_i2a2391_desktop

Ømme brystvorter med sår

Der er ingen grund til ikke at sige det, som det er: At amme kan gøre rigtigt, rigtigt ondt i brystvorterne de første par dage. Men hvis smerterne ikke forsvinder når barnet har suttet lidt, er det tegn på at noget skal justeres. Måske en anden ammestilling eller at ligge hud mod hud, og være opmærksom på sutteteknikken. Her får du nogle gode råd, der kan gøre det nemmere, hvis det gør ondt at amme.

Det er svært – for ikke at sige næsten umuligt – at forberede sig på, hvor ondt det rent faktisk kan gøre at amme i starten, for når en sulten lille baby får fat om brystet, kan det hos nogle næsten føles som tusind nåle – eller endnu værre! Brystvorterne er ofte utroligt ømme, og hvis barnets sutteteknik ikke er god, kan der komme små blærer og sår, hvilket naturligvis ikke gør det bedre. Det kan variere, hvor længe man har ømme brystvorter – lige fra et par dage til et par uger, men det er som regel mest smertefuldt de første par dage, når barnet måske sutter ekstra hårdt på et bryst der kun indeholder lidt mælk.

Midt i den forfærdelige smerte er det vigtigt at huske på, at dette er midlertidigt, det skal faktisk ikke gøre ondt at amme – i stedet plejer det for det meste på sigt, at blive en utroligt hyggelig stund, og det kommer til at føles som en befrielse at tømme brysterne. Hvis smerterne ikke forsvinder når mælken løber og barnet har suttet lidt, så er det næsten altid et tegn på, at barnet ikke har fået helt styr på sutteteknikken. Dette er noget, man bør prøve at gøre noget ved med det samme for at undgå langvarige problemer. Nogle gange kan amning også medføre andre ubehagelige ting som fx brystbetændelse, hvilket kan gøre ondt og medføre feber, eller en svampeinfektion, som kan smitte fra barnet, hvis den lille har trøske. Noget andet, der kan komme som en mindre behagelig overraskelse er, hvis den lille krabat bider i brystet ...

Gode råd ved ømme brystvorter

Mens man venter på, at brystvorterne skal holde op med at gøre ondt, så er der nogle gode råd til, hvordan man lindrer smerten.

  • Læg noget varmt på brysterne, inden du begynder at amme, fx en varmepude eller en varm hvedepude. Varmen får nemlig brystmælken til at løbe, så barnet ikke behøver sutte så kraftigt.

  • Vær opmærksom på at barnet får ordentligt fat, og prøv at lægge til igen, hvis smerten ikke forsvinder når barnet har suttet lidt. Du kan forme brystet med et ”C” eller ”U” greb, og presse brystet lidt sammen, og på den måde hjælpe barnet med at komme ordentligt på brystet.

  • Træk vejret roligt og langsomt og prøv om du kan slappe af.

  • Prøv at stryge med hånden på brystet, så stimuleres nedløbsrefleksen.

  • Malk lidt ud, så mælken begynder at løbe, inden du giver barnet brystet. Det kan hjælpe barnet med at få et bedre greb.

  • Sørg for at amme i forskellige stillinger, og gerne i laid back stillinger, da det kan hjælpe barnet til at få bedre fat, så smerterne forsvinder.

  • Hvis man har sår på brystvorterne, så kan det hjælpe at få mælken til at løbe, inden barnet tager brystet, eftersom der ellers er risiko for, at de små sår sprækker, når barnet sutter hårdt.

  • Lad barnet spise ofte – det er nemmere for barnet at få godt fat i brystvorten, hvis det ikke er skrupsultent og frustreret.

  • Prøv at lade barnet amme færdigt på det bryst, det er begyndt på, inden du skifter. Hvis du er nødt til at afbryde eller holde pause midt i en amning, fordi du bliver akut tissetrængende eller noget andet, så hjælp barnet med at give slip ved forsigtigt at føre din lillefinger ind i barnets mundvig. Træk aldrig bare barnet væk fra brystet – det er ikke behageligt for nogen af jer.

  • Dup dine brystvorter med brystmælk efter hver amning, og lad dem lufttørre. Vask brysterne dagligt med varmt vand og en mild sæbe.

  • Bær en løs og behagelig trøje med en støttende og blød amme-bh

  • Søg hjælp, hvis smerterne ikke forsvinder, så den bagvedliggende årsag kan findes. Det kan være spændinger hos barnet efter fødslen eller måske stramt tungebånd.

  • Få undersøgt sårene hos lægen, hvis de ikke heler trods god sutteteknik. Måske er der en infektion der skal behandles.

Hvis brystet bliver rødt, ømt eller varmt, kan der være tale om mælkeknuder eller brystbetændelse. Nogle gange kommer det også til udtryk ved, at man får feber eller kulderystelser.

Svampeinfektion i brystet

Hvis man får en svampeinfektion i brystet, så kan det både klø og gøre ondt. Nogle gange bliver det pigmenterede område hævet og begynder at skalle. Ofte skyldes det som sagt, at barnet har eller har haft trøske på tungen, som derefter smitter til brystet, når det er blevet ammet. Hvis man opdager, at barnet har trøske, så er det en god idé at prøve at tage det i opløbet, ved at vaske brysterne med danskvand før og efter amning. Rens også barnets mund og tunge forsigtigt med danskvand på snippen af en stofble. Hvis svampen alligevel angriber, skal man tænke på at vaske bh hver dag og skifte ammeindlæg. Man kan også være nødt til at behandle både barn og mor samtidigt med medicin, så begge bliver fri for svamp, men det er ikke noget, man skal gøre på egen hånd – først er lægen nødt til at stille en diagnose.

Hvis barnet bider i brystet

Børn kan nogle gange få den utroligt ubehagelige uvane at bide i brystet. Hvis det sker i forbindelse med tandfrembrud, så er det naturligvis ekstra ubehageligt for den, som bliver nappet. For barnet, hvis tænder er ved at bryde frem, kan dette være en måde at klø gummerne på. Nogle gange kan barnet også bide, hvis det er nysgerrigt og ikke vil slippe omgivelserne med blikket og hele tiden drejer hovedet – med brystvorten i munden. Eller også vil barnet bare lege og se, hvilke reaktioner det får. Uanset hvad årsagen er, så er det som sagt ikke specielt behageligt for den, der bliver bidt – så prøv dette, hvis dit barn bider, når det bliver ammet:

  • Hold en finger på barnets hage, og når du kan mærke, at barnet skal til at bide, så holder du forsigtigt imod eller trykker let nedad, så barnet ikke får nogen kraft til at bide.

  • Hvis barnet allerede har nået at få et fast greb, så kan det være nemmere at få det til at give slip ved, at man sætter en lillefinger i mundvigen. Derefter kan man genoptage amningen, hvis barnet lader til at være sultent. Hvis barnet begynder at bide i slutningen af amningen, så er den lille krabat måske egentlig mæt og vil bare lege lidt.

  • Hvis barnet bider, fordi det er nysgerrigt og vil følge omgivelserne, så prøv at amme i et roligt rum eller i et fredeligt hjørne, hvor der ikke sker så meget, som fjerner fokus fra amningen.

  • Hvis det er muligt, så prøv at bevare samme rolige ansigtsudtryk og ikke skubbe barnet fra dig – selvom du vil skrige højt af smerte. Sig hellere roligt og bestemt, at man ikke må bide. Ellers kan barnet opfatte reaktionen, som at I leger, og vil derfor gøre det igen og igen, eller også kan barnet blive bange og ked af det.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig