close

Vredesudbrud og hysteriske anfald

Når barnet er omkring halvandet år, begynder det at afprøve grænser. Og barnets humør kan skifte fra glæde til vredesudbrud på et øjeblik. Det er en naturlig del af udviklingen, men kan være noget tålmodighedskrævende for dig som forælder.

Det er nemt at have synspunkter om forældrerollen, inden man selv får børn. Men også verdens bedste forældre skal nogle gange tackle børn, som insisterer på at få deres vilje, og som overtrætte efter en lang dag i børnehaven måske ligger og skriger og sparker på gulvet i butikken. Opskriften er at forsøge at bevare roen og at være konsekvent.
Flere råd og tips får du herunder.
Læs også: Leg sammen og Sikkert legetøj

Vælg dine konflikter

Når barnet er omkring et år, plejer det at lære ordet "nej" og prøver det i forskellige situationer, uden at det altid mener så meget med det. I alderen 1,5-2 år kan barnet bruge ordet til at vise og udvikle sin egen vilje.
Vær forberedt på, at der kan komme dage, hvor din toårige mener, at pålægget ligger på den forkerte side af brødet, uanset hvilken side du lægger det på. Når dit barn insisterer på at have sandaler på, selvom det er snevejr. Eller når dit barn nægter at sidde med ved spisebordet. Barnet har ofte en stærk vilje til at bestemme selv og ret til at vise stærke følelser. Den toårige kan opleves som provokerende, når hun eller han afprøver, hvor din eller dets egen grænser går. Vælg dine konflikter med omhu. Der er ligegyldigt, om barnet har bukser eller kjole på, men det er vigtigt, at det fx er spændt ordentligt fast i autostolen og ikke løber ud på gaden.
Forsøg at forklare, hvorfor der er ting, som barnet ikke må. Afled gerne opmærksomheden ved at skifte fokus til noget sjovere, inden uenigheden bliver til en magtkamp. Nogle gange kan det også være, at du bare skal holde om og trøste det skuffede barn, når det ikke får sin vilje, uden at du rationelt skal forsøge at forklare.

Lad barnet vælge - engang imellem

Det kan være svært for børn at stå med for mange valgmuligheder og beslutninger. Det er nemmest, hvis du tager de fleste beslutninger i hverdagen. Nogle gange skal du måske lyde mere sikker i din sag, end du egentlig er.
Men det er selvfølgelig mere kompliceret end som så at være forælder. Selvfølgelig skal du af og til være positiv overfor barnets egne ideer, det styrker dets selvfølelse. Du kan sige "ja, sikke en god idé", hvis barnet foreslår noget, som kan fungere med dine egne planer, fx at læse en historie eller tage duploklodserne frem.
Overvej, hvad dit barn selv må bestemme. I denne alder er det nok med to muligheder, ellers bliver det for kompliceret for barnet. Fx "Vil du have den blå eller røde trøje på i dag?" eller "Vil du med ud og handle eller blive hjemme hos mor?". Forventninger om alt for mange valg og beslutninger kan dog stresse. Desuden kan barnet ville bestemme stadigt mere, og også noget som du slet ikke har lyst til at forhandle om.

Gode råd til hvordan du håndterer barnets vredesudbrud

  • Vær konsekvent - det forenkler livet for både dig og barnet.
  • Lad være at forhandle om vigtige sager.
  • Lyt til barnet, selvom det er vredt. Vis, at du forstår og respekterer, hvad barnet vil, også selvom det ikke får sin vilje. "Jeg forstår, at du er vred over, at du ikke må se tv, men klokken er blevet for mange nu."
  • Hjælp barnet med at sætte ord på sine følelser: "Jeg forstår, at du er vred over, at du ikke måtte vælge tøj i dag, men jeg vil ikke have, at du fryser".
  • Foreslå alternative måder at håndtere frustrationen. "Nej, du må ikke tage din søsters bamse fra hende, men du kan spørge, om du må låne den".
  • Undgå at tale sådan, at du eller barnet får skylden, fx "Sådan blev det, fordi du ikke kunne sidde stille i vognen!".
  • Kropskontakt kan nogen gange berolige et meget vredt eller trist barn.
  • Barnets vredesudbrud er som regel sværere at håndtere, når der er andre i nærheden. I sådanne tilfælde kan det være en god idé at løfte barnet op og gå et andet sted hen. Ikke for at skælde det ud, men for at tale i fred og ro.
  • Vis forståelse for andre voksne med overtrætte eller hysteriske børn, så ingen behøver føle sig som dårlige forældre.
  • Vær ikke for hård mod dig selv. Og så kan det være en midlertidig nødløsning at ty til bestikkelse eller forhandling for at berolige barnet - alle forældre har prøvet det.

Uro omkring 1,5 års alderen

Omkring halvandet år bliver mange børn mere urolige, som en naturlig fase i udviklingen. Pludselig virker intet af det, som tidligere var helt ok – fx at vinke farvel ved aflevering i børnehaven. Vis, at du har set barnets eventuelle angst, men at der ikke er nogen grund til uro. Forsøg at holde jer til kendte rutiner, som kan mindske uroen, som går over.
Prøv at have respekt for barnets følelse, konsekvente regler og en stor portion tålmodighed - det gør dit barn mere trygt på sigt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...