libero_recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_desktop

Hvordan mindskes søskendejalousi

Velkommen tilbage til babyboblen, hvor de små ting spiller en stor rolle, og hvor du ikke altid kan få sovet ud. Til forskel fra første gang med et lille barn, så ved du nu lidt mere om, hvad det handler om – selvom det ofte bliver anderledes, når der allerede findes et barn i familien. Men for den nybagte storesøster eller storebror er det hele helt nyt.

Der er børn, som elsker deres nye lillesøster eller lillebror lige fra starten af, men også dem, der – når det ikke længere er så nyt og spændende – synes, at I godt kan aflevere babyen tilbage til sygehuset. Uanset hvor meget man har gjort for at forberede storebror eller storesøster, inden barnet blev født, så kan man aldrig vide, hvordan reaktionen bliver. Det er en stor forandring for hele familien, og de fleste, som lige har fået en lillesøster eller lillebror, har det til fælles, at tilværelsen vakler lidt og ikke føles helt som før. Derfor er det ikke mærkeligt, hvis der kommer forskellige reaktioner.

Den første tid efter familieudvidelsen

Hvis det er muligt, så prøv at tilbringe de første dage sammen som familie. I har alle sammen brug for at vænne jer til jeres nye roller, og det er almindeligt, at børn, der er blevet storebror eller storesøster, føler en vis uro og ikke er helt afslappede, før de finder sig til rette. Der kan være en følelse af og en angst for at være udenfor – ofte kombineret med en oplevelse af, at tilværelsen lige pludselig er blevet svær og fyldt med krav, når der er et nyt lille væsen, man er nødt til at tilpasse sig efter. Det ældre barn tænker måske på, om forældrene stadig virkelig kan lide det lige så meget som før – det lyder nemlig ikke sådan, når de bare skal passe og pleje babyen hele tiden ...

At den lille heller ikke lever op til forventningerne – men derimod faktisk er ret kedelig og græder det meste af tiden – er også noget, der kan gøre en temmelig skuffet, hvilket igen ofte giver dårlig samvittighed. Man kan også være bekymret, fordi den lille er så sart og være bange for, at der skal ske noget. Der er ganske enkelt utroligt mange følelser, som kan – og sandsynligvis kommer til at – komme frem i den turbulente tid med et nyt lille familiemedlem. Derfor er det en god idé i fred og ro at tilbringe så meget tid sammen som muligt.

Hvordan tackler man jalousi mellem søskende?

Det ældre barn kan af naturlige årsager ikke få forældrenes opmærksomhed på samme måde som tidligere, når en ny lille baby er dukket op i familien. Det er der jo ikke noget at gøre ved, men det plejer alligevel at hjælpe at tale med barnet om det. At vise forståelse for, at det nogle gange føles hårdt og slet ikke sjovt at skulle være nødt til at dele forældre med en anden person, plejer at føles rart for det ældre barn. På den måde får det at vide, at det er helt okay at føle sig skuffet, vred eller jaloux på sin lillebror eller lillesøster. Vær omhyggelig med, at det ældre barn ikke skal føle skyld over sine følelser, og betragt det som noget naturligt, der kommer til at være der et stykke tid.

Ofte bliver det sådan i familier med to forældre, at den, der ikke har født, tager et større ansvar for det ældre barn, når der kommer en lille ny. Det kan være utroligt givende og skabe en dybere relation, samtidig med at der kan være en risiko for, at barnet oplever, at den anden forælder uden videre helt har skiftet det ud med den lille ny. Som forælder er det godt at tænke på det og prøve på at dele ansvaret for den nyfødte op. Det kan måske også være en idé at bytte roller, så det ældre barn får alenetid med begge sine forældre og ikke kun én af dem. Hvis man skiftes til at lave ting med storebror eller storesøster, kan det være en måde, hvorpå man kan undgå, at der opstår jalousi fra det ældre barns side.

Noget andet, det er vigtigt at tænke på, hvis man vil forebygge jalousi, er at prøve på at have lidt is i maven og ikke være alt for overbeskyttende over for den lille ny. Den skal naturligvis beskyttes, hvis der kommer slag og lignende fra jaloux søskende, men det plejer at blive hårdt for alle, hvis forældrene beskytter babyen så meget, at ældre søskende knapt kan få lov til at se på den lille, uden at nogen kommer løbende for at komme med formaninger og holde øje. En god måde at lære det ældre barn, hvad man må og ikke må med hensyn til nærkontakt, er at lade det være med og hjælpe. Ældre søskende er nemlig fortrinlige medhjælpere med hensyn til at hente bleer og sutter, løfte babyens ben ved bleskift, give huen på, putte babyen osv. Ud over at lære, hvor forsigtig man skal være med sin lillebror eller lillesøster, så plejer det at føles rart for barnet, at få lov til at spille en afgørende rolle for sin lillebror eller lillesøster – at få lov til at passe babyen sammen med forældrene og ikke blive holdt udenfor.

