close

Ømme brystvorter med sår

Av! Det kan gøre rigtigt, rigtigt ondt i dine brystvorter de første dage, du ammer. Det bliver efterhånden lettere, og smerterne forsvinder. Her kommer nogle råd, så du kan holde ud indtil da.

Dine brystvorter er uvante med deres nye opgave, og nogle gange kan der dannes små blærer og sår på dem. Når det sultne barn sutter rigtigt hårdt, kan det gøre rigtigt ondt. Problemet kan komme som noget af et chok - det er ikke altid let at amme. Det kræver nogle gange både tid og tålmodighed. Det bliver ikke bedre af at andre siger til dig, at du skal slappe af. Hvem kan slappe af, når det føles, som om man bliver bidt i brystet?

Ammestilling og sutteteknik

Smerten skyldes ofte, at barnet får fat om for lidt af brystet med munden og ikke ligger i den rigtige stilling. Ømheden forsvinder bedst, hvis dit lille barn finder den rigtige sutteteknik og stilling. Munden skal være helt åben, underlæben skal være krænget udad, og barnet skal have fat i et stort stykke af brystvorten og det pigmenterede område. Hvis du har brug for hjælp, så bed en sygeplejerske eller jordemor om at se, når du lægger barnet til brystet.

Tips som kan hjælpe på ømme brystvorter

Det gør som regel mest ondt i starten, når barnet sutter ekstra hårdt for at få gang i mælkeproduktionen. Og amning og mælkeproduktion plejer først at blive rigtigt stabilt efter 2-3 uger, og nogle gange kan det tage meget længere tid.

• Læg noget varmt på brystet, inden du begynder at amme, fx en varmepude eller en varm hvedepude. Varmen får mælken til at løbe, så barnet ikke behøver sutte så kraftigt. Du kan også stryge med hånden på brystet, så stimuleres nedløbsrefleksen.

• Malk lidt ud, så mælken begynder at løbe, inden du giver barnet brystet. Det kan hjælpe barnet til at få et godt greb og føle, at det får mælk med det samme.

• Lad ikke barnet vente for længe, inden du giver det brystet. Det kan være svært for et frustreret og sultent spædbarn at få et ordentligt greb om brystvorten.

• Start med at amme med det bryst, som gør mindst ondt. Når mælken begynder at løbe til i det andet bryst, kan du amme barnet også på den side.

• Hvis du vil afbryde amningen, fx for at skifte bryst, gør du sådan her: Hjælp barnet til at slippe taget om brystvorten ved forsigtigt at føre din lillefinger ind i barnets mundvig. Træk aldrig bare barnet væk fra brystet - det er ubehageligt for jer begge.

• Bad dine brystvorter i brystmælk efter hver amning, og lad dem lufttørre.

• Bær en løs og behagelig trøje med en støttende ammebh under.

• Sørg for, at brysterne holdes varme og tørre. Brug aldrig fugtige ammeindlæg. Det er vigtigt, at dine brystvorter altid er tørre.

Hvis du bliver øm og varm i selve brystet, eller får feber, kan der være tale om mælkeknuder eller brystbetændelse.

Få hjælp af eksperter - eller andre mødre

Hvis smerten ikke aftager, kan du have brug for lidt ekstra støtte. Kontakt din sundhedsplejerske, en ammerådgiver, din læge.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...