Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Plukveer, fødselsveer og efterveer – tips og fakta

Her får du mere at vide om forskellige slags veer samt links til forskellige artikler om smertelindring, fødslens faser, hvordan du kan blive stærk til fødslen, hvad der sker, når vandet går og meget mere, som er godt at vide noget om.

Plukveer og sammentrækninger

Det er normalt, at maven bliver hård et stykke tid for så igen at blive blød under plukveer. Livmoderen er en muskel, som nu træner til fødslen, ved at den nogle gange trækker sig sammen. Det er derimod meget individuelt, hvordan man oplever disse sammentrækninger, og hvor mange sammentrækninger man har. Smerterne ved plukveer er uregelmæssige, intensiteten forandres ikke, de kommer ikke med stadigt kortere mellemrum, og de varer ikke så længe. Men de kan gøre rigtigt ondt. Prøv at hvile, tage et varmt bad, eller brug en varm hvedepude for at slappe af og få lindring.

Mange kvinder får plukveer tidligt i graviditeten. Nogle mærker slet ikke noget til dem, andre har dem under hele graviditeten og andre igen først til sidst. Nogle gange kan de komme tæt og føles ubehagelige. Som oftest er det helt normalt, og kroppens måde at øve på det, der skal ske. Kontakt sygehuset, hvis du begynder at bløde

Tal med din jordemor eller læge, hvis du har svært ved at skelne mellem normale og unormale sammentrækninger. Hvis de bliver mere uregelmæssige, eller du samtidig begynder at bløde, skal du straks kontakte sygehuset. Forskellige ting der kan bidrage til plukveer

  • Ofte er det værre om aftenen, hvis du er stresset. Hvil midt på dagen, hvis du har mulighed for det.
  • Det er også almindeligt, at man kan have plukveer ved forstoppelse. Det plejer ikke at være farligt, men kan være et tegn på, at du skal tage det lidt roligere på arbejdet og derhjemme.
  • En urinvejsinfektion kan nogle gange være årsag til sammentrækninger. Derfor er det altid vigtigt at få undersøgt en urinprøve, hvis du har gentagne problemer.
  • En orgasme kan føre til lidt sammentrækninger, hvis man er gravid, og det er ikke farligt. Men hvis det gør ondt, eller der er andre smerter, og du bløder lidt efter samleje og orgasme, bør du tale med din jordemor.

Fødselsveer

Hvornår skal man tage på sygehuset?

Det mest almindelige tegn på, at du har fødselsveer, er, at de kommer regelmæssigt og efterhånden bliver stærkere og mere langvarige. Du vil mærke en regelmæssig rytme i dem. En tommelfingerregel er tre veer på 10 minutter. Når de rigtige veer kommer, skal du ringe til jordemoderen eller fødselsafdelingen for at få at vide, om det er tid til at tage derind.
Læs mere: På fødselsafdelingen - mød jordemoderen
På film starter veerne, når vandet går. I virkeligheden går vandet ikke altid, inden veerne starter. Det plejer faktisk at være omvendt. Det kan også være svært at afgøre, om vandet er gået eller ej. Alt vandet løber ikke ud på en gang, da barnets hoved sidder som en prop i fødselskanalen. Det betyder, at vandet ofte drypper i stedet for at løbe. 


Tips til at forebygge og håndtere veerne bedre under fødslen

  • Motion i moderate doser, som gør dig stærk og fyldt af energi under graviditeten, er ikke bare godt for dig, men også for barnet. Desuden kan motion betyde, at fødslen bliver lettere! Læs mere om motion under graviditeten.
  • Det er også vigtigt med afslapning og åndedrætsøvelser. Du behøver ikke gøre dem selv. Se det som en mulighed for at gøre noget sammen med din partner eller en ven. Du kan gøre på samme måde for at slappe af, når du får veer. Der findes et stort udbud af kurser, du kan gå på, eller du kan læse og lære det selv. 
Læs mere: link til tilhørende information
  • Massage skaber nærhed og lindrer smerter. Men masser med lidt blødere bevægelser end normalt. Det er også en god mulighed for din partner for at føle, at han eller hun gør noget konkret for at hjælpe og støtte dig.

Veerne går ikke i gang

Det er barnet, der bestemmer, når tiden er inde. Forskning har vist, at graviditetens længde er genetiskt bestemt, og at det er noget, barnet arver fra sine forældre.

På de fleste fødeafdelinger venter man mellem 24-48 timer, efter at vandet er gået, inden man giver kroppen hjælp til at komme i gang med et effektivt vearbejde. Det afhænger i høj grad af, hvordan barnet har det og af fostervandets farve. Hvis vandet er grønligt, betyder det, at barnet har haft afføring, og det kan være et tegn på, at det er eller har været udsat for stress. Man laver en CTG-undersøgelse for at tjekke, hvordan barnet har det. Hvis ikke veerne begynder i løbet af 24–48 timer, sætter man fødslen i gang. 

Læs mere om at sætte fødslen i gang.

Efterveer

Sammentrækningerne, der kommer den første tid efter fødslen, kaldes for efterveer. De er oftest stærkere hos flergangsfødende end hos førstegangsfødende. Det er naturligt, at du mærker mere til dem, når du ammer, da livmodermuskulaturen samtidig stimuleres til at trække sig sammen.

Nogle gange kan det gøre ondt, men det er hverken farligt eller unaturligt. På nogle barselsafsnit kan man i dag få akupunktur mod efterveer, og nogle gange er det nok med en smertestillende tablet. Det er normalt, at du bløder lidt ekstra i forbindelse med efterveerne.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...