close

Smagsportioner af maden træner hjernen

Første gang barnet smager på maden, selvom det bare er en lillebitte mundfuld - så stå klar med kameraet! Du kommer sikkert til at se en grimasse, du aldrig har set før. Den eneste mad, barnet har smagt hidtil, er jo den søde brystmælk eller modermælkserstatningen, men nu starter et nyt kapitel i livet.

Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler, at barnet udelukkende ammes de første seks måneder. Hvis barnet er åbenlyst interesseret i anden mad, kan man lidt forsigtigt starte med smagsportioner allerede ved fire måneders alderen. Så længe det ikke konkurrerer med brystmælken eller modermælkserstatningen, går det fint. Ved seks måneders alderen kan du begynde at tilbyde barnet små smagsportioner af mad som supplement til brystmælken eller modermælkserstatningen. Så får barnet den rigtige kost, da din brystmælk indeholder næringsstoffer og kan minimere risikoen for øreinfektion, diarré, øvre luftvejsinfektioner og urinvejsinfektioner. Der findes også undersøgelser, som viser, at modermælk beskytter mod infektioner i mave og tarme.  

Begynd med mild mad

Formålet med at give barnet små portioner er, at det skal vænne sig til forskellige smagsindtryk og konsistenser. Hjernen skal også lære forskellige fødeemner at kende, derfor spiser børn måske kun ærter i en periode og kun kød i en anden periode. Lad barnet bruge den tid, det skal.
Det kræver også en helt anden teknik at synke mad af fastere konsistens end flydende føde. Derfor skal barnets første måltider bestå af enkel, blød og glat mad.

Start med fødevarer som vælling, grød, helt glatte frugtpuréer, moset kartoffel eller pastinak eller færdig børnemad, som er tilpasset barnets alder.

Fortsæt med at amme eller made barnet med flaske, indtil det er ca. otte - ni måneder gammelt, og giv det mad som et tilskud. Prøv først med ½-2 teskefulde, og øg derefter mængden, indtil barnet får ca. 3-4 teskeer pr. måltid.

Brug en mixer, eller pres med en træske maden gennem en fintmaske sigte for at lave puré af den. Du kan tilsætte brystmælk eller modermælkserstatning for at gøre maden tilstrækkelig blød og glat, så barnet kan synke den. Hjemmelavet mad kan fryses i små færdige portioner og bruges indenfor tre til fire uger.
Her finder du flere tips om den første mad.

Hvis barnet nægter at spise fast føde

Når man i seks måneder kun har drukket mælk, tager det tid at vænne sig til at tygge og sætte pris på en ny smag. En del børn elsker den nye mad med det samme, mens andre er skeptiske, og så må man have megen tålmodighed. Prøv at gøre følgende:
• Giv kun frugt eller bær - eller puré af kød eller fisk. Snart finder du noget, som barnet kan lide, eller hvis barnet skal modnes til at prøve en ny smag - og så er I i gang.
• Det kan også være lettere, hvis den anden forælder, eller en anden som barnet ikke forbinder med amning, giver barnet mad.

Hvis alt mislykkes, og barnet nægter at åbne munden, når skeen nærmer sig, uanset hvad der er på den, kan du vente nogen tid, forudsat at barnet vokser og udvikler sig som det skal. Prøv igen senere. Det haster ikke.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...