close

Barnets første legekammerater og venner

Det er som regel for tidligt at tro, at den toårige har venner som samme måde som større børn eller voksne har. Men i tre års alderen plejer børn at begynde at lege godt sammen.

Det tager tid at lære, hvad der kræves, når man er en ven. Som voksne ved vi, hvor hyggeligt det er at have venner, og hvor vigtigt venskab er. Derfor begynder vi at kigge efter tegn på venskab mellem børnene, allerede mens de stadig er meget små. Nogle gange tillægger vi for stor vægt til deres venskab med andre børn, eller også er vi bekymret over, at de ikke har en bedste ven. Det skyldes, at vi ofte forventer, at de skal kunne håndtere samspillet med andre børn alt for tidligt.

Toårige synes det er sjovt med andre børn, men vil helst have den andens ting

Først når børnene er mellem to og to et halvt, begynder de at lægge mærke til hinanden. Det er ikke så meget den anden person, de lægger mærke til, men det de leger med. I denne alder handler det om at tage ting fra hinanden og forsvare dem. Det er en naturlig del af udviklingen. Måske begynder vi voksne at se efter tegn på venskab mellem børnene allerede nu, men de har brug for mere tid og udvikling, inden det kan ske. De er endnu for fokuserede på sig selv til at kunne få rigtigt gode legekammerater. De parallelleger og kan endnu ikke lege sammen. Måske kan man forsigtigt begynde at overbevise barnet om ikke at tage ting fra andre. Det er det første skridt mod samspil og fælles leg. Men lad det tage den tid, det tager.

Treårige begynder at kunne indgå i samspil og lege sammen

Også selvom treårige stadig er umodne i forhold til sociale relationer, begynder de nu at vise engagement overfor andre børn. De begynder at kunne lege mere aktivt med hinanden i par eller grupper. De tager et skridt fra parallelleg til fælles leg. Ord som vi, ven og jeg bliver en del af ordforrådet. Børnene øver sig i at skiftes til at gøre noget, og de kan tale venligt og imødekommende med hinanden om at lege sammen.

Forskning om treårige og leg

Forskningen viser interessant nok, at fra tre års alderen retter børn deres opmærksomhed mere mod og de taler mere med andre børn i børnehaven end med de voksne. Men bliver de bedste venner? Det kan tage sin tid. At blive ven med nogen indebærer, at man øver sig i at være sammen, deles, vise hensyn og har det sjovt sammen. Præcis som for voksne.

Før eller senere får de fleste børn venner, som de trives med. For en del børn tager det længere tid at få venner. Sådan er livet. Vi er ikke alle ens. Vi søger efter forskellige ting i vores venskabsrelationer. En del søger efter venner at have det sjovt med, mens andre søger efter venner, som deler deres interesser, fx biler eller dukker. Interesser kan skifte, og det kan vennerne også.

Tips til hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn til at få legekammerater

Med tiden lærer vi at være venner, hvis vi får en chance for at øve os i at lege, deles og vise hensyn. Start med en enkelt ven. Hjælp dem med at komme i gang med lege, som de kan lege sammen, men hav ikke for høje forventninger. Hold dig i nærheden, sørg for at de ikke bliver uvenner, og forhold dig neutral. Undgå at presse på - det skal være sjovt for alle, der er med.

Som forælder kan man på forskellig måde anspore lysten til leg. Man kan selv lege med barnet og opmuntre barnets initiativ til leg. Man kan sørge for, at barnet møder jævnaldrende kammerater og tage barnet med ud i skoven eller på legepladsen for at lege. Vær lydhør overfor barnets ideer i legen!

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...