close

Sex og lyst under graviditeten

Der er ingen grund til at undgå at elske under graviditeten. Hvis graviditeten er normal, er der intet, der tyder på, at samleje kan skade barnet.

Den eneste grund til ikke at have sex, er hvis en eller ingen af jer har lyst. Tal med hinanden, og vær åbne omkring, hvad I føler. Nærheden er vigtig og kan skabes på mange niveauer.
Hos mange kvinder stiger lysten i løbet af de tre midterste måneder. En del fortæller, at de aldrig har oplevet bedre sex og orgasmer end under graviditeten. Det skyldes, at blodgennem-strømningen i skedens slimhinder bliver større, hvilket øger kvindens følsomhed.
En del kvinder føler sig mere attraktive, når brysterne bliver større, maven begynder at runde, og et nyt liv vokser i dem. Mange partnere synes også, at det er attraktivt.

Sex forsvinder helt

For andre er det helt modsat. Hormonerne kan give den gravide kvinde kvalme og gøre hende træt, hvilket ikke er befordrende for lysten til sex. Der findes en almen forståelse for, at kvinden mister lysten til sex under graviditet, men partnerens sexlyst kan også påvirkes. Han eller hun er måske meget overvældet af graviditetsoplevelsen, og lysten bliver mindre.

I er begge inde i en tid med mange forandringer, både fysisk og følelsesmæssigt. En del føler sig draget mere mod deres kvinde, når hun er gravid. Andre vil slet ikke have sex under graviditeten og vil måske i stedet vise deres kvinde mere ømhed. Følelsen af at ville beskytte den gravide kvinde og det ufødte barn kan være stort i denne tid. Disse følelser kan nogle gange blive stærkere end sex og attrå.

Sex indebærer ingen risiko for barnet

I skal ikke bekymre jer for, om barnet tager skade af, at I elsker, da der ikke er nogen risiko, hvis graviditeten forløber normalt. Barnet ligger godt beskyttet i livmoderen, omgivet af fostervand. I skal dog måske blive mere opfindsomme med hensyn til samlejestillinger, efterhånden som maven vokser. Det kan fx føles ubehageligt for en gravid kvinde at ligge på ryggen, da livmoderen her trykker på de store blodkar, som fører blodet tilbage til hjertet. Husk hinanden på, at sex ikke altid behøver være samleje, og at der findes andre måder at nyde på sammen. Men samleje kan aldrig skade barnet.

Orgasme

En orgasme kan føre til lidt sammentrækninger, hvis man er gravid, og det er ikke farligt. Men hvis det gør ondt, eller der er andre smerter, og du bløder lidt efter samleje og orgasme, bør du tale med din jordemor.

Når man bør afholde sig fra sex

I skal kun afholde jer fra sex, hvis jordemoderen eller lægen råder jer til det.
Tal altid med jordemoderen, hvis I har spørgsmål eller funderer over et eller andet. I behøver ikke føle jer generte eller undgå emnet. Jordemoderen er vant til at håndtere denne type af samtale og har ofte stor erfaring og gode råd at give.

Læs også:
Sex efter graviditeten – kvindens krop
Sex og lyst efter graviditeten

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...