_I2A3490

Pseudotvillinger – børn med lille aldersforskel

Er du nybagt forælder med en lille ny på vej? For nogle kan det lyde som et mareridt at få børn så tæt på hinanden, og for andre kan det være ren lykke. Uanset hvordan du opfatter det, kan du læse alt om pseudotvillinger her.

At få to børn tæt på hinanden kaldes nogle gange at få pseudotvillinger, og det er selvfølgelig noget, der kan føles meget forskelligt fra person til person. Det er svært at sige generelt, hvordan det påvirker en familie at have to børn meget tæt på hinanden, netop fordi vi er så forskellige – heldigvis er der jo heller ikke nogen fast formel for, hvor lang tid der "bør" være mellem søskende. Men selvfølgelig er der både fordele og udfordringer ved at have børn tæt på hinanden – og gode råd til forældre, som de kan overveje.

Hvad er pseudotvillinger?

Pseudotvillinger er søskende, der er født med mindre end 18 måneders mellemrum. Det er et begreb uden videnskabeligt grundlag, som beskriver to søskende på næsten samme alder – altså at det næsten er som at have tvillinger. At have to små så tæt på hinanden kan jo give børnene de samme livserfaringer og indebære udfordringer der ligner dem, tvillingeforældre står over for.

Hvordan er det at blive storebror eller storesøster, når man kun er et år gammel?

Et etårigt barn er ikke stort – det er stadig næsten en baby og har et stort behov for nærhed, trøst og støtte fra sin forælder. At blive storebror eller storesøster ændrer ikke på det faktum – selvom det etårige barn kan se utroligt stor ud i forældrenes øjne sammenlignet med den lille ny. Som nybagt forælder til to er det nemt at tænke, at det ældste barn burde kunne klare lidt mere, end det rent faktisk kan, men ofte er det ældste barns reaktion i stedet at søge mere nærhed og støtte fra forældrene, når der er kommet en lillebror eller lillesøster. Det er nemlig det, etårige børn gør, når de bliver lidt bekymrede og stressede og undrer sig over, hvad der foregår – de henvender sig til deres forældre for at få hjælp til at håndtere deres følelser. Det bedste, du kan gøre i denne situation, er at prøve på at give barnet al den tryghed, omsorg og bekræftelse, det har brug for. Selvom det kan virke svært i starten, og der ikke altid er tid nok, bliver det sandsynligvis nemmere og mere behageligt for alle i det lange løb. Al den energi, man bruger på at lade den etårige fortsætte med at være lille, kommer forhåbentlig tilbage i form af et mere stabilt humør og sandsynligvis et mere afslappet søskendeforhold senere hen.

Fordele ved pseudotvillinger

Der er en del forudfattede meninger om at have søskende aldersmæssigt tæt på hinanden, og nogle gange bliver forældre endda frarådet at få børn tæt på hinanden. Men det er bare meninger, som ikke er baseret på nogen forskning. I stedet er der mange forskellige ting, der påvirker, hvor nemt eller svært familielivet er i småbørnsårene. Børnenes alder er blot en af flere faktorer, og der er mange, som beskriver livet med pseudotvillinger som velfungerende og vidunderligt.

En af fordelene ved pseudotvillinger er, at den mest intense – og energikrævende – småbørnsperiode bliver forholdsvis kort, og det kan ofte være lettere at tage sig af søskende der har de samme behov. Visse rutiner kan være lettere at finde, og hverdagen kan få et ekstra godt flow. Når børnene efterhånden bliver ældre, kan de måske have fælles interesser, og med lidt held kan de blive gode venner og lege på næsten lige vilkår.

Forældreudfordringer med pseudotvillinger

Det er selvfølgelig umuligt at komme uden om, at hverdagen med pseudotvillinger for de fleste også er ret intensiv. Børnenes første år kan være ekstremt hårde, præcis som med tvillinger. Ud over alt det praktiske arbejde med at tage sig af to små blebørn, er det en mental kraftanstrengelse at have to så små børn at tage sig af. Og søvnen bliver ikke ligefrem bedre med to babyer.

Hvis der er to forældre i familien, er det klogt ikke kun at give plads til tydelig planlægning, men også til at lytte til og tale med hinanden – det kan gøre underværker for en hverdag, der ofte er meget intensiv med to små børn. Alle forældre har brug for at slappe lidt af en gang imellem for at kunne klare sig, og når livet er så intenst, er det utroligt rart, hvis der ikke opstår en masse hverdagskonflikter, som suger energien ud af en. Så tid og energi, der bliver brugt på at tale sammen og planlægge i fællesskab, kan være guld værd – så er der større chance for, at man får hverdagen til at fungere. Hvis man er enlig forælder, plejer støtte og aflastning fra ens nærmeste som regel at være uvurderlig i de første år med to helt små børn. Et godt råd er ikke altid at lade det ældste barn blive passet af en anden. I stedet kan det være smart at sørge for, at den nyfødte baby får en tur i barnevognen, mens man som forældre eller forælder kan blive hos det ældre barn og have fuld fokus på det.

Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen