close

Pottetræning og om at stoppe med bleen

Er det ved at være tid til at komme på potten? Børn begynder at kunne kontrollere deres blære fra halvandet til to års alderen, og det er en grundlæggende forudsætning for at kunne stoppe med bleen. Derfor er det i de fleste tilfælde passende at introducere potten, når barnet er i to års alderen eller begynder at vise interesse for den. Men det kan variere meget. Alle børn er forskellige, og det er en del af barnets udvikling.

Man siger, at et barn på tre måneder tisser oftere end en gang i timen. Et treårigt barn tisser en gang hveranden time, selvom det selvfølgelig også er forskelligt fra barn til barn.

Pottetræning er også hjernetræning

For barnet handler det om øvelse af både hovedet og musklerne omkring blære og tarm, når de skal til at lægge bleen. For dig handler det om at tolke barnet signaler, så du kan hjælpe det, når det skal på toilettet.

Det kan tage lidt tid for både voksne og børn, så vær forberedt på i en overgangsperiode at tørre små pytter op og skifte tøj, som er blevet vådt. Alle børn har deres egen takt. Og uanset hvor meget I træner, er det spildt tid, hvis barnet ikke er parat. Nogle børn er parate til potten, når de er to år, mens andre bliver det i fire års alderen.

Herunder får du nogle tips til, hvordan du kan vide, at det er tid til at introducere potten

• Hvis barnet kan holde sig tørt i et par timer, eller det fx vågner med tør ble efter middagsluren, er det et tegn på, at barnet kan holde sig i længere tid.

• Hvis barnet beder om at få en ny ble, lige efter det har tisset eller haft afføring. Men mange børn reagerer først, når de har haft afføring, da tis måske ikke mærkes, fordi det så hurtigt absorberes af bleen.

• Hvis barnet begynder at vise interesse for toiletvaner og vil efterligne dig, når du sidder på toilettet.

Her får du tips og råd til, hvordan du lærer dit barn at gå på potten eller toilettet

• I starten er der størst chance for at få held til at bruge potten, lige når barnet har spist eller sovet. Tag bleen af barnet, lige efter det har sovet, og sæt dig og læs en historie, mens barnet sidder på potten. Obs! En bar numse og en potte er de første skridt til at sige farvel til bleen.

• Lær at tolke dit barns signaler. Barnet har måske et særligt ansigtsudtryk eller bevæger sig på en måde, som tyder på, at det tisser eller har afføring. Det kan fx stoppe op midt i legen eller trække sig tilbage for at gøre det, det skal.

• Vis barnet potten, og lad det prøve at sidde på den. Giv barnet en bog, det kan kigge i, mens det sidder der. Der findes mange gode børnebøger om at gå på toilettet. Det gør ikke noget, hvis der ikke sker noget. Først når der er kommet noget i potten nogle gange, forstår barnet sammenhængen mellem kroppens signaler og potten. Vær lydhør overfor og forsøg at tolke dit barns kropssprog. Nogle gange skal man skynde sig på potten, hvis der begynder at ske noget!

• Næste skridt er at spørge med jævne mellemrum: Skal du på potten? Det er vigtigt, at du ikke lyder alt for bestemt. Hvis svaret er ja, skal du være klar til at handle hurtigt. For et barn er det en ting at lægge mærke til behovet for at tisse, men noget helt andet at holde sig indtil man har fået bukserne ned og sidder på potten. Det lærer man efterhånden. Med tiden kan du i stadigt højere grad stole på, at barnet siger til, når det er tid.

Råd og vejledning til at lykkes med pottetræningen

• Slap af, gå ikke for meget op i pottetræningen. Det skal nok ende godt.

• Der findes mange muligheder, når man skal vælge potte, i forskellige former og størrelser. Vælg en, som er stabil og ikke alt for lav. Måske kan barnet selv være med til at vælge potte. Start ikke for tidligt, den bedste alder er som regel, når barnet er mellem to og tre år.

• Skæld aldrig ud på dit barn, det er helt naturligt, at der sker små uheld. Og at de gentager sig. Det her kræver modenhed og træning, som skal have den tid, det tager. Giv masser af ros, når det går godt.

• Vis selv vejen. Lad døren stå åben, når du går på toilettet, så dit barn kan se, hvordan man gør.

• Sørg for at det er let at komme til potten, så dit barn hurtigt kan finde den frem selv.

• Køb en potte til barnets dukke eller bamse, og sæt den ved siden af barnets potte. Det gør det hele lidt sjovere.

Tips og vejledning når pottetræningen ikke fungerer

Det bedste råd, hvis pottetræningen ikke fungerer, er at tage det roligt, give barnet en ble på og prøve igen senere. Lad barnet beholde bleen et stykke tid mere, hvis det nægter at gå på toilettet. Gør ikke noget stort nummer ud af det. Pottetræningen skal altid ske på barnets vilkår. Det betaler sig ikke at sige farvel til bleerne og lægge pres på barnet. Det får ofte den modsatte effekt. Selv om barnet viser tydelige tegn på, at det ved, at der skal ske noget, betyder det ikke, at det er klar til at klare sig uden bleen.

• Hvis pottetræningen mislykkes, så tag en pause, og prøv igen efter et stykke tid.

• Ofte vil barnet ikke have afføring på toilettet i starten. Det kan skyldes, at barnet har svært ved at finde de rigtige muskler at presse med, når det sidder ned. Uanset årsagen skal du lade barnet beholde bleen lidt længere. Undgå at give barnet skylden, opmuntr det i stedet til at gå på toilettet. Gør det til noget naturligt, så skal det nok lykkes med tiden.

• Det er naturligt, at der sker uheld fra tid til anden. Undgå at kommentere de tissevåde bukser, men sig til barnet, at det snart vil kunne nå ud til toilettet i tide.

• Nogle gange kan man se, at et barn skal tisse så meget, at det ikke kan stå stille, og alligevel går det ikke på toilettet! Men det er almindeligt, at børn ikke lægger mærke til eller ikke vil mærke, at det skal tisse, før det er for sent. Det er måske så optaget af legen at det vælger at ignorere det. Så kan man foreslå, at det er tid til at gå på toilettet.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...