close

Om at slutte med sut eller tommefinger

Der er mange store følelser og meninger om sutten. Mærkeligt nok også hos voksne, som ikke har nogen relation til barnet. Mærk efter, hvad der passer til jer, men hav fokus på barnets velbefindende.

En del børn stopper frivilligt med sutten. Måske er de små sludrechatoller og vil tale meget, eller også har de ikke et så stort behov længere.

Vigtigt at lade afvænningen tage tid

Der findes ingen alder, som er den rigtige for alle børn til at stoppe med sutten. Når I som forældre ser, at barnet er modent til at stoppe med sutten, kan I begynde at planlægge det. Det er godt at huske, at sutten er en vigtig kilde til tryghed for barnet, så det bør ske med respekt og kan tage tid.

Barnet er med i planlægningen

Det er godt at lade barnet være med i planlægningen, når det er tid til at stoppe med sutten. Måske er det i starten nok at stoppe med sutten om dagen og kun have den når man skal i seng. Måske kan I lave noget ekstra sjovt sammen i overgangsperioden. Husk, at sutten er noget som har givet barnet trøst og tryghed mange, mange gange.

Hvis det mislykkes, er det ok

Hvis barnet mislykkes og længslen efter sutten bliver for stor, kan man prøve igen, med et nyt mål længere fremme. Til slut lykkes I og det behøver ikke gå stærkt. Det er godt at forsøge at få barnet til at slutte helt med sut eller tommelfinger inden 3-4 års alderen, eller senest inden de permanente tænker kommer frem. Ofte er en retningslinje at det er godt, hvis barnet stopper fra det er 3 år.

Sværere at styre det med tommelfingeren

At stoppe med at sutte på tommelfinger kan være sværere, da den altid er der, men det plejer også at gå. Måske er det mere, de voksne, der bekymrer sig. Der er ikke mange teenagere som stadig bruger sut eller tommelfinger - det plejer at regulere sig selv over tid.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...