close

Børn der slås

Pludselig flyver legetøjet gennem luften, eller dit barn bliver skubbet af et andet. Næsten alle børn kommer på et eller andet tidspunkt op at skændes eller slås med sine legekammerater. Det kan være en hjælp at vide, at det ikke er usædvanligt. Find ud af, hvorfor børnene slås, hjælp dem, og forhindre, at det sker igen.

Børn kan slå andre børn, hvis de ikke har andre måder at løse et problem på, eller hvis de ikke kan udtrykke deres behov. At slås kan også være barnets metode til at få sin vilje og fx få noget legetøj, som et andet barn leger med. Børn kan også lære at slås ved at se på andre, som slås eller skændes.

Sådan får du barnet til at holde op med at slås

Hvis barnets metode med at slå andre børn for at få sin vilje virker, vil det formentligt fortsætte med at slås. Barnet har brug for vejledning i at lære at løse problemer og blive enige på fredelig vis eller bede en voksen om hjælp. Læs også om søskende, der slås.

Otte tips til at hjælpe børnene til at lege, samarbejde og være sammen

  • Hvis barnet er lille, forstår det ikke regler og kan ikke samarbejde. Så kan du som voksen bare være med og sørge for, at alt går rigtigt for sig og tale om, hvordan man skal opføre sig og gøre.
  • Det er godt at lege med andre børn. Barnet har brug for kammerater til at lære, hvordan man leger sammen. Vær i nærheden og vær med, hvis der er brug for at du hjælper til.
  • Hold opsyn, og hjælp barnet med at løse en konflikt, inden der bliver slåskamp. Også ældre børn kan indimellem have svært ved at finde de rigtige ord. Du kan hjælpe til ved at sige noget som: "Julie siger, at det har været din tur, og at det er hendes tur nu". Eller også er det dit barns tur. Vær opmærksom.
  • Ros barnet, når det leger på en god måde, deler og samarbejder, og sæt ord på det, der er godt.
  • Sæt nogle enkle regler op for barnet om, hvordan man leger med andre. Tal om reglerne sammen, og forsøg at være så konkret som muligt.
  • Tal med barnet om hvordan du vil have, at det opfører sig. Fx at du vil have, at det deler, venter på sin tur, er forsigtigt og har styr på hænder og fødder.
  • Når barnet er større, kan du arrangere lege, hvor børnene skal deles, skiftes og samarbejde, fx hvis de spiller boldspil eller brætspil. Start med selv at lege med barnet, da det gerne vil se på dig og efterligne det, du gør.
  • Når du skal lære børn, som endnu ikke er startet i skolen, at løse problemer, skal du starte med at spørge, hvad problemet er, hvad hvert barn vil, og hvad det selv kan gøre for at nå til en løsning.
  • Et lille barn, der slår sine forældre, gør det for at prøve det af, eller fordi det ikke kan udtrykke, hvad det har brug for. Tænk over, hvad der skete inden. Måske var I i urolige omgivelser, eller barnet var sultent eller tørstigt. Afled det med noget legetøj eller andet spændende, hvis det ikke handlede om sult eller tørst. Eller et kram hvis det lille barn virker utrygt.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...