close

Forskellig blodtype hos moren og barnet i maven

En kvinde, som har den mere usædvanlige blodtype Rh-negativ, kontrolleres ekstra, når hun er gravid. Hvis barnet i maven har en Rh-positiv blodtype, kan kroppen udvikle antistoffer mod barnets blod, og det er ikke godt. Det kaldes immunisering.

Hvis antistofferne kommer ind i barnets blod, mens det er i maven, kan det få blodmangel. Immuniseringen, det vil sige at morens krop danner antistoffer mod barnets blod kan øge for hver graviditet. Læs også: PKU-test og undersøgelser af nyfødte børn og Graviditetslidelser - hele listen.

Der findes flere gode måder at overvåge og behandle mødre og børn med forskelllige Rh-blodtyper. Fordi vi i dag har så omhyggelig kontrol med Rh-negative mødre, findes denne usædvanlige graviditetskomplikation stort set ikke længere.

Forskellige blodtyper

Vi mennesker har forskellige blodtyper. Det såkaldte AB0-system med eller uden rhesusfaktoren Rh er det mest kendte.

Hvis du ikke har denne faktor i dit blod, er du Rh-negativ. Får du børn med en mand, som er Rh-positiv, kan barnet arve denne faktor fra sin far. Hvis det sker, og hvis dit og barnets blod blandes, hvilket ofte sker ved en fødsel, starter din krop en produktion af stoffer, som har til formål at nedbryde denne fremmede faktor.

Blodtyperne fastlægges i starten af graviditeten

Når du bliver indskrevet hos jordemoderen, tager hun en blodprøve. Den viser, hvilken blodtype du har, og om den er Rh-negativ eller Rh-positiv.

Nogle steder kontrollerer jordemoderen også barnets blodtype i samme blodprøve. Den teknik er ved at blive indført flere steder. Hvis du har Rh-negativt blod uden antistoffer og venter et Rh-positivt barn, får du en sprøjte med anti-D i uge 28. Sprøjten forhindrer, at du bliver Rh-immuniseret.

Beskyttelse ved kommende graviditeter

Ved kommende graviditeter kan disse antistoffer passere moderkagen og komme ind i det nye barns blodomløb. Hvis det her barn også er Rh-positivt, angribes dets blodlegemer, og barnet kan blive alvorligt sygt.

I vore dage giver man alle Rh-negative mødre, som har født et Rh-positivt barn, en injektion med anti-D, en slags vaccine for at forhindre eventuel Rh-immunisering ved en eventuel kommende graviditet. Det gøres indenfor 72 timer efter fødslen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...