Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Første besøg hos jordemoderen

Jordemoderens to primære opgaver er at have styr på graviditeten og at støtte dig som kommende mor.

Under besøget hos jordemoderen følges din og barnets tilstand. Man gør det for at kontrollere, at barnet vokser og udvikler sig, som det skal, og at du har det godt og får den støtte, du har brug for.

Barnets far eller en anden nærtstående person er velkommen til at følge med, når du er hos jordemoderen eller lægen. Mange kommende forældre har tanker og spørgsmål, som de gerne vil tage op med læge eller jordemor. Det er også godt at kunne dele oplevelser og erfaringer fra besøgene med en anden, da det er ret mange råd og informationer, man får.

Indskrivningen sker ca. i graviditetsuge 13-18
Når du er i uge 13.-18., skal du eller I for første gang møde den jordemor, som følger dig under hele graviditeten. Det er godt og også sjovere for jer, hvis begge forældre kan deltage sammen. Det giver jordemoderen mulighed for at stille spørgsmål og få svar fra jer begge samtidigt. Desuden er det jo en milepæl i jeres liv!

Nu laver man en plan for, hvordan de kommende undersøgelser og kontroller skal se ud. Hvis du har brug for at komme forbi en læge, booker man tid til det. Jordemoderen tager de første prøver, som er blodtryk, vægt, urinprøve og blodprøve. I taler også om jeres følelser og forventning og får mulighed for at stille spørgsmål. Desuden stiller jordemoderen en række spørgsmål om sygdomshistorie og eventuelt medicinforbrug.

Efter det første besøg skal du først til jordemoderen igen i uge 28. Det kan synes fjernt og gør dig måske urolig, men husk, at du altid kan tage kontakt til din jordemor, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. Det er vigtigt, at man føler sig tryg og har et telefonnummer at ringe til.

Kontrol hos jordemoderen
I møder jeres jordemor ca. 5-6 gange i løbet af graviditeten. Jordemoderen spørger til dit helbred, hvordan du har det, og du kan selv stille alle de spørgsmål, du har behov for at få svar på. Man foretager også forskellige kontroller for at tjekke, at graviditeten forløber, som den skal. Kontrollerne er planlagt efter et program under forudsætning af, at du er sund, og graviditeten forløber uden komplikationer. Hvis der sker noget, der kræver tættere besøg, afgøres det af jordemor og læge og tilpasses så til dig.

Vandrejournal
Der bliver lavet en vandrejournal på dig. Her dokumenteres oplysninger om dit helbred og alt, hvad der kan være vigtigt for din graviditet. Formålet er, at jordemoderen får et billede af, hvordan du har det, og hvordan din hverdag ser ud, nu du skal gennemgå store forandringer. Det er vigtigt at få at vide, om du har haft eller har sygdomme og evt. får medicin, som kan være af betydning for dig eller dit barn.

Eller om du har problemer, som kan gøre graviditeten mere kompliceret eller kræve en mere omhyggelig overvågning. Man noterer hvis der er arvelige sygdomme i familien, hvordan du lever, og hvordan du plejer at passe dit helbred. Jordemoderen spørger ind til din livsstil. Hun noterer, om du har allergi eller er overfølsom overfor lægemidler. Din holdning til tobak og alkohol diskuteres. Der er meget at tale om.

Husk at få stillet alle spørgsmål
Hvad I som kommende forældre selv tænker og vil spørge om, styrer også samtalen. I tilbydes også information om fosterdiagnostik. Vandrejournalen følger dig under hele graviditeten. Jordemoderen fylder nye oplysninger i ved hvert besøg. Det kan være vægt, blod- og sukkerværdier, blodtryk, og hvor hurtigt barnets hjerte slår. Man måler også maven for at få et billede af, om barnet vokser, som det skal. Disse værdier føres ind i journalen. Alt, hvad der sker med dig og barnet, noteres i denne journal, som også følger med dig på fødeafdelingen, når du skal føde.
I dag føres vandrejournaler også elektronisk nogle steder, og kan så være koblet op på det lokale sygehus.

Du kan læse mere om graviditet i Liberos gratis app, Gravidbogen.

Læs også:
13 tips hvis du har kvalme under graviditeten
Arbejde eller ej under graviditeten?

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...