preg13566_desktop

Smertestillende og gravid

Selv en gravid krop kan blive syg, og nogle gange så meget, at man kan have behov for at tage medicin. Da kan det være godt at vide, at der findes forskellige typer håndkøbsmedicin, man bør undgå. Her gennemgår vi de mest almindelige, hvordan man kan tænke med hensyn til medicin generelt, når man er gravid, og hvad der gælder for naturlægemidler.

Som gravid er det vigtigt altid at fortælle, at man venter sig, når man har kontakt med sundhedspersonale eller køber håndkøbsmedicin på apoteket. Det er fordi, mange lægemidler passerer over til moderkagen og kan påvirke barnet. Det er naturligvis langt fra alle lægemidler, der er skadelige, og for flere typer medicin, der er det, findes der alternativer, man kan tage som gravid. Med hensyn til naturlægemidler og den type af præparater, så skal man dog være lidt ekstra forsigtig.

Smertestillende lægemidler, hvis man er gravid

Hovedpine, rygsmerter eller ondt i leddene kan man jo få, uanset om man er gravid eller ej, men nogle får det lidt ekstra som en del af de graviditetsgener, man kan risikere at få. Når de dukker op, kan man prøve med naturlig smertelindring som fx hvile, varmepude eller måske massage – inden man går over til smertestillende lægemidler. Det er nemlig klogt ikke at tage dem, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Men nogle gange hjælper de alternative løsninger ikke, og ved enkelte lejligheder kan man være nødt til at tage smertestillende mod fx hovedpine. Da er det vigtigt ikke at tage tabletter mod hovedpine, som indeholder acetylsalicylsyre, hvilket gruppen av NSAID-lægemidler gør.

Paracetamol eller ibuprofen – hvilket er okay?

Med hensyn til hvilken type febernedsættende smertestillende medicin, som man kan tage som gravid, kan man prøve at huske, at man ikke bare skal undgå smertestillende, som indeholder acetylsalicylsyre, men også lægemidler med det aktive substans ibuprofen, altså den type som kaldes cox-hæmmere (NSAID). Det skyldes, at NSAID er skadeligt for fostret. Derimod kan lægemidler, som bygger på substansen paracetamol, tages, selvom man er gravid. Ved høj feber kan man tage den type af febernedsættende medicin, men hvis det er en lettere infektion, så er det bedre at prøve at hvile den væk i stedet. Det bedste er nemlig så vidt muligt at undgå smertestillende eller febernedsættende. Hvis der opstår et behov for at bruge paracetamolbaserede lægemidler i en længere periode, skal man spørge sin læge til råds.

Hvis man prøver på at blive gravid, så kan det være godt at vide, at man skal passe på NSAID-gruppen af lægemidler, eftersom de kan gøre det sværere at blive gravid.

Medicin mod maveproblemer under graviditet

På samme måde som man i første omgang skal prøve at undgå at tage en tablet mod hovedpine eller feber, så gælder det samme for maven. Ved mavepine plejer hvile at kunne hjælp, måske med en varmepude på maven. Massage eller et varmt bad kan også lindre nogle typer af mavesmerter. Hvis man har meget luft i maven, så plejer det at hjælpe, hvis man bevæger sig. Hvis smerten ikke forsvinder, så kan man overveje smertestillende med paracetamol som en sidste udvej. Hvis problemet befinder sig højere oppe i maven – at man får halsbrand, selvom man undgår stærkt krydret eller fed mad, kaffe og te, så findes der håndkøbsmedicin, det er tilladt at tage, selvom man er gravid.

Mange kvinder får kvalme i det første trimester. Der findes en række tips og husmorråd, man kan prøve, og det kan også være en idé at tale med jordemoderen for at få nogle gode råd. Hvis intet hjælper, så kan man få brug for medicin. Håndkøbsmedicin mod køresyge og kvalme fås på apoteket – da skal man spørge efter en type, som egner sig til gravide. Nytten af disse er desværre ofte ret begrænset.

Stop ikke med din normale medicin

Med hensyn til medicin, som man tager regelmæssigt, fx mod astma, allergi eller depression, så skal man kontakte sin læge, så snart man opdager, at man er gravid. Hvis man har astma, er det vigtigt, at man fortsætter med sin medicin, men med hensyn til nogle typer allergimedicin, så er der nogen, der er mere egnede end andre under graviditet – spørg din læge eller på apoteket, indtil du får tid hos lægen. Det samme gælder med hensyn til lægemidler mod depression eller angst – her kommer lægen så vidt muligt til at foreslå en alternativ medicin, hvis den type, man plejer at bruge, ikke er egnet i forbindelse med graviditet.

I de tilfælde hvor der er behov for en medicin uden et alternativ, som anbefales til gravide, ser lægen nærmere på, hvilke fordele og ulemper der kan være. Da kan lægen ende med at anbefale, at man skal fortsætte med præparatet, eftersom risiciene ved at holde op er større end de eventuelle risici for fostret.
En god tommelfingerregel er, at hvis man tager en medicin, som en læge har ordineret, så skal man ikke stoppe med at tage den fra den ene dag til den anden, uden først at have talt med sin læge om det.

Antibiotika under graviditeten

Nogle gange kommer man ud for infektioner, som kræver behandling med antibiotika. Det kan fx handle om en bihulebetændelse, en urinvejsinfektion eller et inficeret sår. Men der findes mange forskellige slags antibiotika, og det er ikke alle, der egner sig til gravide, men der findes mange forskellige slags, som gør. Hvis man fortæller sin læge, at man er gravid, så får man den slags, man må tage, når man er gravid.

Naturlægemidler og vitaminer under graviditet

Man skal være forsigtig med kosttilskud og naturlægemidler, når man er gravid, og altid tale med sin jordemoder eller læge, inden man begynder at bruge det. Årsagen til dette er, at de som regel ikke er lige så omhyggeligt testede, som almindelige lægemidler er. Som gravid skal man være ekstra forsigtig med naturpræparater, som indeholder ginseng, calabash-kalk samt algeprodukter. Men hvis man ikke spiser fisk, så kan man være nødt til at spise algeolie for at få tilstrækkelige mængder af fedtsyren DHA.

Det er naturligvis også vigtigt, at man får de nødvendige vitaminer – de fleste af os får dog tilstrækkelige mængder gennem kosten – men hvis man spiser vitaminpiller, så skal man være omhyggelig med ikke at overdosere og holde ekstra styr på A-vitaminet. Mere end 800 mikrogram A-vitamin om dagen svarende til en multivitamintablet, bør du ikke indtage. Hvis du vil spise en multivitamintablet, kan du vælge en specielt til gravide, hvor indholdet af A-vitamin er nedsat. Vi har samlet mere information om, hvilke vitaminer og mineraler det er vigtigt at indtage, når man er gravid, og hvor det nogle gange kan være nødvendigt med et ekstra tilskud. Et eksempel er folinsyre, som det er godt, man får lidt ekstra af allerede inden graviditeten.

Undgå unødvendige lægemidler, også når du ammer

Disse anbefalinger vedrørende lægemidler og graviditet gælder faktisk også for den, som ammer. Det er vigtigt, at man, på samme måde som under graviditeten, fortæller sundheds- og apotekspersonalet, hvis man ammer og har brug for medicin. Det skyldes, at mange lægemidler og naturpræparater går over i modermælken.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder.

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen