Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Søskende på vej - tips mod jalousi

Du er gravid igen - stort tillykke! Denne gang er I mere, der venter barn. Men en af jer er måske ikke helt sikker på, det var en god idé. Her kommer nogle tips til, hvordan du kan forberede det ældre barn.

Du er gravid igen - tillykke! Registrer det barn, du venter, her hos os og få råd om at vente barn igen. Her kommer otte tips til, hvordan du kan forberede det ældre barn.

Jalousi er en naturlig følelse

Man må forvente lidt jalousi, og det er ikke så mærkeligt, når man tænker over det, nu bliver der konkurrence om forældrenes opmærksomhed og kærlighed. Forvent ikke, at barnet bliver lige så glad ved tanken om en ny bror eller søster som familiens voksne.
Du kan også læse artiklerne Om at få søskende eller Når søskende skændes.

Heldigvis er jalousi ikke den eneste følelse, som den nye baby vækker hos de ældre søskende. De fyldes formentlig også af kærlighed og hengivenhed. Specielt hvis du eller I som forældre håndterer situationen med både bevidsthed og varme.

Forbered barnet

Der er noget, du kan gøre for at forberede barnet på den kommende forandring.

• Start med at lade dit barn møde andre familier med spædbørn, så det forstår, at det er noget naturligt og sjovt for hele familien. Måske kan han eller hun få lov at holde den lille baby og få følelsen af, at sådan en lille størrelse snart vil være i familien.

• Tag barnet med på besøg hos jordemoderen, lad det mærke barnets bevægelser og være med til ultralydsundersøgelsen, hvis det kan lade sig gøre. Det får barnet til at føle sig vigtigt og fuld af forventning. Hvis barnet kan deltage i processen, skaber det en nysgerrighed, og han eller hun føler sig sikkert mindre jaloux og mere forberedt, når den nye baby kommer.

• Lad barnet være med til at vælge seng eller måske søskendevogn, eller tal om navnet til den nye bror eller søster. Afhængig af det ældre barns alder kan det måske være godt, hvis han eller hun også får fx en ny seng.

• Forklar barnet, at en baby har brug for meget hjælp, og nogle gange græder meget, det hjælper det ældre barn til at være mere tålmodigt med den nye baby.

• Hvis barnet ikke længere skal sove i sin tremmeseng, eller hvis der sker andre ændringer, fx hvis det skal starte i børnehave, skal I gøre det i god tid inden barnets fødsel. Tænk over, om I kan stille tremmesengen væk nogle måneder. Når I så tager den frem igen, tænker det første barn ikke længere på den som sin seng.

• Måske kan I synge for det nye barn, som stadig ligger i maven, og tale om, at det allerede kan høre jeres stemmer.

• Vær ærlige. Fortæl om alt det gode ved at få en ny lillebror eller søster, men også om det som kan være besværligt for det store barn i starten. Specielt når babyen får megen opmærksomhed og har brug for meget omsorg.

• Forbered jer også på at blive testet af den, der nu skal være storebror eller storesøster. Specielt hvis det er et lille barn. Det er vigtigt at have plads på skødet til begge børn og aldrig vælge et af børnene fra.

• Søskende er altid velkomne på barselsgangen, i den tid familien ønsker det, og det er en god idé. Det er en stor begivenhed, når et nyt familiemedlem kommer til verden, som alle i familien skal være med omkring og dele.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...