libero_tomorrow_project_12_desktop

Søskende og skænderier

”Hun startede, det var ikke mig!” Det er sikkert noget, du har hørt før. Det er nemlig meget almindeligt med søskende, som skændes, og man kan nok sige, at det mere eller mindre er en del af familielivet. Men hvorfor skændes søskende, og er der noget, man kan gøre for at bevare husfreden?

Det er almindeligt, at søskende skændes af og til – det er næsten umuligt ikke at begynde at skændes, når man lever så tæt sammen, som søskende gør, og når man er nødt til at dele alt fra legetøj til forældrenes opmærksomhed og tid. Derudover er det jo sådan, at der i nære relationer opstår ekstra stærke følelser – lige netop fordi de relationer er ekstra vigtige for os. Derfor er det ikke så mærkeligt, at søskende både kan elske hinanden inderligt og samtidigt blive fuldstændigt vanvittigt rasende på hinanden.

Selvom det kan være hårdt som forælder at se sine børn skændes hele tiden, så er konflikter mellem søskende ikke kun negativt. Når søskende skændes, øver de sig nemlig i konflikthåndtering og til at skiftes, og det er vigtige færdigheder at have i livet. Derfor er et vist niveau af søskendekonflikter næsten sundt og ikke noget, man er nødt til at fjerne gennem opdragelse.


Søskende, som skændes konstant

Men i nogle familier er der søskende, som sidder fast i kedelige mønstre, hvor de provokerer hinanden, så de skændes næsten konstant. Når det er sådan, kan det påvirke hele familielivet på en negativ måde. Årsagen til, hvorfor nogle søskende skændes mere end andre, handler om personligheder og om den vejledning, børnene får af de voksne i konflikterne. Hvis man som forælder oplever, at de to søskendes skænderier påvirker hverdagen, så kan det være en god idé at prøve på at gøre en indsats for at hjælpe børnene med at få en roligere tilværelse.

Hvordan får man søskende til at holde op med at skændes?
Som forælder er der nogle tips til, hvordan man kan forebygge og dermed mindske graden af konflikter mellem søskende. Man kan fx tænke på at:

• Undgå at sammenligne børnene med hinanden. Foretag ingen sammenligninger af typen, hvem der får først sko på eller hvem, der tør smage ny mad. Det skaber stress og konkurrence. Og unødige skænderier. Derudover er alle børn jo forskellige og har forskellige forudsætninger og personligheder – og at blive sammenlignet er ikke altid så godt for ens selvværd.

  • Styrk deres forskellige personlige og fælles styrker, og fremhæv det positive ved de enkelte individer. Når børn slås, og der er mange søskendekonflikter, så kommer børnene ofte til at høre mange negative ting om dem selv – glem derfor ikke at give plads til det positive og fantastiske ved børnene.

  • Opmuntr dem til at samarbejde, når det er muligt. Lad dem fx være på hold sammen mod dig, hvis I spiller spil, eller giv dem en opgave, de skal løse i fællesskab. Giv børnene ros, når de samarbejder, læg vægt på det, der fungerer godt i samarbejdet og ikke på, om der bliver lidt uoverensstemmelser nu og da.

  • Drop millimeterretfærdigheden. Man kan nemt risikere, at søskende synes, at ting er uretfærdige – men alt behøver ikke altid at være hundrede procent retfærdigt, og det er vigtigt at se helheden. Lær børnene, at livet nogle gange er uretfærdigt, men tænk som sagt på, at det skal blive retfærdigt, når man ser på helheden. Nogle gange kan det også være en god idé at have dobbelt af de ting, der ofte er stor konkurrence om, så man på den måde kan undgå unødvendige konflikter. Det bedste plejer at være, at træne børnene i, at alt ikke altid er helt ens.

  • Giv søskende mulighed for at have lidt privatliv, hvis de deler værelse. Lidt tid for sig selv uden hinandens selskab kan have en positiv effekt. Hvis de har hver sit værelse, så er det vigtigt, at de har mulighed for at lukke døren og være i fred enten alene eller med deres venner. Søskende er ikke nødt til at være sammen hele tiden.

  • Afsæt tid til at være alene med et barn ad gangen. Hvis man havner i en konflikt, hver gang man ser sin bror eller søster, så er det utroligt rart at få lov til at være alene med en forælder og bare få lov til at slappe af med det. Det plejer også at være hyggeligt og styrkende for forældrene at få mulighed for at være sammen med børnene uden skænderier mellem de søskende for en gangs skyld.

  • Udfordr ikke de søskende for meget ved at udsætte dem for alt for svære situationer. Hvis du ved, at de fx altid begynder at skændes, hvis de sidder ved siden af hinanden i sofaen, så sæt dig imellem dem. Hvis der altid bliver slagsmål, når de spiller tv-spil sammen, så sørg for at spille sammen med dem. Ofte er det sådan, at hvis man som forælder tænker en ekstra gang, inden skænderiet allerede er opstået, så kan man forebygge de værste situationer og dermed hjælpe børnene med at fungere bedre sammen.

  • Lad ikke børn, som skændes meget, være alene. Ophold dig i nærheden, så du kan gribe ind på et tidligt tidspunkt, inden skænderiet eskalerer og ender med en rigtig konflikt eller et vredesudbrud.

Håndtering af søskendekonflikter i kampens hede

Men uanset hvor meget man anstrenger sig og forebygger, så kommer søskende sandsynligvis alligevel op at skændes en gang imellem. Hvis de bliver rigtigt sure på hinanden, så kan de miste selvkontrollen, og da vil man som forælder være i nærheden, så man kan hjælpe. Ingen bror eller søster skal være nødt til at blive udsat for gentagen vold i sit eget hjem – det er de voksnes ansvar at sørge for, at søskende, som slås, får hjælp, så de ikke skader hinanden.

Nogle tips, der kan være en hjælp i kampens hede, når man vil hjælpe:

  • Tag ikke nogens parti, og sørg i stedet for, at begges perspektiv kommer frem.
  • Læg størst fokus på at dæmpe situationen, prøv selv at bevare roen – følelser kan nemt smitte af på andre – og bekræft børnenes følelser, så de forstår, at du godt ved, at det er hårdt lige nu.
  • Lad de to søskende være hver for sig lidt, hvis der er meget stærke følelser involveret, og giv dem mulighed for at genfinde balancen.
  • Kom med forslag til problemløsning, og spørg børnene, hvilke tanker de selv har.
  • Bliv i nærheden, når der er faldet ro over situationen, så du hurtigt kan komme med gode råd, hvis det skulle blusse op igen.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen