Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Om at få søskende

Velkommen tilbage til en verden, hvor de små ting spiller en stor rolle, og hvor du ikke altid kan få sovet ud. Det, der er forskellen denne gang, er, at du ved, hvad det handler om. For dit ældre barn er alt nyt og måske lidt hårdt

Der findes ældre søskende, som på den ene side elsker deres ny lillebror eller -søster, på den anden side efter et stykke tid synes, I skal tage hjem og lade babyen blive på sygehuset.

Det er helt forståeligt, at det ældre barn bliver jaloux. Det nye barn lever ikke altid op til det ældre søskendebarns forventninger. Hvordan skulle det vide, at lillebror eller lillesøster ville få så meget opmærksomhed og ikke ligefrem være en sjov legekammerat.

Søskendejalousi afhjælpes med kærlighed, forståelse og opmærksomhed

Forsøg om muligt at tilbringe de første dage sammen som en familie. I skal alle vænne jer til jeres nye roller. Hvis det ældre barn er jaloux og ked af det, har det brug for opmærksomhed og kærlighed. Så kan det begynde igen at føle sig trygt og får nemmere ved at acceptere sin lillebror eller -søster.

En ny rolle for faren eller partneren

Ofte får faren eller partneren en helt ny rolle, når familien bliver flere. Hvis moren er optaget af det nye barn, sker der tit det, at det ældre barn søger den anden forælder. Og det kan være rigtigt godt, for så kan de lave mere alderspassende aktiviteter sammen, når moren ammer fx.

Her kommer flere råd til at hjælpe en jaloux storebror eller storesøster:

• Sørg for, at det ældre barn ikke føler skyld over sin jalousi. Fortæl det, at du forstår, hvordan det føles. Tal om det. På den måde viser du det ældre barn, at alle følelser er tilladte, men ikke al slags opførsel. Barnet må fx ikke slå sin lillebror eller lillesøster.

• Det bedste, du kan gøre, er at lade det ældre barn være med så meget, som det vil, og så meget som det kan, når du er sammen med babyen.

• Ros barnet for alle de søde ting, det gør for sin lillebror eller lillesøster.

• Det skal aldrig være et problem at være det ældste barn i en familie, men i stedet en fordel at være den ældste i en søskendeflok.

• Mange forældre køber en gave fra det lille barn til det ældre, så ikke kun den nyfødte får gaver.
• Bed familie og venner om først at hilse på det ældre barn, inden de beundrer den lille. De må gerne tage en lille gave med til storebror eller -søster også.

• Sørg for, at amningen bliver hyggelig også for det ældre barn, hvis det er muligt. Du kan som far læse en bog for den ældre eller lege noget rigtigt sejt udenfor, eller det ældre barn kan måske lege med noget stille og roligt ved siden af dig, mens du ammer.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...