close

Barnets separationsangst er en del af udviklingen

Har du oplevet, at dit barn bliver ude af sig selv og græder, hvis du forlader rummet? Det er det første tegn på separationsangst, som er en vigtig del af barnets udvikling.

Alt er i orden, når du er i nærheden, men i samme øjeblik du forsvinder ud af barnets nærhed, opstår der en mindre krise i barnet. Det skyldes, at barnet tror, at du ikke længere er der, når du forsvinder. Den følelse kan være svær at udholde. Hvor stor separationsangsten er, påvirkes i høj grad af barnets personlighed. Læs også Barnepige for første gang

Mange børn begynder at vise tegn på separationsangt i seks eller syv måneders alderen, og den kan komme og gå i løbet af de første par år.

Råd til at give barnet tryghed og støtte i denne periode

Hvis det lille barn græder og på den måde protesterer mod at blive efterladt alene, så er det barnets naturlige og medfødte reaktion på at blive forladt. Det er en helt naturlig og medfødt adfærd og ikke en dårlig vane. Lyt altid til barnets behov for at bevare tilliden, og for at du også selv skal have det godt. Børn og forældre har det bedst, når der er tillid. Prøv følgende for at give barnet støtte i denne udviklingsperiode:

  • Husk, at din ro og dit velbehag breder sig til dit barn.
  • Tal med barnet, også når du er udenfor synsvidde, så dit barn kan høre, at du er der.
  • Leg ofte tit-tit. Den leg lærer efter et stykke tid barnet, at du er der, selvom du ikke kan ses.
  • Gør ikke noget stort ud af barnets ængstelse, og giv et roligt og trygt indtryk. Du gik bare væk et kort øjeblik - og du kom tilbage.
  • Giv barnet masser af kram og kærlighed, og giv det ekstra tryghed, når det er mest angst.
  • Lad barnet følge efter dig og følge med overalt, hvor det vil. Hvis man trækker sig fra et barn, når det er uroligt eller ked af det, skaber det bare endnu mere angst, og barnet vil klæbe endnu mere.
  • Smil, når barnet bevæger sig væk fra dig, og tag imod det, når det kommer tilbage. I denne periode er barnet nysgerrigt, men har brug for at komme tilbage og se, at du er der, for så at gå på en ny opdagelsesrunde. Undgå at skubbe på forløbet. Lad barnet vide, at du er i nærheden, og at alt er, som det skal være.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...