
Et barn, som oplever, at det bliver set og accepteret for det, vedkommende er, har gode forudsætninger for at udvikle et godt selvværd og blive en tryg person. Her får du tips til, hvordan du kan hjælpe med at give dit barn et godt selvværd i hverdagen.
Selvværd er en persons følelser og tanker om sig selv. Voksne og børn med lavt selvværd har en tendens til at nedvurdere sig selv og at opfatte information og handlinger fra omgivelserne som kritisk og negativ. Et dårligt selvværd er tæt forbundet med forskellige former for psykisk sygdom og bidrager ofte til lidelse senere i livet. Det er utroligt hårdt og opslidende at gå rundt med en følelse af, at man ikke er noget værd, eller at man er dårligere end andre. Eftersom man som forælder vil sit barns bedste på alle måder, så har mange som et af sine vigtigste mål at give sit barn et godt selvværd, det kan læne sig op ad gennem livet. Men hvordan gør man egentlig det?
Et barn, som for det meste føler sig elsket, set og accepteret af omgivelserne, har store muligheder for at udvikle et godt selvværd. Derudover spiller personlighed, omstændigheder og kammerater naturligvis også en rolle. Det kan være rart at vide, at det ikke er de små detaljer, der afgør, men at det derimod i høj grad handler om de store træk. Hvordan barnets tilværelse og samspil med forældre, pædagoger, andre børn og voksne i barnets nærhed ser ud generelt. Ordvalg eller enkelte begivenheder har ingen betydning for udvikling af barnets selvværd – så let er det ikke at forme de små. Det er i stedet graden af tryghed i livet og kvaliteten af de nære relationer, som er det, der påvirker. Dette kombineret med barnets egne medfødte tendenser og store, betydningsfulde hændelser i livet.
Det kan være en fordel at vide, at selvværd og selvtillid ikke er helt det samme, selvom de i høj grad påvirkes af og er flettet sammen med hinanden. Selvværd kan beskrives som den grundholdning man har til sig selv – hvor stolt eller tilfreds barnet er med sig selv som person. Selvtillid handler derimod om barnets tiltro til dets egne evner – hvad det selv tror det kan præstere. Det indebærer, at barnet kan have en god selvtillid inden for et bestemt område, og en dårligere selvtillid inden for et andet.
Både selvværd og selvtillid er to vigtige faktorer for, hvordan man trives og fungerer i livet – dette gælder både børn og voksne. Nogle gange kan man som forælder næsten være bange for at rose et barn, fordi man forestiller sig, at man så bare styrker selvtilliden og ikke selvværdet. Men det behøver man ikke at være bange for, for det passer ikke. Det er skønt og herligt for børn at føle, at de kan klare ting og er dygtige – den følelse smitter også af på selvværdet. Det, man derimod kan tænke lidt ekstra på, er også at give bekræftelse for, hvordan barnet er og ikke kun for det, vedkommende præsterer. Hvis der er utroligt stort fokus på præstationer, så kan det blive lidt svært for barnet at slappe af og bare være sig selv. Selvværdet har godt af, at barnet får lov til at føle, at det ikke er nødt til at være dygtigt hele tiden for at være elsket og respekteret – det er nok at være sig selv.
At styrke sit barns selvværd er noget, man gør hver dag – med såvel handlinger som ord. Her får du fem konkrete råd til, hvad du kan gøre.
Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog