190918_libero_image_414_desktop

Pottetræning og om at stoppe med ble

På samme måde som med det meste i børns udvikling, så er det også forskelligt, hvor hurtigt de holder op med at bruge ble. Uanset hvornår det sker, så er det en god strategi at være lydhør over for, hvad der passer barnet.

At introducere potten er ikke det samme, som at man er nødt til at lave et skema for pottetræning og for, hvornår barnet skal være stoppet med at bruge ble - de fleste forældre er nok enige i, at lige netop børn og tidsplaner sjældent er en optimal kombination. Men det kan alligevel være smart at gøre potten til en del af hverdagen forholdsvis tidligt. For en del kommer potten nok til at stå tør et stykke tid, men for andre kan det være nyt og spændende at få lov til at sidde på den. Uanset hvilken modtagelse potten får, så gør det ikke noget, at den står der. Hvis barnet virker interesseret, så kan man prøve at introducere pottetræning og toilettræning. Hvis det derimod føles besværligt, så må man bare holde en pause og vende tilbage til pottetræningen lidt senere.

Pottetræning, hvornår er bedste tidpunkt at starte?

Det bedste tidspunkt for at begynde med pottetræning varierer fra familie til familie - nogle begynder senere, mens andre begynder, allerede når barnet er et par måneder gammelt. Noget, der kan gøre det nemmere er, at der ikke sker andre store ting i barnets liv samtidigt, fx at vedkommende får et søskende eller begynder i børnehave. Hvis man har mulighed for at tage hensyn til den slags i planlægningen, så kan det anbefales, at man gør det.
Derudover kan man også tænke på, at det kan være en god idé ikke at begynde alt for sent. For de fleste børn tager det lidt tid at vænne sig til potten, og at blive blefri er som regel nødt til at tage den tid, det tager. En anden fordel ved at begynde lidt tidligere er, at det plejer at være lidt nemmere for børn på ca. 1-2 år at acceptere nye vaner, og de vil ofte gerne efterligne det, som voksne gør. Alle, der har prøvet at forhandle med en treårig ved jo, hvor utroligt viljestærke de kan være. Hvis man begynder med pottetræningen omkring 3- til 4-årsalderen, er det altså godt at huske på, at barnet er inde i en periode præget af en vilje til at ville bestemme meget selv, og så er man måske nødt til at have lidt ekstra tålmodighed og kreativitet. Derudover plejer sommerhalvåret jo generelt at være en nemmere årstid - det er nemmere at gå nøgen og/eller tisse udenfor, og det er også nemmere at skifte et sommeroutfit, hvis man har tisset i bukserne, end at vaske en flyverdragt for tredje gang samme uge.

Tips, der kan gøre pottetræningen nemmere

  • Prøv at se, om du kan gøre barnet lidt nysgerrigt efter at prøve potten - du kan måske lade den stå fremme i stuen og se, om barnet vil prøve at sidde på den med tøjet på, eller hvorfor ikke købe en potte til barnets yndlingsbamse, så de kan pottetræne sammen.
     
  • Lad barnet gå rundt uden ble et stykke tid hver dag. Derefter kan man prøve at forlænge tiden uden ble, hvis det lader til at gå godt.
     
  • Vil barnet ikke undvære bleen? Se, om du kan lokke med et par spændende underbukser - måske bliver det ekstra spændende, hvis det er nogen, som barnet selv har fået lov til at vælge. Eller passer det bedre, at barnet er helt nøgen lidt eller bare har et par behagelige lange bukser? Prøv at tilrettelægge den blefri tid sådan, som barnet lader til at foretrække eller selv vælger.
     
  • I de perioder, hvor I prøver uden ble, er I nødt til ikke at gøre et stort nummer ud af små uheld på gulvet. Barnet er nødt til at føle, at lidt tis eller afføring på det forkerte sted faktisk ikke er nogen katastrofe, selvom man nogle gange er nødt til at bide sig selv i tungen (eller ganske enkelt gennemføre den blefri tid på et sted, hvor der ikke er nogen dyre sko eller sarte sofaer). At blive udskammet for noget, man ikke kan gøre for, kan jo gøre hvem som helst ked af det og kan faktisk bidrage til, at hele bleafvænningen tager længere tid. I stedet for at irettesætte barnet, så kan man påtale neutralt, at "nu kom der tis, du havde brug for at sidde på potten!" og gerne lidt hurtigt hjælpe barnet hen til potten/toilettet for at se, om der kommer lidt mere.
     
  • Efter et stykke tid kan man prøve at gøre pottebesøgene lidt mere regelmæssige - fx foreslå, at barnet sætter sig på potten, når vedkommende lige er vågnet, og efter I har spist. Små børn får nemlig ofte behov for at have afføring kort tid efter, de har spist.
     
  • Husk også, at der ikke behøver komme noget i potten, for at man skal rose barnet. Bare det, at barnet sidder lidt på potten, uanset hvor lang tid det er, er et kæmpeskridt i den rigtige retning. Hvis der rent faktisk kommer noget i potten, så plejer det at være en stor belønning for barnet, hvis det selv får lov til at tømme potten i toilettet og skylle ud, hvilket kan bruges som motivation til næste gang.
     
  • Efter et stykke tid plejer det at blive nemmere at genkende barnets signaler. Måske stopper vedkommende op midt i legen eller begynder at gå utålmodigt frem og tilbage. Så kan du være hurtig til at tilbyde potten som en mulighed - eller i hvert fald se, om du kan nå det.
     
  • Det er som regel ikke kun vi forældre, der gerne vil (men sjældent får mulighed for det) sidde på toilettet i fred - vores små børn kan også have brug for lidt fred og ro. Prøv og se, om barnet synes, det er okay, at du lukker døren og står udenfor og venter.
     
  • Måske afviser barnet potten helt og vil i stedet sidde på toilettet som de voksne og eventuelt ældre søskende gør. Da findes der praktiske toiletsæder til børn, som passer til deres små numser. Små drenge kan jo også prøve at stå på en skammel og tisse ned i toilettet, hvis det føles spændende.
     
  • Der er som regel ikke behov for belønninger som ekstra motivation for at blive blefri. Men hvis man føler, at man er kørt helt fast, så kan man se, om man kan øge interessen for at sidde på potten ved, at man fx laver et skema, hvor man sætter et kryds, hver gang barnet har siddet på potten. Når I så er kommet til det sidste felt, så venter der et spændende stykke legetøj, et klistermærke - eller noget andet, som I har bestemt i fællesskab.

Tving ikke barnet til at bruge potten

Det bedste, man kan gøre, er at lade barnet bestemme farten. Det er dig, der som forældre kan introducere potten og give barnet mulighed for at gå uden ble et stykke tid, men hvor lang tid det tager fra det tidspunkt, og indtil barnet er stoppet med at bruge ble, er meget forskelligt fra barn til barn. Det er supervigtigt ikke at spørge barnet hele tiden, eftersom det kan få barnet til at forbinde toiletbesøg eller potte med noget negativt. Derimod kan man overveje, om potten kan blive mere lokkende - fx kan barnet øve sig i at sidde på potten, mens I læser en bog eller lytter til barnets yndlingssang. Men hvis der ikke er noget, der lader til at virke, så er man nødt til at træde et skridt tilbage og give barnet lidt plads. Det er vigtigt for barnets integritet, at det får mulighed for selv at sætte sine grænser - og at man lytter til det - og det styrker også dets følelse af, at det selv er med til at bestemme. Det skal også være okay, hvis barnet har lyst til at tisse på potten den ene dag og i bleen den næste - det kan være dagsformen, der afgør, og man behøver ikke betragte det som et bagslag.

Det er ret almindeligt, at børn begynder at tisse på potten, men forsætter med at have afføring i bleen. Det er et helt naturligt skridt, og da er man nødt til at huske at tilbyde bleen fx efter I har spist, eller hvis barnet selv siger til. Bare fordi man har lært at genkende signalerne, er det jo ikke sikkert, at det føles okay lige i starten rent faktisk at både tisse og have afføring uden ble. Nogle børn kan have brug for lidt ekstra støtte og hjælp fra forældrene for at turde tage springet - at snakke om, hvorfor barnet føler sig usikker, og om der er noget, det er nervøst for. Et usikkert barn bliver ikke tryggere af at blive presset for meget - det er derimod nødt til at få at vide, at det ikke er farligt, og hjælp til at turde, selvom det føles nervøst. Hvis barnet føler sig presset, er der risiko for, at vedkommende holder sig i stedet for, hvilket kan medføre forstoppelse.
Hvis det føles hårdt for en som forælder, så er man nødt til at prøve at tænke, at I allerede er kommet et stort skridt på vejen, og at næste skridt kommer, før eller senere.
Lige så vigtigt, som det er ikke at tvinge et barn til at sidde på potten, lige så vigtigt er det naturligvis ikke at tvinge et barn til at gå med ble, når det er blevet stort nok til ikke at gå uden.

