close

Lægemidler under graviditeten

Bliver du syg, kan du have behov for at tage medicin, mens du er gravid. Men der er nogle slags, du skal undgå, også blandt håndkøbsmedicin og naturlægemidler. Stop aldrig med at tage et lægemiddel, som du er vant til uden først at have talt med din læge om det.

Når du er gravid, er det vigtigt, at du altid fortæller det, når du har kontakt med sundhedspersonale eller køber håndkøbsmedicin på apoteket. Næsten alle lægemidler passerer over til moderkagen og kan påvirke barnet, også selvom langt fra alle er skadelige.
Du bør også være forsigtig med naturpræparater i denne tid.

Paracetamol mod smerter og feber

Undgå at tage smertestillende lægemidler unødvendigt. Hvis du har hovedpine, ondt i ryggen eller leddene, kan det måske hjælpe med hvile eller massage. Du kan tage tabletter mod hovedpine i enkelte tilfælde, men undgå dem som indeholder acetylsalicylsyre, fx Magnyl og Treo.

Undgå også den type som kaldes cox-hæmmere (NSAID), fx Ibuprofen og Ipren.
Lægemidler, som er baseret på stoffet paracetamol, fx Panodil eller Pamol, anses for ufarlige ved graviditet.
Hvis du får høj feber, kan du tage febernedsættende medicin, fx Panodil, men prøv hellere, om du kan hvile en lettere infektion væk.

Medicin mod maveproblemer under graviditet

Har du ondt i maven, så prøv også i første omgang med hvile, måske med en varmepude på maven. Massage eller et varmt bad kan lindre nogle typer af mavepiner. Hvis du har luft i maven, kan det være godt at blive rørt. Smertetabletter som Panodil kan være en sidste udvej som hjælp.
Får du halsbrand, selvom du undgår stærkt krydret eller fed mad, kaffe og te, findes der håndkøbsmedicin, som du også kan tage, når du er gravid. Læs mere om graviditet og halsbrand.

Mange kvinder får kvalme i den første del af graviditeten. Der findes en række tips og husmorråd, du kan prøve, men hvis intet hjælper, kan du få brug for medicin. Håndkøbsmedicin mod køresyge og kvalme fås på apoteket - spørg efter en type, som egner sig til gravide. Tal gerne med din jordemor, inden du starter på medicinen.

Stop ikke med din normale medicin

Hvis du allerede tager medicin regelmæssigt, fx mod astma, allergi eller depression, så kontakt lægen, så snart du opdager, at du er gravid.
Har du astma, er det vigtigt, at du fortsætter med din medicin. Men nogle allergimediciner er mere egnede end andre under graviditet - spørg din læge eller på apoteket, indtil du får tid hos lægen. Det samme gælder, hvis du tager medicin mod fx depression eller angst - lægen kan foreslå en alternativ medicin, hvis den, du bruger, ikke er egnet.

Antibiotika under graviditeten

Det er ikke usædvanligt, at du kommer ud for en infektion, som kræver behandling med antibiotika. Det kan handle om en bihulebetændelse, urinvejsinfektion eller et inficeret sår. Men der findes mange forskellige slags antibiotika. Fortæl din læge, at du er gravid, så du kan få den slags, der er bedst for dig lige nu.

Naturlægemidler og vitaminer under graviditet

Brug ikke kosttilskud eller naturlægemidler uden først at have talt med din jordemor eller læge. De er som regel ikke så gennemtestede som almindelige lægemidler. Du bør især undgå præparater med ginseng og algeprodukter, mens du er gravid.
Hvis du tager vitamintabletter, skal du være omhyggelig med ikke at overdosere og tjekke, at tabletterne ikke indeholder mere end 1 milligram A-vitamin pr. dagsdosis.

Undgå unødvendige lægemidler, også når du ammer

Anbefalingerne herover gælder også, når du ammer. Fortæl altid sundheds- og apotekspersonale, hvis du ammer og har brug for medicin. Mange lægemidler, også naturpræparater, går over i modermælken.

Læs også gerne vores ti tips til god kost under graviditeten.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...