Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Om at være enlig forælder

Enlig mor? Enlig far? Hvis du er enlig forælder, kan venner og familie være en vigtig støtte. Måske deles du og din partner stadig meget om ansvaret, men der er vel alligevel situationer, hvor det ville være rart at have en anden til at hjælpe, eller?

Enlige forældre har brug for et netværk

Som enlig forælder kan det være skønt og trygt at opbygge et netværk af mennesker, som du kan tale med og få hjælp af. Med andre ord et netværk, som hjælper dig med at håndtere forældreskabets daglige udfordringer, som fx sygdomme eller at hente og aflevere barnet i børnehaven. Den sociale del af at være forælder er også vigtig – at have nogen at dele glæder og reflektioner med. Det er heller ikke så let at give sig selv gode råd.

Tips til enlige

• Bed om hjælp hos familiemedlemmer, venner og naboer, som du har tillid til.
• Der findes også mange steder på internettet, hvor du kan chatte med andre forældre i samme situation.
• Tag kontakt til din sundhedsplejerske, og spørg, om der findes en forældregruppe, du kan kontakte.
• Nu hvor du får tid for dig selv uden barnet, har du måske også kræfter til at udnytte muligheden for at møde andre voksne?
• Nogle steder er der formiddagsbio for forældre, hvor det er ok at tage små børn med. Det kan være et godt sted at mødes.
• Legepladser og sandkasser er også et godt sted at møde andre i samme situation.

Forældregrupper

At møde andre forældre med jævnaldrende børn kan føles som om, at man endelig har fundet hjem. Selvom I ikke ved noget om hinanden og måske har helt forskellig baggrund, kan I virkelig hjælpe og støtte hinanden. I har formentligt meget til fælles.

I forældregrupper er der plads til at snakke, fejre, grine og dele successer og frustrationer over en kop kaffe. Du møder forældre, som forstår, hvor meget du længes efter at kunne gå på toilettet i fred og ro, sove længe bare en enkelt morgen eller have en trøje på, som er ren i mere end en time.

Forældretips fra vores Libero-forældre, som er enlige

Vi spurgte, hvilke fordele der er ved at være enlig forælder. De var enige om følgende:
• Du slipper for diskussioner og skænderi.
• Når du ikke har barnet eller børnene, har du tid for dig selv. Du kan leve et singleliv, spise hvad du vil, og hvornår du vil, være oppe hele natten og gøre lige det, der falder dig ind. Måske sove står øverst på listen i starten?

Hvis du oplever, at du er træt, foreslår vores forældre:
• Tag fri. Læg dig, og blund i ti minutter, hvis du kan. Du skal skrue ned for kravene til dig selv. Gør kun det, der er absolut nødvendigt.
• Et godt liv er ikke ensbetydende med, at alt skal være på sin rette plads. Det handler om at have tid til børnene, så alle bliver mere harmoniske.
• Prøv at have faste tider til forskellige ting. Kom fx børnene i seng kl. otte, også selvom de ikke er specielt søvnige der. Du har brug for lidt tid til dig selv. En udhvilet og frisk forælder er sjovere for hele familien.
• Gå i seng i ordentlig tid. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med søvn.
• Husk, at du ikke behøver gøre alt selv. Bed om hjælp hos familie og venner.

Fonde til enlige

Rækker pengene ikke til alt det, du skal bruge, eller til at rejse væk med barnet eller børnene på ferie? Der findes fonde, som du kan søge, hvis du er enlig forsørger. En del er nye og andre gamle, men alle har specifikke krav til, hvordan du kan få støtte. Søg på nettet eller på biblioteket. Måske findes der en fond, som henvender sig til dig og din situation som enlig forælder.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...