close

Barnepige for første gang

At aflevere sin baby til en barnepige første gang kan være svært. Man skal ikke gøre det for tidligt, hverken for barnets skyld eller for sin egen. Samtidig kan behovet for at få lov til at hvile og gøre voksenting være stort. Det er en afvejning – mærk efter, hvad der er bedst for jer.

Mange psykologer mener, at små børn ikke skal have barnepige om natten. Børn, som er to-tre år, har ingen tidsfornemmelse og så er det svært at forstå, at forældrene kommer tilbage næste dag. Samtidig kan det være, at du eller I virkelig har brug for ro og for at gøre noget andet lidt.
Læs også: Barnets separationsangst - en del af udviklingen

13 tips - når du beslutter dig for en barnepige

 • Sund fornuft og hensyn til barnet er i første omgang vigtigt, når du eller I bestemmer jer for at få passet barnet første gang.
 • Hvis du som mor ammer om natten, og dit barn ikke vil tage flasken, bør du vente med at få barnet passet ude af andre.
 • Det er almindeligt, at barnet har brug for lidt ekstra nærhed, når forældrene har været væk. Lad det tage tid, og vær opmærksom på, om det varer længe. Så er det måske bedre at vente lidt med barnepigen til næste gang.
 • Prøv at være væk nogle timer om dagen de første par gange, og se, hvordan det går. Det er god træning for jer alle.
 • Endelig at få lov til at være sig selv nogle timer behøver ikke altid at foregå en sen aften. Hvis du eller I har mulighed for det, kan det være smart i stedet at komme tidligt hjem og slippe for at være trætte dagen efter. En god frokost eller kaffeaftale på en café og en lang gåtur kan være en god måde at være sammen på.
 • Det er vigtigt at fortælle barnepigen om alle de rutiner, barnet er vant til. Dit barn føler sig mere trygt, hvis barnepigen holder sig til de kendte rutiner.
 • Børn føler sig mere trygge, hvis de får lov at sove og vågne i samme miljø og med de samme mennesker - undgå at overlade dit barn til en barnepige, når det sover.
 • Et hyggedyr eller et stykke af forældrenes tøj at kramme med kan hjælpe barnet til at føle sig tryggere i den tid, hvor I eller du er væk.
 • Man skal være tydelig omkring, at man går og ikke bare liste sig væk. Det er bedre, at barnet er ked af det et stykke tid - det er en naturlig følelse.
 • Kontakt en barnepige, som du føler dig tryg ved, og som barnet også kan lide.
 • En ældre søskende skal være moden for at kunne tage det store ansvar, det er at tage sig af en mindre søskende. Det må ikke ske for tidligt, og her handler det om at beskytte dem begge mod en svær situation.
 • Bliv enig med barnepigen om, at du kan fanges på mobilen hele tiden.
 • Besteforældre har andre forestillinger om, hvad børn må og ikke må, når de passer barnet, men du bestemmer i dit hjem. Hjemme hos bedsteforældrene er det derimod deres regler, der gælder. Det plejer både børn og voksne at kunne forstå og rette sig efter.

Bedsteforældre som barnepige

At blive bedsteforældre kan være noget af det største, man har oplevet, og relationen mellem den nye og gamle generation kan være fyldt med lykke og glæde for alle. Det er en gave til både barn og bedsteforældre, hvis I giver dem mulighed for at få deres eget tætte forhold til hinanden.

Mange bedsteforældre er stadig på arbejdsmarkedet, når de får børnebørn, og en del bor langt væk. Så kan det være sværere at få en tæt kontakt og hjælp med børnepasning. Er I så heldige at have den ældre generation tættere på, har de forhåbentligt lyst og mulighed for at hjælpe med at være barnepige.

Måske vil de tage sig af deres barnebarn en hel dag om ugen - hvis barnet er tilstrækkeligt stort til det. Så kan det være barnets fridag fra børnehaven eller dagplejen, samtidig med at forholdet mellem dem styrkes, når de ses ofte. Måske kan de hjælpe til, hvis barnet bliver sygt og må blive hjemme. Tag imod, og glæd jer over den hjælp, I kan få af bedsteforældrene. Tøv ikke med at bede dem om hjælp, det er en god og tryg aflastning at få og som regel en glæde for alle parter, når det føles rigtigt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...