Når jalousien springer ud i fuld blomst

De fleste børn får en lille snert af søskendejalousi, når de får en lillebror eller lillesøster, men for nogle bliver det ekstra stærke følelser – selvom man som forælder har prøvet på at forebygge og gøre alt så godt som muligt. I de tilfælde venter der ofte en udfordrende periode forude – ikke sjældent med hårde ord og fysiske angreb på den lille baby – hvilket er hårdt for alle i familien. Det eneste, man kan gøre i en sådan situation, er at prøve på at forstå, hvad der udløser jalousien, og hjælpe barnet med at håndtere sine følelser. Det er utroligt hårdt at være jaloux, så det ældre barn har behov for trøst, støtte, opmuntring og endnu mere trøst, når det er allermest besværligt. Det er utroligt vigtigt at føle sig forstået og elsket, selvom man er besværlig – det er lindrende og får jalousien til at forsvinde hurtigere. Giv det ældre barn lige så mange kærtegn, kram, smil og opmærksomhed, som babyen får – så meget som I bare orker og har tid til. Det kan betale sig i sidste ende, og barnet bliver tryggere og mere roligt med tiden.

Et almindeligt udtryk for jalousi hos små børn er, at de angriber deres lillebror eller lillesøster rent fysisk ved fx at nive, trykke hårdt, slå eller bide. Det kan naturligvis føles ubehageligt, men prøv på ikke at blive voldsomt forskrækket, hvis det skulle ske, og betragt det i stedet som et uheld, hvor barnets følelser tog overhånd. Hvis man har en søskende, som jævnligt gør babyen fortræd, så er det en god idé, hvis man prøver på at sørge for, at man altid er i nærheden af børnene i en periode, så man kan nå at forhindre det, inden det sker. Selvom man kan blive irriteret og ked af det, så er det utroligt vigtigt at huske på, at voldsomme handlinger fra søskende ikke er udtryk for, at barnet har en dårlig personlighed, er uopdragent eller hader sin bror eller søster. Det handler i stedet om, at impulskontrollen skaber problemer, og derfor er vi voksne nødt til at findes i nærheden, så vi kan hjælpe barnet med at stoppe sig selv. Hvis man ikke gør en stor sag ud af voldsomhederne, men derimod bare konstaterer, at man ikke må være ond ved den lille baby og derefter leder opmærksomheden hen på noget andet og mere positivt, så plejer det at aftage og ikke blive et stort problem.

Stor vil være lille igen

Misundelse er lige så almindeligt som jalousi, når man få et søskende. Mange ældre søskende ser med længsel på sutter, sutteflasker og bleer og har ikke noget større ønske end at få lov til også selv at være lille og blive passet og plejet af forældrene på samme måde. Selvom det kan føles lidt frustrerende, at barnet lige pludselig vil til at have aftenflaske igen, efter jeres kamp for at holde op med det, så er det ikke mærkeligt eller dårligt. Det store barn kommer ikke til at gå tilbage i sin udvikling, hvis det bliver passet og plejet og får lov til at føle sig lille igen et kort stykke tid. Tilbyd gerne dit barn ekstra omsorg, hvis det gerne vil have det. Bær, giv mad, kram, hyg, tal babysprog, eller hvad det nu kan være, barnet længes efter. Barnet plejer at nyde det i fulde drag, og det er også en god lejlighed til at give det lidt ekstra kærlighed og dermed modvirke jalousi.

Råd til, hvad du kan gøre for at hjælpe en jaloux storebror eller storesøster:

 • Sørg for, at det ældre barn ikke føler skyld over sin jalousi. Fortæl det, at du forstår, hvordan det føles. Tal om det.
   
 • Lad det ældre barn være med, så meget det har lyst til, og så meget, det er muligt, når du er sammen med babyen.
   
 • Ros barnet for alle de søde ting, det gør for sin lillebror eller lillesøster.
   
 • Det skal aldrig være et problem at være det ældste barn i en familie, men i stedet en fordel at være den ældste i en søskendeflok.
   
 • Sørg for, at babyens spisetider også bliver hyggelige for det ældre barn, hvis det er muligt. Den, der ikke holder babyen og giver den mad, kan måske læse en bog for det ældre barn eller lege noget rigtigt sjovt udenfor. Eller også kan det ældre barn måske lege med noget stille og roligt ved siden af, eller I kan se en film sammen, mens babyen spiser. Hvis man har overskud og fantasi til det, så kan den, der giver mad, digte en historie, som man kan bygge videre på, næste gang babyen skal spise – børn plejer ikke at gå alt for højt op i, om der er nogle huller i historien her og der, og synes som regel, at det er sjovt at få lov til at være med til at fantasere om, hvad det næste er, der kommer til at ske.
   
 • Den lille ny kommer til at få en masse ting, der er nye i hjemmet. Det kan være klogt at købe en gave fra den lille til den nybagte storebror eller storesøster, så vedkommende oplever, at det ikke kun er den lille, som får noget.
   
 • Bed familie og venner om først at hilse på og snakke med det ældre barn, inden de beundrer den lille. Hvis de har en gave med til den lille, så er det en god idé, hvis de også har noget med til det store barn.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen