligt i separationsfaserne.
En del børn er af natur mindre udadvendte end andre. De har brug for længere tid til at tilpasse sig til et nyt miljø. De tøver og undgår grupper. De kan blive urolige i nye, fremmede situationer som fx at mødes med andre børn i børnehaven. De bliver kede af for meget opmærksomhed. At skulle gå fra mor eller far kan være et stort problem.

En forsigtig indstilling til livet

Nogle gange varer genertheden blot kort tid, og derfor er det altid godt at være tålmodig. At skælde ud eller afvise barnet hjælper ikke. Tværtimod vil det nok bare forlænge den generte periode og få barnet til at føle sig endnu mere usikkert.
Hvis det ikke bare er en fase, skal du have endnu mere tålmodighed og håbe på, at barnet med tiden vokser fra sin generthed. Undersøgelser har vist, at kun 40 procent af de småbørn, som er generte, har overvundet deres generthed, når de starter i børnehave. De fleste af de generte børn har en forsigtig indstilling til livet også sidenhen.
Urolig for, om dit barn kan have autistiske træk?

Generte børn har brug for tålmodige forældre

Hvordan kan du hjælpe barnet? Undersøgelser viser, at forældre som forsigtigt forsøger at motivere barnet og holder øje med barnets aktiviteter på afstand, har bedre held end forældre, som i høj grad styrer og overvåger barnet. Det betyder, at generte børn har brug for forældre, der ikke er så aktive. De har brug for forældre, der er rolige, forstående og følsomme.

Prøv følgende:

Fortæl, at du forstår, hvordan det føles. Bekræft roligt barnets følelser. Undgå at blive frustreret.

  • Sørg for, at der er god tid til tilvænningen i børnehaven. Kom gerne ekstra tidligt om morgen, inden der allerede er en flok støjende børn der.
  • Lad barnet lege med en ad gangen. I stedet for at tvinge barnet til at være socialt, kan du forsøge at arrangere det sådan, at det ikke bliver for overvældende, fx ved at lade dit barn lege med kun en enkelt kammerat.
  • Lad barnet iagttage de andre et stykke tid, så det forstår, hvad der sker. Kom med et eller to forslag til, hvordan barnet kan komme i gang med legen, men lad barnet selv bestemme, hvornår det vil være med. Vær tålmodig. Skynd ikke på barnet - effekten bliver direkte modsat.
  • Ros barnet, når det søger kontakt.
  • Hvis det er et ældre barn, kan I tale om, hvordan man opfører sig i sociale sammenhænge.
  • Nogle gange kan det være en hjælp, at du som voksen er med og leger et stykke tid, så barnet kan øve sig i de nye sociale færdigheder, som du måske viser det.
  • Stop ikke med jeres forsøg på at deltage i sociale sammenhænge, heller ikke selvom jeres barn bare observerer, hvad der sker fra sidelinjen. Med tiden bliver han eller hun mere og mere fortrolig med tanken om at deltage i de andres børn leg.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...