close

Tid til at stoppe med at sove til middag?

Alle børn er forskellige, og det skal de have lov at være - men en almindelig sengetid for en 2,5-årig er mellem kl. syv og otte om aftenen. Det er også almindeligt for en 2,5-årig at ligge vågen længe om aftenen og snakke og lege for sig selv, og så at vågne igen kl. 5-6 om morgenen.

De fleste 2,5-årige har brug for et hvil midt på dagen, men når det begynder at blive en gentagen udfordring at få barnet til at sove om aftenen, kan det være tegn på, at det er på tide at stoppe med at sove til middag. Den periode, hvor barnet stopper med at sove til middag, kan være besværlig. Alle bliver ret trætte, når en indarbejdet rutine ændres for alle. Men I finder også ind i nye rutiner efter et stykke tid. Den bedste indikator på, at barnet får tilpas med søvn er, at det ikke er træt i løbet af dagen.

To tegn på, at det måske er på tide for barnet at stoppe med at sove til middag:

  • Barnet er stadig vågent en time efter, du har puttet det om dagen.
  • Barnet klarer sig uden problemer, hvis I hopper middagsluren over.

Sådan gør du, hvis dagens sidste timer er hårde i starten

Man kan påvirke barnets nattesøvn ved at regulere middagslurens længde. Det største problem ved at stoppe med at sove til middag er, at barnet i starten sikkert er fuldstændigt færdigt sidst på dagen. Og måske har du ondt af barnet, som er så træt, at det knap kan holde sig vågent. Prøv at spise aftensmad og put barnet lidt tidligere. Husk, at det er en overgangsperiode - og at det bliver bedre.

Tips til hvordan du kan få barnet til at sove om aftenen

Den sværeste tid er, når barnet stadig har brug for at sove til middag, men så ikke kan sove om aftenen. Eller omvendt. Det behøver ikke sove i løbet af dagen, men falder nogle gange i søvn i bilen eller vognen.

  • Prøv at lade barnet tage et middagshvil i et stykke tid endnu, og kom det i seng ved samme tid som tidligere, inden I begynder at prøve ikke at sove til middag.
  • Giv barnet nogle bøger, når du lægger det om aftenen, og lad det kigge i dem et stykke tid, inden det falder i søvn.
  • Husk, at det ikke er alle børn, der falder i søvn, så snart de kommer i seng. En del børn har brug for at geare ned i op til en time.

Rolig time i stedet for at sove til middag - for alle

En god idé til at geare lidt ned midt på dagen uden at sove er at indføre en rolig time, som man kan kalde det. I kan sammen kigge i nogle bøger eller lave noget andet fredeligt. Sørg for, at du også selv får hvilet benene lidt. Måske kan I lytte til en historie eller bare ligge og snakke lidt sammen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...