Stoppe med ble om natten

Når barnet kan holde sig tør om dagen - altså at vedkommende selv siger til, når det skal tisse eller have afføring - så plejer det at være et godt tidspunkt til at prøve at sove en hel nat uden ble. Lidt afhængigt af, hvor meget der plejer at være i bleen om morgenen, så kan det også være afgørende for, hvornår man vil gå i gang. Hvis barnet har tør ble flere nætter i træk, så er det sikkert mere end klar til at prøve. Det bedste tip, når man skal holde op med natble, er, at når det er ved at være sengetid, så sørger man for, at barnet ikke drikker alt for meget, og at det har været på toilettet, inden det putter sig under dynen.

Hvis det så viser sig, at I alligevel er nødt til at stå op hver nat for at skifte lagen, så er det måske et tegn på, at I skal vende tilbage til at bruge natble et stykke tid. Bare det, at barnet er holdt op med at bruge ble om dagen er jo en sejr i sig selv. Det er ikke så rart for barnet at vågne hver nat med et vådt lagen, og det forstyrrer ofte hele familiens nattesøvn. Man behøver heller ikke vække barnet, fordi det skal op og tisse midt om natten, medmindre barnet selv beder om det altså. Det endelige mål er jo, at barnet skal sove en hel nat uden toiletbesøg, og det kan blive sværere, hvis man så har gjort det til en vane at stå op om natten. Men hvis man som forældre ikke bliver forstyrret af at tage barnet op om natten og sætte det på potten, så kan man naturligvis gøre det i en overgangsperiode. Det vigtige er, at man finder en måde, der fungerer for en selv og barnet.
Hvis barnet ikke er blevet tør om natten, når det er omkring fem til seks år gammelt, så plejer man at begynde at tale om sengevædning, og da kan man få hjælp hos lægen.

Når barnet glemmer at gå på toilettet

Det er en god idé, at man fra starten af er forberedt på, at der med stor sandsynlighed sker nogle uheld i bukserne, selv efter barnet er holdt op med at gå med ble. Det er helt almindeligt, at barnet bliver så opslugt af en sjov leg, at det helt glemmer at gå på toilettet, og det er noget, som mange børn gør et godt stykke tid efter, de er holdt op med at bruge ble. For nogle er det svært at håndtere, at de har tisset i bukserne, og så er vi voksne nødt til at hjælpe med at afdramatisere det, der er sket. Derudover er man ret længe nødt til at minde sit barn om at gå på toilettet inden sengetid, og inden I skal forlade hjemmet.

Blefri i børnehaven

Det kan være forskelligt fra børnehave til børnehave, hvilken holdning man har til at medvirke i barnets træning i at stoppe med ble. Derfor plejer det at være en god idé at tale med børnehaven om, hvilke rutiner de har, og hvordan de plejer at gøre, når stopper med at bruge ble. Hvis børnehaven ikke har mulighed for at deltage aktivt i at øve barnet i at være blefrit, så kan man alligevel øve derhjemme, når man er kommet hjem fra børnehaven, samt i weekender og ferier. Når børn først er stoppet med ble derhjemme, så plejer de dog ikke at kunne lide, at de skal have ble for en sikkerheds skyld, når de er i børnehave, så det bør de slippe for.

Problemer med at stoppe med ble

Nogle gange kan man som forældre havne i en langtrukken kamp med barnet med hensyn til at holde op med at bruge ble. I perioder kan det føles håbløst og som om, det overhovedet ikke går fremad. Da er det ofte en god idé at træde et skridt tilbage og få perspektiv på situationen - måske er kampen om blefrihed blevet unødvendigt anstrengt og konfliktfyldt? Forholdet mellem barn og forældre er altid vigtigere end ved hvilken alder barnet stopper med ble - det er i det hele taget lige meget, om barnet er tre eller fem. Med tiden bliver stort set alle børn blefri - lad ikke tilværelsen dreje sig alt for meget om pottetræning! Der er sjovere ting end det at fokusere på, når man er sammen med sit barn.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen